Jóga rákbetegeknek

Megosztás:

A jóga javítja a rákbetegségben szenvedők, illetve a betegségen átesettek életminőségét: csökkenti a stresszt, javítja az alvás minőségét és a hangulatot. A Sloan-Kettering Cancer Center összeállítása a jóga alkalmazásáról.

A kórházi kezelés mellett szinte minden rákbeteg szeretne "saját maga is tenni valamit" a gyógyulásért. Rengeteg a csodaszer, illetve csodamódszer, annál kevesebb a megbízható információ. Sorozatunkban a világ egyik legnagyobb rákcentruma, a New York-i Sloan-Kettering Cancer Center ezzel kapcsolatos összeállításait közöljük, melyek magyar változatát az Országos Onkológiai Intézet lektorálásával készítjük.

A jóga egy évezredek óta alkalmazott ősi indiai filozófia, mely a szabályozott légzés, a különböző testhelyzetekre épülő mozgás és a meditáció segítségével a fizikai és emocionális egészség elérésére törekszik. Kimutatták, hogy a jóga csökkenti a carpalis alagút szindróma, az irritábilis bélszindróma, az asztma, különböző görcsrohamok, a cukorbetegség, a migrénes fejfájás, az AIDS, a depresszió tüneteit és gyakorlása segít a testsúly fenntartásában. A daganatos betegek és túlélők jobb alvásról, kevesebb stresszről, és az életminőség általános javulásáról számoltak be a jóga gyakorlása során. A jóga iránt érdeklődő daganatos betegek először kérjék ki kezelőorvosuk véleményét, mert bizonyos daganatellenes kezelések fizikai korlátozottságot okozhatnak. A helyes technika a daganatos betegek oktatásában jártas képzett oktató segítségével sajátítható el. Terhesség vagy magas vérnyomás esetén bizonyos jóga testhelyzetek gyakorlása óvatosságot igényel.

Alkalmazási területek

  • Alvás minősége
    Néhány tanulmányban kimutatták, hogy a jóga javítja az alvás általános minőségét

  • Stressz
    Számos tanulmány támogatja a jóga alkalmazását a stressz csökkentésére

  • Fájdalom
    Néhány tanulmányban kimutatták, hogy a jóga enyhíti a fájdalmat

  • Depresszió
    Néhány tanulmány összefüggést talált a jóga és a depresszió csökkenése között, mely pozitív hangulatot eredményezett.

Kutatási eredmények

Daganatos megbetegedések

Egy vizsgálat során harminckilenc limfómás beteg tibeti jóga vagy kontroll csoportban vett részt 7 héten keresztül. A kutatók szerint a tibeti jóga csoportban javult az alvás általános minősége, illetve a betegek kevesebb altatót használtak a kontrollcsoporttal összehasonlítva.

A Stanford Cancer Supportive Care Program keretén belül 398 betegnél alkalmaztak masszázst, jógát és csikungot. Kilenc hét után a betegek több mint 90 százaléka érezte úgy, hogy javult az egészségi állapota.

Mellékhatások

A jóga mellékhatásai ritkák. Mindezek ellenére beszámoltak pneumothoraxról (légmell, levegő a tüdőt körülvevő mellhártya két rétege között), és szubkután emfizémáról (a bőr alatti szövetek közötti levegőgyülem a mellkasfalon).

Ellenjavallat

Terhesség vagy fizikai korlátozottság (bizonyos jóga technikák nem javasoltak).

 

A magyar változat a Sloan-Kettering Cancer Center engedélyével készült, a honlapjukon szereplő összeállítás 2008 augusztus 1-én frissített változata alapján. Lektorálta: Prof. Dr. Kásler Miklós, Országos Onkológiai Intézet. Eredeti verzió: http://www.mskcc.org/mskcc/html/77718.cfm

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.