Az emlődaganat és a táplálkozás

2007. szeptember 24.
  e-mail nyomtatás

"Jót s jól! Ebben áll a nagy titok" A Magyar Rákellenes Liga idén különleges kiadvánnyal készült az emlőrák hónapjára - a szervezet egy kifejezetten emlődaganatos betegek számára összeállított receptfüzettel hívja fel a figyelmet a betegség gyakoriságára, valamint arra, hogy a megfelelő táplálkozás nemcsak a megelőzés, hanem a gyógyulás időszakában is kiemelten fontos tényező.

"Az elmúlt években a kutatások színterébe került az emlőrák és a helyes táplálkozás közötti összefüggés. Kutatási eredmények számolnak be arról, hogy a műtét utáni étrendnek, a zsírszegény diétának fontos szerepe van a gyógyulásban, s csökkenti a daganat kiújulásának esélyét." - hangsúlyozza Dr. Dank Magdolna, klinikai onkológus, egyetemi docens.

"A tájékozottság sok esetben a gyógyulás kulcsa lehet" - ezt szem előtt tartva indított útjára tavaly a Magyar Rákellenes Liga egy új programot "Mert hiszem, hogy van holnap!" címmel a daganatos betegek informálására. "Kevesen tudják, hogy a korán - még a daganatos áttétek kialakulása előtt - felfedezett emlőrák az esetek 95 százalékában gyógyítható, vagy hogy az emlőráknak sok megjelenési formája lehet: vannak enyhébb kórjóslatú megjelenései, de előfordulnak nagyon rosszindulatúak is - egyes formái jól reagálnak bizonyos típusú kezelésre, mások kevésbé. A kór kimenetelét nagyban megszabja, használja-e a daganat a szervezet hormonkészleteit, avagy jelen van-e az agresszívabb lefolyást okozó, úgynevezett HER2 receptor. A hagyományos kezelések mellett ma már lehetőség van az ún. biológiai válaszmódosító bevetésére, ezáltal egyénre szabott kezelést adunk. Jelentőségét az adja, hogy kemoterápiával kombinálva a daganat kiújulásának esélyét a felére csökkenti." - mondta Dr. Dank Magdolna.

Táplálkozási szokásaink életünk minden területére kihatnak - megalapozzák hangulatunkat, erőnlétünket, koncentrálóképességünket, s nem utolsósorban felelősek egészségünk állapotáért. Ha már betegek vagyunk, különösen fontos, hogy odafigyeljünk az étrendünkre.

Emlőrák esetében megfelelő táplálkozással nemcsak csökkenteni tudjuk a kialakulás esélyét, hanem - a megfelelő terápia mellett - a betegség alatt is megőrizhetjük erőnlétünket, változatos és tápanyag tartalom szempontjából is megfelelő étrenddel nemcsak pszichésen, hanem fizikailag is hozzájárulunk a betegség legyőzéséhez.

"Fontos, hogy a kemo-, sugár-, hormon-, és célzott biológiai terápia, valamint a műtétek idején különös figyelmet fordítsunk a helyes étrendre. A megfelelő táplálkozás segít megtartani az erőnlétet, újraépíteni a kezelések és betegség következtében lebontott vagy rongálódott egészséges sejteket, szöveteket, továbbá fontos szerepet tölt be a mellékhatások legyőzésében, illetve a fertőzések megelőzésében, leküzdésében." - mondja a szakértő, Henter Izabella dietetikus.

A receptfüzetben dietetikus és onkológus szakértők felügyelete ötletes receptek és színes tippek kerültek összeállításra, amelyek nem csak egészségesek, hanem segítségükkel könnyen és gyorsan finom ételeket varázsolhatunk az asztalra.

A kiadványt a Liga nemcsak a betegek, hanem mindazok figyelmébe ajánlja, akik változtatni szeretnének egy egészségesebb élet érdekében. Az ingyenes receptfüzet megrendelhető a Magyar Rákellenes Ligától az alábbi elérhetőségeken a készlet erejéig:

Telefon: 06-1-321-7445

A Magyar Rákellenes Liga RÁKÁSZ (Rákellenes Általános Szolgálat)

1123 Budapest, Greguss utca 2.

E-mail: info@rakliga.hu

e-mail nyomtatás

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Ajánló