,,Meggyógyultam?"

2007. augusztus 7.
Megosztás:

Olvasónk személyes történetében évekkel ezelőtt megoperált emlődaganatos betegségéről mesél, és annak máig tartó hatásairól. Az alábbiakban saját szavaival írott beszámolóját olvashatják.

8 éve operáltak emlődaganattal. A műtét és a kezelések sikeresek voltak, a daganat nem jött vissza, de egészségesnek azért nem mondanám magam. 15 kg-ot fogytam, amiből csak pár hónapja sikerült 10 kg-ot visszaszedni. Állandósult a fáradékonyságom, rossz lett a közérzetem, ami szintén csak az utóbbi időben javult valamelyest.

45 éves vagyok, egy Somogy megyei kis faluban élek a férjemmel és két kutyával - a fiam és a lányom már rég beköltöztek a városba. Betegségem előtt 13 évig dolgoztam betanított munkásként egy húsfeldolgozóban, azelőtt 5 évig szintén nehéz fizikai munkákat végeztem. Most már évek óta rokkantnyugdíjasok vagyunk a férjemmel együtt.

8 éve, 37 évesen tapintottam csomókat a mellemben. A háziorvostól hamarosan az onkológiára kerültem. Ott a mammográfiás és ultrahang vizsgálat után szövetminta-vétel helyett rögtön a műtét mellett döntöttünk az orvossal. Pár héten belül megtörtént a részleges emlőeltávolítás és a nyirokcsomók kivétele. Áttétet nem találtak. Két hetet voltam a kórházban, ahol már a kemoterápiás kezelést is megkezdték.

A kemoterápia mellett sugárterápiát, aztán hormonkezelést is adtak. A kezelések fizikailag is, lelkileg is nagyon megviseltek.

Az onkológusom már gyógyultnak nyilvánított, de én nem érzem magam egészségesnek. Dolgozni nem tudnék visszamenni, a leszázalékolásomat pedig nagyon nehezen intéztük, annak ellenére, hogy egy sor gyógyszert kell szednem különböző tünetekre.

Nagyon hiányzik, hogy más betegekkel beszélgessek, de nemigen találkozom senkivel.

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.