Megalakult a Napsugárzásvédelmi Testület

2009. június 9.
Megosztás:

Évek óta nő a Napból érkező ultraibolya sugárzással összefüggő betegségek - így például a bőrdaganatok - száma. A WHO programot indított ennek megfékezésére, amihez Magyarország is csatlakozott. A célok között többek között a 18 év alattiak szoláriumhasználatának betiltása és a szabadban dolgozók megfelelő napvédő felszerelésekkel való ellátása szerepel.

Az elmúlt évtizedekben megszaporodtak azok a természet jelenségek, amelyek egyre jelentősebb hatást gyakorolnak a társadalom életére. Magyarországon ezek közül a legtöbb embert a megváltozott természeti körülmények ártalmas következményei közül a Napból a Földre érkező ultraibolya sugárzás egészséget veszélyeztető megnövekedett szintje érinti.

A nemzetközi gyakorlatban szokatlan gyorsasággal megszületett, az ózonrétek védelmét szolgáló megállapodások ellenére arra kell számítanunk, hogy a Napból érkező ultraibolya sugárzás még évtizedeken keresztül veszélyezteti egészségünket és életünket. Az eddigi nemzetközi és hazai erőfeszítések ellenére továbbra is folyamatosan nő az ultraibolya sugárzással összefüggő betegségek (elsősorban bőrdaganatok, szembetegségek és immungyengeség) és halálesetek száma.

Ezért indította el a WHO Sun protection (Napsugárzásvédelem) programját, és ezért kezdte meg tevékenységét hasonló céllal számos nemzetközi és országos szervezet is. Ezek a szervezetek a természetben történt változáshoz való megfelelő társadalmi alkalmazkodást kívánják elősegíteni. Hasonló céllal alakult meg 2009 májusában Magyarországon a Napsugárzásvédelmi Testület, amelynek célja a különböző szakterületeken felhalmozott tudás összegzése és a megváltozott körülményekhez szükséges alkalmazkodás elősegítése.

Több éves erőfeszítés ellenére a kialakult - például nyaralási, napozási - szokások csak lassan változnak meg. A Testület szeretné elérni, hogy a WHO ajánlása, miszerint a 18 év alattiak ne szoláriumozhassanak, törvénnyé váljon Magyarországon is, ahogy azt néhány országban már sikerült elérni. Szintén szabályozással szeretnék védeni a napon, szabadban dolgozókat: megfelelő felszerelést kéne biztosítani számukra a munka idejére.

Egészségünk érdekében figyeljünk az UV sugárzás erősségére vonatkozó hírekre és ezek ismeretében alakítsuk ki programjainkat. Az UV előrejelzés és a ténylegesen mért értékek a nyári hónapokban megtalálhatók a www.met.hu és a www.napsugarzas.hu honlapokon.



Daganatos betegség és táplálkozás

Az egyik legfontosabb dolog, amit tehet annak érdekében, hogy maximalizálja a rákgyógyító kezelés hatását és elősegítse gyorsabb felépülését, hogy a lehető legjobb tápláltsági állapotba hozza magát. Honlapunkon olvashat a megváltozott tápanyagigényről, a megfelelő táplálkozás fő akadályairól, valamint a speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszerek szerepéről.

Részletek: Daganatdieta.hu

Étrend rákbetegségben

Kérdezze dietetikusunkat!

Kalkulátorok

Receptek

(hirdetés)

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.