Táplálkozás rákbetegként - kérdések és válaszok a táplálásterápiáról

2008. április 24.
Megosztás:

A rák és annak kezelése szinte mindig együtt jár a betegek fogyásával. A kritikus mértékű fogyás azonban a tápláltsági állapot gyors romlásához vezethet, ami veszélyezteti a daganat-ellenes terápia sikerességét. Nagyon fontos ezért, hogy időben felismerjük romló tápláltsági állapot jeleit, és táplálásterápia segítségével biztosítsuk a szervezet gyógyulásához elengedhetetlen tápanyagokat. A legfőbb gyakorlati kérdéseket és válaszokat gyűjtöttük össze e témával kapcsolatban.

Mi a táplálásterápia?

A betegséghez kapcsolódó legyengült tápláltsági állapot jelentős probléma a daganatos betegek kezelésében. A legyengült szervezet, valamint az alapvető tápanyagok hiánya az egyes tumorterápiák sikeres kimenetelét negatívan befolyásolja. Erre nyújt megoldást a táplálásterápia, amely során speciális, orvosi célokra készült, meghatározott összetételű gyógytápszerek kerülnek a beteg étrendjébe, amelyek biztosítják a gyógyuláshoz szükséges energia-, tápanyag-, vitamin és ásványi anyag szükségletet.

Az aktív táplálásterápiában részesülő betegek nagyobb eséllyel tudják megőrizni kondíciójukat, jobban reagálnak a kezelésekre, esetükben kevesebb a mellékhatás és a műtéti szövődmény, jobb a teherbíró képességük, rövidebb időt töltenek kórházban, és hamarabb nyerik vissza erejüket.

Táplálásterápia daganatos betegségben >>>

Miért fogy a daganatos beteg?

A folyamatot a daganat által termelt anyagok indítják el, amelyek étvágytalanságot, megváltozott ízérzést és ételundort okoznak. A kezelések következtében is gyakori az étvágytalanság, hányinger, nyálkahártya gyulladás, romlik az emésztés, felszívódás, ami szintén ahhoz vezet, hogy nem tud eleget enni a daganatos beteg, ezáltal tápláltsági állapota romlik. Pedig éppen megnövelt energia- és tápanyagbevitelre lenne szüksége a szervezetnek ahhoz, hogy a gyógyuláshoz szükséges tápanyagok, vitaminok és ásványi anyagok rendelkezésre álljanak!

A táplálásterápia segíthet abban, hogy fedezzük a szervezet tápanyag, vitamin és ásványi anyag szükségletét, megteremtve ezáltal a sikeres terápia egyik alapfeltételét.

Milyen következménye lehet a daganatos beteg fogyásának?

Amennyiben a táplálkozás során nem biztosítunk elegendő energiát és tápanyagot szervezetünk számára, úgy a daganatsejtek elvonják a szervezetből a számukra szükséges kalóriát és fehérjét, leginkább a váz- és légző izmokból. Ennek következtében romlik a beteg erőnléte, legyengülnek a légzőfunkciók, valamint csökken az immunitás.

A legyengült betegeknél gyakran előfordul, hogy nem lehet folytatni a gyógyuláshoz szükséges sugár- vagy kemoterápiát.

Úgyis dundi/túlsúlyos voltam, most legalább fogyok! Ön szerint van veszélye ennek a szemléletnek daganatos betegség esetén?

A daganatellenes terápia nem a fogyókúra ideje! A daganatsejtek méretüktől függetlenül hatnak az anyagcserére, elvonják a szervezettől a számukra szükséges energiát és tápanyagokat. A gyógyulás sikeréért fokozott figyelmet kell ilyenkor fordítani a kiegyensúlyozott táplálkozásra, hogy az elvont energiát és tápanyagokat pótolni tudjuk, és ezáltal elkerüljük a hiányállapotok kialakulását. Amennyiben a szervezet tartalékai felemésztődnek, "túlerőbe" kerül a vesztés, és ennek súlyos következményei komolyan veszélyeztethetik a terápia sikerét.

Ha eszem, nem táplálom-e vele a daganatot is?

Tudományos kutatások igazolták, hogy a daganatsejtek elvonják a gazdaszervezettől a számukra szükséges anyagokat, tápanyaghiányt okozva ezáltal a betegséggel küzdő szervezetben. Amennyiben nem tápláljuk megfelelően a beteget, a fogyás és a kialakult hiányállapotok miatt gyakran nem végezhetőek el a gyógyuláshoz szükséges kezelések, a szervezet saját védekező mechanizmusai legyengülnek, egyben romlik a beteg életminősége is. A kiegyensúlyozott táplálkozás tehát elengedhetetlen része a gyógyulásnak.

 

Hogyan előzhető ill. állítható meg a daganatos beteg fogyása?

 

Az egészségügyi szakemberek (orvos, dietetikus, ápoló) folyamatosan követik a beteg tápláltsági állapotát, és igyekszik az alultápláltságból eredő szövődmények kockázatát csökkenteni. Ezek ismeretében állítják össze az egyénre szabott energia- és tápanyagszükségletet, ami alapján egyéni étrendi javaslat készül.

A roboráló étrend gyakori összetevői a különleges orvosi célokra szánt tápszerek, amelyek por alakban vagy fogyasztásra kész, iható formában, gyógyszertárban kaphatók (receptre és recept nélkül is). Fogyasztásuk magukban, vagy normál ételbe keverve lehetséges.

Amennyiben a beteg szájon át nem tud táplálkozni, úgy szondatáplálás válhat szükségessé.

Milyen mértékű fogyást kell már kezelni?

Ha valaki nem szándékosan 5-10%-át elveszítette testtömegének (pl. 65kg-os nő 3 - 6, 5kg-ot fogyott), vagy ha a testtömeg indexe (BMI = kg/m2 ) 18,5 alatt van (pl.: 1,78m magas és 55kg) a fogyás mértéke már komoly veszélyt jelent, amit kezelni kell. Javasolt a különleges orvosi célokra szánt iható tápszer beiktatása az étrendbe, amely könnyen fogyasztható és kis mennyiségben tartalmazza a szükséges energiát és tápanyagokat. Kérje orvosától tápláltsági állapotának szűrését!

Mikor van a tápszerekre szükség?

Amennyiben hagyományos ételekkel nem biztosítható a szükséges mennyiségű energia és tápanyag, akkor tápszerek beiktatására van szükség.

Táplálkozással kapcsolatos kérdésekben dietetikus szakember tanácsát kérheti telefonon munkanapokon 9:00-16:00-ig a helyi tarifával hívható kék számon: 06 40 223 223.
 

Mi a különbség a tápszerek és az étrend-kiegészítők között?

A tápszerek, különleges orvosi célokra kifejlesztett készítmények, melyek bizonyos betegségek megelőzésére vagy a már kialakult betegségek kezelésében kerülnek felhasználásra. A komplex tápszerek (melyek tartalmaznak fehérjét, zsiradékot, szénhidrátot, antioxidánsokat, vitaminokat és nyomelemeket) normál étkezés kiegészítésére vagy kizárólagos táplálásra is alkalmasak. A normál táplálékokhoz hasonlóan a tápanyagokat olyan minőségben, mennyiségben és arányban tartalmazzák, ami segíti a felszívódást és a hasznosulást. Vannak olyan tápszerek melyek tejcukor, koleszterin, purin és gluten mentesek.

Ezzel ellentétben az étrend-kiegészítők olyan élelmiszerek, amelyek koncentrált formában tartalmaznak vagy mikro-tápanyagokat (vitaminok, ásványi anyagok) vagy egyéb táplálkozási, vagy élettani szempontból fontos anyagokat külön-külön, vagy kombináltan, de kizárólag a normál étrend kiegészítésére alkalmasak. Energiatartalmuk általában igen alacsony ill. elenyésző, és az alapvető makro-tápanyagokat (fehérje, zsír, szénhidrát) nem tartalmazzák komplex formában.

Milyen lehetőségek vannak, ha átmenetileg vagy tartósan nem tud táplálkozni?

Amikor az ivás is nehézségekbe ütközik és nem tudjuk a megfelelő mennyiséget és minőséget biztosítani szájon keresztül, akkor a szondatáplálás a megoldás. Ezzel biztonságosan fedezhető a szervezet teljes tápanyag igénye. A szondatáplálás miatt nem kell kórházba tartózkodni, a PEG szonda diszkrét, a ruházat eltakarja és a beteg aktív, teljes értékű életet tud élni. Az esetek nagy részében ez átmeneti megoldás. A szonda mellett szájon keresztül is táplálkozhat, és amennyiben az biztonságossá válik, a szonda eltávolítható. Az otthoni szondatáplálásban részesülő beteg segítséget kérhet ingyenes otthonápoló szolgálattól az ország teljes területén: 06 40 393 393.

A kemoterápia befejeződött, de a beteg étvágya nem tért vissza. Mennyi időnek kell eltelnie ahhoz, hogy az helyreálljon?

Amennyiben a beteg étvágya a kemoterápia következtében romlott meg, lassan, hetek múltán tér vissza. Sokszor már az a tudat is segít, hogy nem kell több kezelésre menni. Az étvágy javulását a szabad levegőn tartózkodás, a testi-lelki jó közérzet, harmónia segítheti, de átmenetileg étvágyjavítót is lehet alkalmazni. Ha néhány héten belül nem múlik el az étvágytalanság és a testsúly nem kezd gyarapodni, érdemes az onkológus kezelőorvossal beszélni róla, és megkeresni az okát.

A gyorsabb lábadozás és a hatékonyabb kalória-bevitel érdekében fordulhat táplálkozási szakemberhez, dietetikushoz. A mennyiben úgy érzi, nem tud eleget enni, nincs ereje főzni, orvosa gyógytápszert írhat fel Önnek, amelyeket teljes vagy kiegészítő táplálékként fogyasztathat, normál ételekhez keverve is, változatos módon.

Dietetikus által összeállított, kipróbált receptek gyűjteménye >>>

A műtét után nehézzé vált rágás és nyelés hogyan javítható?

A megfelelő mennyiségű táplálékbevitel nagyon fontos, ezért javasolt minden étkezés megtartása (3 fő étkezés: reggeli, ebéd, vacsora és 2 kis étkezés: tízórai, uzsonna), sőt akár a napi étkezések számának gyarapítását is kipróbálhatja (pl. utóvacsora). Ne keseredjen el, ha egy-egy alkalommal kisebb mennyiségű táplálékot tud csak megenni, hisz ha naponta többször étkezik, akkor sikerülni fog a napi javasolt mennyiséget elfogyasztania. Pépes, puha, könnyen rágható, tápláló ételeket célszerű választani. Ne legyen túl fűszeres és nagyon meleg sem az étel, hogy ne izgassa a nyálkahártyát. Lehetőség szerint csak evés után fogyassza el a nagyobb mennyiségű folyadékot, közben csak kisebb kortyokat igyon, amivel elősegíti a nyálkahártya nedvesen tartását. Az evés közben elfogyasztott nagyobb mennyiségű folyadék hamar okozhat teltségérzetet.

Amennyiben hagyományos táplálékkal nem tudja fedezni szükségletét, forduljon orvosához, aki gyógytápszert írhat fel Önnek. A gyógytápszerek fogyasztása kiegyensúlyozott és változatos táplálást tesz lehetővé, akár önmagában, akár hagyományos ételekhez, italokhoz keverve.

Dietetikus által összeállított, kipróbált receptek gyűjteménye >>>

Ha a kezelés alatt nagyon sokat fogyott a beteg, visszanyeri eredeti súlyát?

Rendszeres és jól megtervezett táplálkozással el lehet érni súlygyarapodást, ami a megfelelő erőnlét feltétele. Ennek érdekében naponta legalább öt alkalommal tápanyagokban (szénhidrátok, fehérjék, zsírok, vitaminok, ásványi anyagok) gazdag ételek fogyasztása javasolt. Gyakorlati tanácsokért forduljon dietetikushoz!

Diétás tanácsadás>>>

Amennyiben a megszokott ételekkel 1 hét után nem kezd el gyarapodni a súlya, kérje orvosát, hogy írjon fel gyógytápszert. Nem baj, ha nem hízik sokat, a fontos az, hogy elérje ideális testtömegét (pl. 162 cm magas személy esetén 57-62 kg).

Kerülni kell-e a súlygyarapodást, a hízást?

Törekedni kell az ideális súly elérésére és megtartására. A súlyfelesleg károsan befolyásolja a szervezet ellenálló képességét, a szív- és az érrendszer állapotát, egyes betegségekben (pl. emlőrák, méhtestrák) hormonális szempontból is hátrányos. Az ideális súly eléréséhez az energia-bevitel (étkezés) és energia-leadás (mozgás) megfelelő arányát kell megtalálni. Táplálkozási kérdéseivel forduljon dietetikushoz!

Daganatos betegség és táplálkozás

Az egyik legfontosabb dolog, amit tehet annak érdekében, hogy maximalizálja a rákgyógyító kezelés hatását és elősegítse gyorsabb felépülését, hogy a lehető legjobb tápláltsági állapotba hozza magát. Honlapunkon olvashat a megváltozott tápanyagigényről, a megfelelő táplálkozás fő akadályairól, a speciális tápszerek szerepéről.

Részletek: Daganatdieta.hu

Étrend rákbetegségben

Kérdezze dietetikusunkat!

Kalkulátorok

Receptek

(hirdetés)

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Ajánló