Az emlőműtét elfogadott módja

Megosztás:

Napjainkban az emlődaganat műtéti kezelését az alábbi eljárás szerint kell végezni.

Első lépésben soha nem a teljes emlőt távolítják el, csak egy részletét (ún. lumpektómia). Ugyanekkor kiveszik a környéki nyirokcsomók egy részét is (ún. őrszem-nyirokcsomók), amelyekben esetleg legelőször keletkeztek áttétek.

Még a műtét közben további diagnosztikai eljárásokra van lehetőség:

  • elvégzik a műtéti preparátum mammográfiáját

  • elvégzik a kivett nyirokcsomók sejtvizsgálatát (citológia)

  • elvégzik a kivett szövet szövettani vizsgálatát.

Ezek alapján megállapítják, hogy

  • mennyire kiterjedt a daganat

  • helyben lévő (in situ) vagy a környező szövetekbe betörő (invazív) formáról van-e szó

  • az elváltozás milyen távolságra van a műtéti szélektől

  • van-e áttét a kivett nyirokcsomókban.

Amennyiben ezeket rendben találják, a műtétet itt be is fejezik.

Amennyiben az őrszem-nyirokcsomókban áttétet találnak, az összes hónalji nyirokcsomót el kell távolítani. A szövettani vizsgálat alapján lehet dönteni arról, hogy növelik-e a műtéti területet, illetve eltávolítják-e a teljes emlőt (ún. masztektómia).

Miben segítenek Önnek az Oncompass Medicine szakemberei?

Az Oncompass Medicine molekuláris diagnosztikai laboratóriuma és információs központja az elmúlt több mint egy évtized genomikai kutatási eredményeit és molekuláris diagnosztikai módszereit alkalmazva igyekszik megtalálni a daganatos betegségben szenvedők számára az adott időpontban legmegfelelőbb kezelési lehetőségeket.

Ezek egyaránt lehetnek a hagyományosan alkalmazott kezelési módszerek - kemoterápia vagy sugárterápia - lehetnek azonban olyan célzott daganatellenes gyógyszerek is, amelyek kifejezetten az adott daganat kialakulásában oki szerepet játszó, meghibásodott génekre hatnak. Annak eldöntésére, hogy alkalmazható-e egy betegnél célzott kezelés, vagy épp ellenkezőleg, ez semmiképp nem javasolt a számára a megfelelő gyógyszercélpont hiánya miatt, molekuláris diagnosztikai vizsgálatokat végzünk.

Legújabb szolgáltatásunk keretében folyamatosan segítjük a betegek kezelésében résztvevő onkológusokat abban, hogy pácienseiket az aktuálisan elérhető legjobb kezelésben részesítsék: dinamikus döntéstámogatási rendszerünk többek között arról nyújt információt, hogy terápiaváltás esetén, abban az adott pillanatban milyen célzott kezeléssel kapcsolatban áll rendelkezésre a legtöbb információ a következő terápiás vonalban.

A hozzánk forduló és akár 5 éven át is kísért betegeink így egészen biztosak lehetnek abban, hogy ott és akkor a számukra legmegfelelőbb kezelést kapják, a döntés meghozatala ugyanis a páciens molekuláris diagnosztikai profiljának és a célzott kezelésekről rendelkezésre álló összes orvosi adat részletes informatikai elemzése alapján történik.

(X)

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.