A létező legkorszerűbb PET/CT berendezés Magyarországon

2008. május 21.
Megosztás:

A napokban átadott PET/CT készülék segít, hogy minél többet tudjunk a daganatos folyamatokról, így kezelni is jobban tudjuk a betegeket - mondta az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója a Pozitron-Diagnosztika Központban beállított, csúcstechnológiát képviselő gépről.

 

Prof. Dr. Kásler Miklós szavai szerint a PET/CT technika legkorszerűbb formája került az országba a Siemens "TruePoint HD PET/CT" berendezésével. Ebből a készülékből mindössze néhány darab működik az egész világon.

Dr. Lengyel Zsolt a gép bemutatásakor a betegek számára egyik legfontosabb változásként a vizsgálati idő lerövidülését - mintegy felére csökkenését emelte ki. Mint elmondta, a berendezés a korábbiaktól eltérően fél óra helyett akár 15 perc alatt képes a teljes test felvételek elkészítésére.

Másik jelentős újítás, hogy a kamera térbeli felbontóképességét két milliméterre sikerült javítani. Ez körülbelül 60%-al jobb, mint a ma használatban lévő többi PET/CT készüléké. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a korábbiaknál jóval kisebb elváltozásokról is megállapítható a PET/CT felvételeken, hogy milyen valószínűséggel jó vagy rosszindulatú.

Az érzékenység javulása abban is segít, hogy rövidebb ideig kell a pácienseknek mozdulatlanul feküdni a vizsgálat alatt, és minimális a bemozdulás veszélye.

(Olvassa el PET/CT vizsgálatokról készült részletes írásunkat a Diagnosztika rovatban!)

Fájdalommentes vizsgálat szívkatéterezés helyett

A rákdiagnosztikai eszköz mellett egy szintén világszínvonalú berendezést is bemutattak, mely a szívinfarktus, illetve egyéb szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, korai felismerésében jelent a betegek és orvosok számára hatalmas előrelépést.

Az üzembe helyezett berendezés jelentőségét az adja, hogy teljesen fájdalommentesen, ambuláns - mindössze néhány perces - vizsgálattal a szív valósághű, 4 dimenziós ábrázolása válik lehetővé. A vizsgálat a páciens számára semmilyen kellemetlenséget nem jelent és közel 100%-os biztonsággal képes kizárni a koszorúér szűkületeket olyan korai fázisban, amikor nem jelentkeznek még panaszok. A 2 fejes, 64 szeletes "Siemens Somatom Definition Dual Source CT" a világviszonylatban elérhető legmodernebb berendezés erre a célra, amely két sugárforrás és detektor panel segítségével minden eddiginél jobb időbeli és térbeli felbontást tesz lehetővé.

Műszerezettségben fejlettebb országokban végzett tanulmányok szerint a koszorúérfestéseknek, 30-40 %-a negatív, azaz az emberek 30-40 %-ába csak azért vezetnek a szívükbe katétert, hogy kiderüljön, nincs koszorúér- betegsége. Ezekben az esetekben a non-invazív Cardio-CT vizsgálattal a katéterezés elkerülhető - hangzott el a bemutatón.

A vizsgálat egyelőre csak saját finanszírozásban érhető el, mintegy 160 ezer forintért. A helyi szakemberek elmondták, hogy máris száz körüli a vizsgálatra előjegyzett páciensek száma.

Magyarországon évente megközelítőleg 40.000 ember halálát okozzák szív- és érrendszeri megbetegedések. A korai felismeréssel megelőzhetők, illetve eredményesen kezelhetők a később súlyos állapotot, sok esetben halált okozó koszorúér-betegségek.

 

 

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.