Táplálkozás daganatos betegként - kérdések és válaszok a táplálásterápiáról

2008. április 24.
Megosztás:

A daganat és annak kezelése szinte mindig együtt jár a betegek fogyásával. A kritikus mértékű fogyás azonban a tápláltsági állapot gyors romlásához vezethet, ami veszélyezteti a daganat-ellenes terápia sikerességét. Nagyon fontos ezért, hogy időben felismerjük romló tápláltsági állapot jeleit, és táplálásterápia segítségével biztosítsuk a szervezet gyógyulásához elengedhetetlen tápanyagokat. A legfőbb gyakorlati kérdéseket és válaszokat gyűjtöttük össze e témával kapcsolatban.

Mi a táplálásterápia?

A betegségek következtében kialakult kóros tápláltsági állapot (pl. alultápláltság) jelentős probléma a daganatos betegek kezelése során. A legyengült szervezet, valamint az alapvető tápanyagok hiánya az egyes daganatellenes kezelések sikeres kimenetelét kedvezőtlenül befolyásolja, illetve növeli a kezelések során kialakult mellékhatások előfordulási gyakoriságát és súlyosságát.

Az orvos azért rendeli el táplálásterápiát, hogy megelőzze a súlyos alultápláltság kialakulását és javítsa a jelenlegi tápláltsági állapotot. A táplálásterápia során az orvos olyan gyógyszertárban kapható, speciális, gyógyászati célra szánt, "tápszer" fogyasztását fogja javasolni, amely a csökkent étvágy mellett is biztosítja a szervezet számára a megfelelő mennyiségű energiát, tápanyagokat, vitaminokat és ásványi anyagokat.

Táplálásterápia daganatos betegségben >>>

Miért fogy a daganatos beteg?

A folyamatot a daganat által termelt anyagok indítják el, amelyek étvágytalanságot, megváltozott ízérzést és ételundort okoznak. A kezelések következtében is gyakori az étvágytalanság, hányinger, nyálkahártya gyulladás, romlik az emésztés, felszívódás, ami szintén ahhoz vezet, hogy nem tud eleget enni a daganatos beteg, ezáltal tápláltsági állapota romlik. Pedig éppen megnövelt energia- és tápanyagbevitelre lenne szüksége a szervezetnek ahhoz, hogy a gyógyuláshoz szükséges tápanyagok, vitaminok és ásványi anyagok rendelkezésre álljanak!

A táplálásterápia segíthet abban, hogy fedezzük a szervezet tápanyag, vitamin és ásványi anyag szükségletét, megteremtve ezáltal a sikeres terápia egyik alapfeltételét.

Milyen következménye lehet a daganatos beteg fogyásának?

Amennyiben a táplálkozás során nem biztosítunk elegendő energiát és tápanyagot szervezetünk számára, úgy a daganatsejtek elvonják a szervezetből a számukra szükséges kalóriát és fehérjét, leginkább a váz- és légző izmokból. Ennek következtében romlik a beteg erőnléte, legyengülnek a légzőfunkciók, valamint csökken az immunitás.

A legyengült betegeknél gyakran előfordul, hogy nem lehet folytatni a gyógyuláshoz szükséges sugár- vagy kemoterápiát.

Úgyis dundi/túlsúlyos voltam, most legalább fogyok! Ön szerint van veszélye ennek a szemléletnek daganatos betegség esetén?

A daganatellenes terápia nem a fogyókúra ideje! A daganatsejtek méretüktől függetlenül hatnak az anyagcserére, elvonják a szervezettől a számukra szükséges energiát és tápanyagokat. A gyógyulás sikeréért fokozott figyelmet kell ilyenkor fordítani a kiegyensúlyozott táplálkozásra, hogy az elvont energiát és tápanyagokat pótolni tudjuk, és ezáltal elkerüljük a hiányállapotok kialakulását. Amennyiben a szervezet tartalékai felemésztődnek, "túlerőbe" kerül a vesztés, és ennek súlyos következményei komolyan veszélyeztethetik a terápia sikerét.

Ha eszem, nem táplálom-e vele a daganatot is?

Tudományos kutatások igazolták, hogy a daganatsejtek elvonják a gazdaszervezettől a számukra szükséges anyagokat, tápanyaghiányt okozva ezáltal a betegséggel küzdő szervezetben. Amennyiben nem tápláljuk megfelelően a beteget, a fogyás és a kialakult hiányállapotok miatt gyakran nem végezhetőek el a gyógyuláshoz szükséges kezelések, a szervezet saját védekező mechanizmusai legyengülnek, egyben romlik a beteg életminősége is. A kiegyensúlyozott táplálkozás tehát elengedhetetlen része a gyógyulásnak. 

Hogyan előzhető ill. állítható meg a daganatos beteg fogyása?

Az egészségügyi szakemberek (orvos, dietetikus, ápoló) folyamatosan követik a beteg tápláltsági állapotát, és igyekszik az alultápláltságból eredő szövődmények kockázatát csökkenteni. Ezek ismeretében állítják össze az egyénre szabott energia- és tápanyagszükségletet, ami alapján egyéni étrendi javaslat készül.

A roboráló étrend gyakori összetevői az "orvosi célokra szánt tápszerek", amelyek por alakban vagy fogyasztásra kész, iható formában, gyógyszertárban kaphatók (receptre és recept nélkül is). Fogyaszthatók önállóan, vagy normál ételbe keverve is.

Amennyiben a beteg szájon át nem tud táplálkozni, úgy szondatáplálás válhat szükségessé.

Milyen mértékű fogyást kell már kezelni?

Ha valaki nem szándékosan 5-10%-át elveszítette testtömegének (pl. 65 kg-os nő 3-6,5 kg-ot fogyott), vagy ha a testtömeg indexe (BMI = kg/m2 ) 18,5 alatt van (pl.: 1,78 m magas és 55 kg) a fogyás mértéke már komoly veszélyt jelent, amit kezelni kell. Ezekben az esetekben táplálásterápia mielőbbi megkezdése javasolt! Kérje orvosától tápláltsági állapotának szűrését!

Mikor van szükség táplálásterápiára?

Amennyiben hagyományos ételekkel nem biztosítható a szükséges mennyiségű energia és tápanyag vagy alacsony a testtömeg, vagy jelentős mértékű a fogyás.

Diétával vagy táplálásterápiával kapcsolatos kérdésekben dietetikus szakember tanácsát kérheti telefonon munkanapokon 9:00-16:00-ig a helyi tarifával hívható kék számon: 06 80 223 223 

Mi a különbség a tápszerek és az étrend-kiegészítők között?

A tápszer és az étrend-kiegészítők között az egyik legnagyobb különbség, hogy a tápszereket beteg emberek számára, az étrend-kiegészítőket pedig egészségesek számára fejlesztik ki.

Az orvosom felírta nekem a tápszert és azt mondta, hogy igyak 1-2 palackkal naponta. Szeretném megkérdezni, hogy mik azok a tápszerek és miért lesz jó nekem, ha naponta megiszom a javasolt mennyiséget?

Azok számára, akik alultápláltak vagy az alultápláltság kialakulása szempontjából veszélyeztetettek (pl. alacsony a testtömegük, vagy sokat fogytak, vagy nagyon kevés ételt képesek elfogyasztani) az orvos táplálásterápiát rendelhet el. Ezekben az esetekben gyógyszertárban kapható, speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszer (közismertebb nevén tápszer) fogyasztását javasolja az orvos. Ezek a termékek, már kis mennyiségben is (2-4 dl) magas energia- és tápanyagtartalommal rendelkeznek. Rendszeres fogyasztásukkal javítható a tápláltsági állapot és az erőnlét.

Milyen lehetőségek vannak, ha átmenetileg vagy tartósan nem tudok táplálkozni?

Amikor a szájon keresztüli evés és az ivás is nehézségekbe ütközik, akkor sem szabad elkeseredni, nem kell attól félni, hogy hosszú távon kellemetlen éhséget vagy szomjúságot fog érezni. Szerencsére ezekben az állapotokban is segít az orvostudomány. Az orvosok táplálást segítő eszközök behelyezésével és ezen keresztüli táplálással biztosítják a betegek számára az elegendő tápanyag és folyadék mennyiséget. Ezt a táplálási módot nevezzük a köznyelvben szondatáplálásnak. A szondák (azaz a táplálást segítő eszközök) ideális esetben vékony, puha bőrbarát csövek (kinézetileg a szívószálra hasonlítanak). Vannak olyan betegek, akik a szonda mellett szájon keresztül is táplálkozhat, de vannak olyan állapotok is, amikor a nyelés annyira nehezített, hogy az orvos nem javasolja a szájon keresztüli táplálkozást, mert nem biztonságos. A szondatáplálásra addig van szükség, amíg a nyelési nehezítettsége fennáll, vagy addig, amíg az a betegség meg nem gyógyul, ami miatt az orvos a szondatáplálást elrendelte. Az otthoni szondatáplálásban részesülő beteg segítséget kérhet ingyenes otthonápoló szolgálattól az ország teljes területén: 06 80 223 223.

A kemoterápia befejeződött, de a beteg étvágya nem tért vissza. Mennyi időnek kell eltelnie ahhoz, hogy az étvágy helyreálljon?

Amennyiben a beteg étvágya a kemoterápia következtében romlott meg, lassan, hetek múltán tér vissza. Sokszor már az a tudat is segít, hogy nem kell több kezelésre menni. Az étvágy javulását a szabad levegőn tartózkodás, a testi-lelki jó közérzet, harmónia segítheti, de átmenetileg étvágyjavítót is lehet alkalmazni. Ha néhány héten belül nem múlik el az étvágytalanság és a testsúly nem kezd gyarapodni, érdemes az onkológus kezelőorvossal beszélni róla, és megkeresni az okát.

A gyorsabb lábadozás és a hatékonyabb kalória-bevitel érdekében fordulhat táplálkozási szakemberhez, dietetikushoz. A mennyiben úgy érzi, nem tud eleget enni, nincs ereje főzni, orvosa speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszert (köznapi nyelvén "tápszert") írhat fel Önnek, amelyeket teljes vagy kiegészítő táplálékként fogyaszthat, akár normál ételekhez keverve, változatos módon.

Dietetikus által összeállított, kipróbált receptek gyűjteménye >>>

A műtét után nehézzé vált rágás és nyelés hogyan javítható?

A megfelelő mennyiségű táplálékbevitel nagyon fontos, ezért javasolt minden étkezés megtartása (3 fő étkezés: reggeli, ebéd, vacsora és 2 kis étkezés: tízórai, uzsonna), sőt akár a napi étkezések számának gyarapítását is kipróbálhatja (pl. utóvacsora).
Ne keseredjen el, ha egy-egy alkalommal kisebb mennyiségű táplálékot tud csak megenni, hiszen, ha naponta többször étkezik, akkor sikerülni fog a napi javasolt mennyiséget elfogyasztania.

Pépes, puha, könnyen rágható, tápláló ételeket célszerű választani. Ne legyen túl fűszeres és nagyon meleg sem az étel, hogy ne izgassa a nyálkahártyát. Lehetőség szerint csak evés után fogyassza el a nagyobb mennyiségű folyadékot, közben csak kisebb kortyokat igyon, amivel elősegíti a nyálkahártya nedvesen tartását. Az evés közben elfogyasztott nagyobb mennyiségű folyadék hamar okozhat teltségérzetet.

Amennyiben hagyományos táplálékkal nem tudja fedezni szükségletét, forduljon orvosához, aki speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszert (köznapi nyelvén "tápszert") írhat fel Önnek. Ezek fogyasztása kiegyensúlyozott és változatos táplálást tesz lehetővé, akár önmagában, akár hagyományos ételekhez, italokhoz keverve.

Dietetikus által összeállított, kipróbált receptek gyűjteménye >>>

Ha a kezelés alatt nagyon sokat fogyott a beteg, visszanyeri eredeti súlyát?

Rendszeres és jól megtervezett táplálkozással el lehet érni súlygyarapodást, ami a megfelelő erőnlét feltétele. Ennek érdekében naponta legalább öt alkalommal tápanyagokban (szénhidrátok, fehérjék, zsírok, vitaminok, ásványi anyagok) gazdag ételek fogyasztása javasolt. Gyakorlati tanácsokért forduljon dietetikushoz!

Diétás tanácsadás>>>

Amennyiben a megszokott ételekkel 1 hét után nem kezd el gyarapodni a súlya, jelezze azt orvosának, aki speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszert (köznapi nyelvén "tápszert") írhat fel Önnek. Nem baj, ha nem hízik sokat, a fontos az, hogy elérje ideális testtömegét (pl. 162 cm magas személy esetén 57-62 kg).

Kerülni kell-e a súlygyarapodást, a hízást?

Törekedni kell az ideális súly elérésére és megtartására. A súlyfelesleg károsan befolyásolja a szervezet ellenálló képességét, a szív- és az érrendszer állapotát, egyes betegségekben (pl. emlőrák, méhtestrák) hormonális szempontból is hátrányos. Az ideális súly eléréséhez az energia-bevitel (étkezés) és energia-leadás (mozgás) megfelelő arányát kell megtalálni. Táplálkozási kérdéseivel forduljon dietetikushoz!

Daganatos betegség és táplálkozás

Az egyik legfontosabb dolog, amit tehet annak érdekében, hogy maximalizálja a rákgyógyító kezelés hatását és elősegítse gyorsabb felépülését, hogy a lehető legjobb tápláltsági állapotba hozza magát. Honlapunkon olvashat a megváltozott tápanyagigényről, a megfelelő táplálkozás fő akadályairól, valamint a speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszerek szerepéről.

Részletek: Daganatdieta.hu

Étrend rákbetegségben

Kérdezze dietetikusunkat!

Kalkulátorok

Receptek

(hirdetés)

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.