A kövérség és a rák

2008. október 14.
Megosztás:

A kövérség növeli a rák kockázatát, a kialakult betegségben pedig gyorsítja a daganat növekedését. Legjobb védekezés a haskörfogat "kordában tartása" megfelelő táplálkozással és rendszeres mozgással. Bizonyos esetekben indokolt lehet gyógyszeres kezeléssel leküzdeni a túlsúlyt.

Nem csak a szív- és érrendszeri betegségek elleni küzdelemben, hanem a rákos betegségek kivédéséért is sokat tesz az, aki odafigyel a haskörfogatára: nőknél ennek egészséges maximuma 80cm, férfiaknál 94cm.

Itthon a férfiak 56%-a, a nők 49%-a túltáplált. A kóros kövérség (obesitás) a lakosság 17%-át érinti, de becslések szerint ez a szám 2030-ra a 30%-ot is eléri majd - figyelmeztetett Dr. Pap Ákos, az Országos Onkológiai Intézet professzora egy táplálkozási szakembereknek szervezett konferencián.

Bár a túltápláltságot a testtömeg-index alapján szokás meghatározni, mégis sokkal mérvadóbb a haskörfogat figyelése. Ezen a területen találhatók ugyanis azok a "veszedelmes" zsírsejtek, amik szerepet játszhatnak a daganatok kialakulásában, illetve később a növekedésében. A túltáplálás aktiválja a zsírsejteket, amelyek eredetileg arra szolgálnak, hogy a kalóriát "rosszabb időkre" tárolják. Kiderült, hogy ezek a sejtek olyan gyulladásos idegi átvivőanyagokat ("transzmittereket") termelnek, amelyek amellett, hogy a gyulladást fokozzák, ugyanazzal a mechanizmussal a daganatos sejtek osztódását is stimulálják. A zsírsejtekben lévő átvivőanyagok közvetlenül is beindíthatják a génmutációt, a rákos folyamatot. Ezzel egy időben a gyulladásos folyamat is elkezdődik, és a két hatás egymást erősítve a daganat növekedéséhez vezet.

A túlsúly közvetett módon is hozzájárulhat a rák kialakulásához. Mivel a kövérség általában hosszú éveken, évtizedeken át tartó állapot, szinte biztosan gyulladásos betegséghez vezet. Minden gyulladásban gyógyulás-romlás periódusok váltják egymást, vagyis állandó helyreállítódás zajlik a szervezetben. A regeneráció viszont osztódást jelent, ami módot teremt arra, hogy a génekben mutáció következzen be a káros környezeti tényezők hatására, mint a cigaretta, benzingőz, stb. Így a gyulladásos betegség "átmehet" daganatba.

A rákkezelések alatt bizonyos szempontból némi előnyt jelent, ha kicsit kövérebb valaki, hiszen van tartaléka például arra az esetre, ha a kemoterápia alatt étvágytalanná válik. Sajnos azonban, mivel a zsírsejtekben lévő idegi átvivőanyag gyorsítja a daganat fejlődését, végső soron ilyenkor sem tesz jót a túltápláltság.

Vannak olyan daganattípusok, ahol különösen veszélyes a túlsúly: vastagbélrákban és hasnyálmirigytumorban például teljesen egyértelmű, hogy a kövérség gyorsítja a daganatnövekedést, de ilyenek a nőgyógyászati tumorok és az emlőrák is.

Már megtalálták a kövérségért felelős, úgynevezett endocannabinoid receptort, ami pozitív élménnyel társítja az étkezést. Ugyanez a receptor váltja ki az agyban azt a pozitív visszajelzést is, ami a kábítószerhez, cigarettához, alkoholhoz való hozzászokásért felelős. A receptor gátlására gyógyszert is kifejlesztettek, ami ugyan eredményes volt a kövérség elleni küzdelemben, azonban alkalmazásakor depresszió alakult ki a páciensekben. Létezik már a gyógyszereknek olyan kombinációja, ami ezt a mellékhatást is kiküszöböli - Pap Ákos professzor szerint cukorbetegnél, illetve például vastagbélrákon átesett túlsúlyos betegeknél indokolt lenne ilyen kezelést alkalmazni, amivel egyébként évi 8-10%-os testsúlycsökkenést lehet elérni. Természetesen a kalóriabevitelre való odafigyelés és a fizikai aktivitás ugyanolyan fontos marad - tette hozzá a professzor.

Daganatos betegség és táplálkozás

Az egyik legfontosabb dolog, amit tehet annak érdekében, hogy maximalizálja a rákgyógyító kezelés hatását és elősegítse gyorsabb felépülését, hogy a lehető legjobb tápláltsági állapotba hozza magát. Honlapunkon olvashat a megváltozott tápanyagigényről, a megfelelő táplálkozás fő akadályairól, valamint a speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszerek szerepéről.

Részletek: Daganatdieta.hu

Étrend rákbetegségben

Kérdezze dietetikusunkat!

Kalkulátorok

Receptek

(hirdetés)

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.