Bemutatjuk a Miskolci Onkológiai Centrumot

2008. december 8.
  e-mail nyomtatás

Évente mintegy 4000-4500 új beteget kezelnek a Miskolci Onkológiai Centrumban. Borsod-Abaúj-Zemplén megye 728 ezer lakosán kívül Heves megye nagy részét és Nógrád megye egy részét is ez az intézmény látja el a daganatterápia minden szintjén: helyben adott majdnem minden diagnosztikai eszköz, a műtéti lehetőségek, a sugárterápia, illetve a kemoterápia. Az intézet megbízott vezetőjével, Dr. Tóth Lászlóval többek között az elérhető általános és speciális kezelésekről, a legújabb gyógyszerekhez való hozzájutás lehetőségeiről és a betegek terápiájáról döntő onkoteamekről beszélgettünk.

onkológiai centrum adatlap
  • Elérhetőségek...
  • Részletes adatok...
  • Szolgáltatások...
  • Orvosok...
  • Térkép...
  • Az onkológián és onkoradiológián kívül a kórházban milyen osztályokon foglalkoznak még daganatos betegekkel, illetve kiket irányítanak máshova?

    Minden műtétes szakmában: idegsebészet, fül-orr-gégészet, szemészet, urológia, stb. foglalkoznak tumoros betegekkel. Sebészi ellátást illetően egyedül tüdősebészet nincs a kórházban, az ilyen műtéteket a Miskolci Egyesített Kórházban végzik. A hematológia sem tartozik közvetlenül a mi osztályunkhoz, ezenkívül a gyermekekkel nem mi foglalkozunk, a gyermek onko-hematológia teljesen önálló osztály. Utógondozás, kúraszerű ellátás tekintetében telephelyünknek számít a Szent Ferenc Kórház is - ehhez a személyi és tárgyi feltételek ott adottak.

    Hány orvossal dolgoznak, hány ágyuk van?

    110 ágyunk van, amivel az ország egyik legnagyobb onkológiai osztályának számítunk. A fekvőbeteg ellátáson kívül nagyon lényeges a kúraszerű kezelés is, amit a jobb állapotú betegek tudnak igénybe venni. Tizenegy különböző szakrendelés és gondozás folyik. Tizenhat ambuláns kemoterápiás kezelőszékünk van - ezekben nyilván egy napon több beteg is ellátható. Jelenleg 19 orvossal dolgozunk, akiknek egy része onkológus, másik részük sugárterapeuta. A hematológusok egy másik osztályon látják el a betegeket.

    Van valamilyen speciális, ritka diagnosztikai vagy kezelési eljárás az intézményben?

    Most indul az ún. radiofrekvenciás abláció. Ez a módszer olyan esetekben jön szóba, ha a sebészi megoldás nem lehetséges. Előrehaladott daganatokban, főleg májdaganatokban alkalmazható, a lényege, hogy bizonyos hőfrekvenciás hatással lehet a tumort roncsolni - a daganat vérellátását megszüntetjük, amitől az elfolyósodik, elhal. A módszer másik lehetősége, hogy katéterrel koncentráltan a daganathoz juttatjuk a citosztatikumot, ami helyben erős hatást fejt ki, viszont kevesebb mellékhatást okoz.

    Szintén speciális eljárás az ún. stereotaxiás sugárkezelés. Primer agyi tumornál, illetve kettőnél nem több agyi áttétnél tudjuk alkalmazni: egy különleges berendezéssel célzottan kapja a sugarat a beteg. Az országban csak egy-két helyen van ilyen lehetőség, mi most szerzünk be egy új, erre alkalmas készüléket.

    Mennyire tudják kihasználni a legújabb, célzott terápiás gyógyszereket?

    Sajnos a magyar egészségügy finanszírozása nem engedi meg, hogy mindent jól ki tudjunk használni. Van, amiben pozitív előrelépés van - például a melldaganatok egyes típusaiban használható gyógyszert már finanszírozza az OEP. A gyógyszercégek nagyon jó partnerek, mindent idehoznak, amit lehet. A finanszírozási rendszer egyik negatívuma viszont, hogy egyes törzskönyvezett szereket mi nem használhatunk, csak erre kijelölt centrumok. Bizonyos esetekben csak a köztudottan nem annyira effektív kezelés kipróbálása után használható egy-egy gyógyszer, de nálunk akkor sem, csak a kijelölt centrumban, holott nálunk minden feltétel adott lenne.

    Gondolom, folynak klinikai gyógyszerkipróbálások...

    Igen, sőt, nem csak gyógyszerkipróbálások, hanem sugárterápiára vonatkozó ún. studyjaink is folyamatosan vannak - éppen kb. öt különböző study "fut".

    Milyen diagnosztikai háttérrel dolgoznak, hol végeztetik a molekuláris genetikai vizsgálatokat?

    A hagyományos, konvencionális radiológiai diagnosztika természetesen adott: röntgenberendezés, ultrahang, stb. Van két MR készülékünk, egy külön CT-nk az onkológián és további két CT a kórházban, valamint egy modern, 64 szeletes dual CT, ami az egész országban alig van. PET/CT telepítésére is van tervünk, de csak akkor kezdünk bele, ha biztosítva lesz a finanszírozás. A mostani gyakorlat szerint elsősorban Debrecenbe küldjük a betegeket PET/CT-re.

    A célzott terápiákhoz szükséges molekuláris genetikai vizsgálatokra a patológiai laboratóriumunk most kezd felfejlődni; az a célunk, hogy két éven belül saját molekuláris patológiai és patocitológiai laboratóriumunk legyen. Jelenleg Pécsre és Debrecenbe küldi a patológiai labor ilyen vizsgálatokra a mintákat.

    Kik döntenek egy-egy beteg kezeléséről - hogy kell elképzelni az onkológiai teamek működését?

    Két szintű rendszert dolgoztunk ki, ami már évek óta jól működik. Van egy ún. multidiszciplináris team, amiben részt vesz a kezelőorvos, radiológus, patológus, onkológusok és sugárterapeuták. A hét minden napjára, szervspecifikusan vannak beosztva ezek a megbeszélések. Számítástechnikai rendszerünkön keresztül a megye összes kórházával kapcsolatban vagyunk, így a beteg adatai egyszerűen eljutnak hozzánk. Ezeket áttanulmányozzuk, az adott kezelőorvos bemutatja, majd születik egy elképzelés arról, hogy mi lenne az optimális kezelés. Az a jó, ha a döntés a műtét előtt rendelkezésre áll, hiszen van olyan tumor, amit érdemes már a műtét előtt sugárterápiával vagy citosztatikummal előkezelni.

    A döntési mechanizmus második szintjét az ún. szakmai team jelenti, amiben onkológusok vannak. Ha már hozzánk kerül a beteg, és nincs ellenjavallata, hogy a multidiszciplináris team döntését egy az egyben végrehajtsuk, akkor a szakmai teamnek nincs feladata. Van viszont olyan eset, hogy az eredeti döntés óta eltelt időben lényeges változás történik a beteg állapotában, vagy kiderül valami, ami a kezelést döntően befolyásolja - ilyenkor mód van a szakmai team által javasolt, a betegre testre szabott kezelést végezni (a multidiszciplináris team döntését is figyelembe véve).

    A betegnek saját kezelőorvosa mondja el a döntést, aminél egyébként a beteg kérelmét is mindig figyelembe vesszük. A betegek 90 százaléka az általunk optimálisnak tartott kezelést elfogadja; aki nem, annál újratárgyaljuk a lehetőségeket.

    Mennyire tudják elkerülni a betegek várakoztatását akár napi szinten, akár előjegyzéseknél?

    Gyakorlatilag nincs várakoztatási idő. Ha a folyosón sokan vannak, az elsősorban a miskolci közlekedésnek, illetve a nem megfelelő betegszállításnak köszönhető. Sajnos nem tudjuk befolyásolni a cégeket, hogy egyenként hozzák a betegeket, így aztán meg kell várniuk, míg összegyűlik a hét-nyolc különböző ellátást kapó utas. A jól megszervezett betegszállítás a daganatos betegeknek is ugyanolyan fontos lenne, mint a művese-kezelésre szorulóknak, de sajnos az onkológiában ezt még nem sikerült elérni. A betegek kezelését egyébként általában a döntés után 3-4 nappal meg tudjuk kezdeni, de két hétnél ez semmiképp nem lehet több.

    Mennyire tartja fontosnak a betegek lelki kezelését - van erre külön szakember az intézményben?

    Rendkívül fontos - egész nap elérhető a pszichológusunk, aki egyébként egyben lelki pásztor is. Nem csak a betegek és a hozzátartozók, de az orvosok és a súlyos betegeket kezelő személyzet egésze rászorul, hogy foglalkozzanak vele - sajnos ez a szemlélet Magyarországon még nem elég elterjedt.

    Hogyan oldják meg a végstádiumú betegek ellátását?

    Hospice osztályunk egyelőre nincs a kórházban, de arra törekszünk, hogy legyen, külön onkológiai hospice is. Elsősorban az aktív kezelésre alkalmas betegeket látjuk el, de természetesen nem küldjük el az azonnali ellátásra szoruló - bár érdemben nem kezelhető - betegeket, náluk megkezdjük a tüneti terápiát. Őket igyekszünk minél előbb a megyében több helyen lévő hospice vagy krónikus belgyógyászati osztályokra áthelyezni.

    Szoktak tudni javasolni kiegészítő kezelést a kórházi ellátás mellé? Van olyan szer, módszer, amit mer ajánlani az erről érdeklődő betegeknek?

    Orvosként ilyesmit nem javasolhatunk, de nem tiltjuk, nem akadályozzuk a betegeket, hogy alternatív szereket szedjenek. Azt viszont mindenképp fontos elmondani, hogy az aktív, általunk adott terápiát semmilyen szer vagy módszer nem helyettesíti!

    Milyen fejlesztések történtek, illetve várhatók a közeljövőben?

    A sugárterápiában minden szükséges fejlesztés befejeződött, így gyakorlatilag kb. öt évre a felszerelésünk a teljes keresztmetszetet lefedi, legfeljebb apró finomítások várhatók. Kemoterápiában szintén ki tudjuk elégíteni az igényeket. A járóbeteg kezelés lehetőségét szeretnénk bővíteni: szeretnénk kialakítani még két kezelőt, hogy minél több beteget lehessen párhuzamosan kezelni a nap fontos időszakában, és ne éjszaka. Diagnosztikai téren, ha lesz előrelépés, azonnal követjük.

    e-mail nyomtatás

    Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.