Új gyógyszer emlőrákos betegeknek

2008. október 1.
Megosztás:

Új gyógyszer vált alkalmazhatóvá az előrehaladott vagy áttétet adó, agresszív, rossz prognózisú emlőrákban szenvedő nők kezelésében. A szer olyan betegeknél alkalmazható, akiknek állapota a korábbi standard terápiák ellenére rosszabbodott. A készítmény egyedi méltányosságban érhető el.

Úgynevezett tirokinázgátló kezelést kaphatnak az előrehaladott emlőrákban szenvedő betegek a kemoterápia mellé, ha a korábbi standard terápiák ellenére rosszabbodott az állapotuk. Ez a fajta kombinált terápia jelentősen jobb eredményeket hoz a kezelésükben, mint a kemoterápia önmagában - mondta el Dr. Pikó Béla, a gyulai Pándy Kálmán Kórház centrumvezető főorvosa a témában összehívott sajtótájékoztatón.

Az áttétes emlőrákban szenvedő nőknél a biológiai célzott terápia sikeres bevezetése ellenére szükség van további kezelési lehetőségekre is, mivel a betegek jelentős hányadánál az emlőrák a meglévő kezelés mellett is kiújul vagy rosszabbodik. Az ő számukra jelenthet megoldást az a nemrég törzskönyvezett - szájon át szedhető - készítmény, amely egyidejűleg képes gátolni a daganatos sejtek több receptortípusának működését, és ezáltal több ponton tud beleavatkozni a tumoros sejt kóros folyamataiba.

Egyre jobb esélyek

A korán felfedezett emlőrák ma már igen jól kezelhető: a betegek 75 százaléka véglegesen meggyógyítható, náluk a rehabilitáció, illetve a rekonstrukció kerül előtérbe - mondta az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója az eseményen. Bár Magyarországon a nőknél ez a leggyakoribb rákbetegség, a halálozási adatok csökkenésnek indultak a korszerű terápiáknak köszönhetően - tette hozzá Kásler Miklós. Az elmúlt évben mintegy 6800 új esetet fedeztek fel, és 2300 nő halt meg emlőrák következtében.

Csak 40 százalék a szűréseken

A szervezett emlőrákszűrésre behívott 45-65 éves korosztálynak sajnos csak mintegy 40 százaléka jelenik meg a vizsgálatokon, ami messze elmarad a kívánatos 80 százaléktól. Az alacsony részvételi arány ellenére is több ezer nő életét mentette meg, hogy időben felfedezték a betegségét - mondta el Kásler Miklós.

A szűrővizsgálatokon való részvételi arány Budapesten, illetve Pest megyében különösen alacsony, Szabolcs-Szatmár-Beregben például sokkal magasabb, vélhetően a személyesebb megszólításnak köszönhetően - számolt be Tóth Judit, a Debreceni Egyetem klinikai onkológusa.

Aki időt nyer, gyógyulást nyer?

Tóth Judit saját tapasztalataikról is beszélt: évente jó pár előrehaladott emlőrákos beteggel találkoznak, akik elmondásuk szerint általában már 2-3 éve "tapintottak valamit". Arra a kérdésre, hogy miért halogatták az orvoshoz fordulást, jellemzően kétféle válasz hangzik el: az egyik, hogy "úgy gondoltam, már úgyis mindegy", a másik, hogy "féltem, hogy levágják a mellem". A doktornő szerint igen fontos átvinni a köztudatba, hogy ma már nem nevezhető halálos betegségnek a rák. Az életminőséget nagymértékben befolyásolja, hogy az esetek jelentős részében emlőmegtartó műtétet végeznek, ahol pedig erre nincs lehetőség, ott is többféle rekonstrukciós technika alkalmazható.

"Aki a mai fejlődési ütemben két-három évet nyer a jelenleg elérhető kezelésekkel, annak megvan az esélye, hogy az akkori lehetőségekkel gyógyíthatóvá váljon" - mondta Tóth Judit.

Kásler Miklós, az országos intézet vezetőjének szavai szerint most az van az onkológia napirendjén, hogy a meglévő gyógyszereket "végigkutassák" a mintegy 200 -féle különböző ismert géneltéréssel rendelkező daganaton, vagyis megnézzék, a betegségek mely altípusaiban lehetnek még hatásosak a már ismert készítmények. Ennek legfőbb akadálya, hogy egyelőre nincs elég patológus szakember és megfelelően felszerelt laboratórium az igény kiszolgálására - nemcsak Magyarországon, de Európa többi országában sem.

Oncompass Medicine Precíziós Onkológiai Program

Az Oncompass Medicine molekuláris diagnosztikai laboratóriuma és információs központja a molekuláris diagnosztika legfrissebb eredményeit és módszereit alkalmazva igyekszik megtalálni a daganatos betegségben szenvedők számára az adott időpontban legmegfelelőbb kezelési lehetőségeket.

Miben tudunk segíteni?

A Precíziós Onkológiai Programunkban a személyre szabott onkológiai ellátás lehetőségeit mutatjuk be a daganatos betegek számára.

Minden daganatos megbetegedés genetikai eredetű, és számos, a daganatot okozó génhiba esetében már személyre szabott onkológiai kezelés adható. A molekuláris diagnosztika a daganatos betegség okát tárja fel, az azonosított génhibák alapján egy speciális onkológiai szoftver segítségével meghatározzuk a daganat támadáspontját (molekuláris célpont) és a célponttal összefüggésbe hozható személyre szabott gyógyszereket. A személyre szabott onkológiai ellátáshoz több feltételnek kell megfelelnie, ennek felméréséhez kérjen időpontot személyes konzultációra!

A személyre szabott kezelési terv minden olyan daganattípusban felállítható, amelyben az azonosított génhibáknak megfelelő kezelés elérhető.

Virtuális Molekuláris Tumor Board

A VMTB szolgáltatás keretében az Oncompass Medicine egyedülálló módon kezelőorvosok és onkoteamek számára biztosít szakmai támogatást annak érdekében, hogy betegeiknek a nemzetközi ajánlásoknak megfelelő, legkorszerűbb precíziós onkológiai ellátást nyújthassák.

Az Oncompass Precíziós Onkológiai Program keretében igénybe vehető szolgáltatás során rugalmasan igazodunk a klinikusi igényekhez, a hét bármely napján, különböző időpontokban biztosítunk lehetőséget az esetek megbeszélésére, amely az adatvédelmi előírásoknak megfelelően, biztonságos online platformon történik.

(hirdetés)

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.