Kivédhető a kemoterápia alatti májkárosodás

2009. március 2.
  e-mail nyomtatás

A kemoterápia alatti májkárosodás és a májrák megelőzésében is szerepe van a hepatológiai szűréseknek. Bizonyos esetekben a máj részletes, fájdalommentes vizsgálata is elvégezhető egy gép segítségével.

Ha valaki kemoterápiát kap, károsodhat a mája. Nem mindegy, hogy milyen a "kiindulási alap", vagyis a máj rákkezelések előtti állapota, hiszen a gyógyszerek 70-80 százaléka a májban bomlik le.

Az új Budai Hepatológiai Centrumban többféle szűrést végeznek, a legnagyobb újdonságot az ún. FibroScan géppel történő vizsgálat jelenti. A készülék segítségével a májkárosodás súlyosságát, a fibrózis mértékét tudják meghatározni teljesen fájdalommentesen, olyan esetekben, amiket eddig szövettani vizsgálattal ellenőriztek.

A daganat meghatározásához szükséges szövettani vizsgálatot természetesen ez az eljárás nem helyettesíti, de fontos információt ad a máj állapotáról például a kemoterápiás gyógyszerek megválasztásához - mondta el a Daganatok.hu kérdésére Dr. Makara Mihály, a László Kórház hepatológusa. Ha valakinek károsodott a mája, lehetőség van rá, hogy a májban lebomló gyógyszerek helyett olyat kapjon, ami a vesén át ürül ki, vagy legalább csökkentsék a dózist - tette hozzá a főorvos.

A hepatológiai vizsgálatok másik fontos funkciója a "monitorozás", vagyis a vér és a májenzimek figyelése a súlyos károsodások elkerülése érdekében.

A májrák megelőzése

A különböző szűréseknek a májdaganatok megelőzésében is fontos szerepe van - tudtuk meg Makara Mihálytól. A direkt rákkeltő Hepatitis B vírus ellen szerencsére már minden 14 éves gyermeket beoltanak, de a Hepatitis C-t ilyen módon nem lehet kivédeni. Ez a vírus bonyolultabb módon válthat ki daganatos betegséget, mint a Hepatitis B: oxidatív stresszt, gyulladást, folyamatos és fokozott sejtújraképződést okoz, ezáltal alakulhat ki a tumor.

Különös veszélyt jelent, hogy a Hepatitis C vírus akár 50 évig lappanghat, anélkül, hogy bármilyen panaszt okozna. Mire az első tünetek jelentkeznek, már a máj 80 százaléka tönkrement, a működő májsejtekből kötőszövet keletkezett, köznapi nyelven kialakult a májzsugor.

Ma már a vérátömlesztések ilyen szempontból is ellenőrzötten történnek, de aki 1993 előtt esett át transzfúzión, abban jelen lehet a Hepatitis C vírus, érdemes ellenőriztetnie magát - figyelmeztetett Makara Mihály.

Magyarországon az emberek mintegy 1 százalékában lehet jelen a Hepatitis B vagy C vírus, de 1 millió ember mája nem megfelelő az elhízás, az alkohol vagy a gyógyszerek miatt - derült ki a szakértő szavaiból.

A www.majmoly.hu oldalon egy teszt segít megbizonyosodni róla, hogy ki veszélyeztetett valamilyen májbetegség szempontjából, illetve leírják, mi ilyenkor a teendő.

A FibroScan géppel történő vizsgálat egyelőre nem OEP finanszírozott, 19.600 forintba kerül. A Májbetegekért Alapítványon keresztül lehetőség van támogatást kérni, ha hepatológus szakorvos igazolja a vizsgálat szükségességét, térítésmentesen is elvégezhetik a szűrést.

A Hepatitis C, azaz a "májmoly vírus"

1989-ben történt felfedezését követően a tudomány mára tisztázta a "májmoly vírus" (Hepatis C vírus) terjedésének pontos útjait: a vírus kizárólag vér útján fertőz, máshogy nem kerülhet az emberi szervezetbe. Ezután éveken, sőt, évtizedeken keresztül észrevétlenül pusztíthatja a májat, ugyanis a máj gyulladása nem jár fájdalommal, és a májsejtek 70-80 százaléka is elpusztulhat anélkül, hogy panaszok jelentkeznének. A Hepatitis C vírus által okozott májsejt pusztulást (szakszóval: molyrágás-nekrózist), a kötőszövetes átalakulás követi. Sajnos akkor, amikor a májsejtek helyét kötőszövet foglalta el, már nincs segítség. A kötőszövet összehúzódik, és visszafordíthatatlan májzsugor vagy májrák alakulhat ki.

A hepatitis C vírus okozta idült májgyulladás azonban nemcsak, hogy kezelhető, de gyógyítható betegség, ellentétben a közhiedelemmel, a széles körben terjesztett tévhitekkel, amelyek szerint gyógyíthatatlan, halálos betegség. Tény, hogy a fel nem ismert vagy kezeletlen betegség szövődményeinek köszönhetően valóban akár halálos is lehet. Az idejében felismert fertőzés esetén azonban a betegség korai stádiumában elkezdett kezeléssel teljes gyógyulás érhető el: a kórokozó elpusztítható, a beteg végleg vírusmentessé válik, és a májbetegsége is - értelemszerűen - megszűnik.

A Májbetegekért Alapítványról>>>

e-mail nyomtatás

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.