Négyszáz májátültetés

2009. június 12.
Megosztás:

Az utóbbi 15 évben Magyarországon elvégzett májátültetések száma elérte a négyszázat. A műtétek 90 százaléka sikeres volt. A transzplantált betegek 85 százaléka legalább egy évvel, 70 százalékuk legalább öt évvel élte túl az új máj beültetetését. A májtranszplantáció legismertebb és legavatottabb hazai specialistája dr. Perner Ferenc, a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikájának professzor emeritusza, akinek elmondása szerint az átültetésre a májelégtelenség végstádiumában kerülhet sor.

- Ez egy nagyon alattomos betegség - magyarázza. - Az érintettek sokáig nem is veszik észre, hogy betegek. Az első figyelmeztető tünetek közé tartozik a sárgaság, a hasvízkór, a bőrviszketés, majd a tudatzavaros, illetve a kómás állapot. Végstádiumnak azt nevezzük, ahonnan már gyógyszerekkel nincs visszaút. Orvosi bizottság mondja meg, kik kerülhetnek fel a transzplantációs várólistára. Alapelv, hogy azok lesznek a várólistások, akik olyan állapotban vannak, hogy májátültetés nélkül az életkilátásuk egy évnél kevesebb. Aki ez idő alatt kap májat, az meg fog gyógyulni, aki nem, az sajnos meghal.

- Mitől kerülhetnek a betegek ilyen állapotba? - kérdezem.

- A májzsugornak többféle oka lehet, kezdve a vírusokon, az alkoholon át, a toxikus anyagokig, sőt a gyógyszerekig. Az eseteknek körülbelül a feléért az alkohol felelős. A májzsugor talaján kialakuló elsődleges májrák a kezdeti stádiumban még sikeresen gyógyítható átültetéssel.

Az elvégezhető transzplantációk száma természetesen a halott donorok számától függ. Japánban vallási okokból tiltják a halottakból kivett szervek felhasználását, ezért a japán orvosok óriási gyakorlatra tettek szert az élődonoros transzplantáció területén, Magyarországon azonban az ilyen műtétek kivételesek.

- Eddig mindössze három élődonoros májátültetést végeztünk - mondja dr. Perner Ferenc. -. Két gyerek kapott májat a szüleitől, egy felnőtt pedig szintén közeli rokontól. De az egész világon hasonló a helyzet. Viszont azt is el kell mondanom, hogy a halott donorok száma kevesebb a listán lévő várakozókénál. És a számuk évről-évre csökken.

- Miért?

- Ennek sokféle oka lehet, egyebek között az egészségügy állapotával is magyarázható.

- Tehát nem minden várakozónak jut beültethető máj?

- Sajnos nem. A betegek egy részét elveszítjük. Ezért a bizottságnak különös gonddal kell eldöntenie, kiket vesz fel a várakozólistára. Mert azt is tudjuk, hogy az átültetettek 17 százaléka visszaesik, újra kezdi az ivást. Viszont az is tény, hogy a betegek egy része már önmagában attól meggyógyul, hogy abbahagyta az ivást.

Olvassa el a Kor Kontroll Társaság "Ne légy rabja!" című rendezvényén készült másik két írásunkat is:

Májzsugor és májrák

Új májjal élni

 

Miben segítenek Önnek az Oncompass Medicine szakemberei?

Az Oncompass Medicine molekuláris diagnosztikai laboratóriuma és információs központja az elmúlt több mint egy évtized genomikai kutatási eredményeit és molekuláris diagnosztikai módszereit alkalmazva igyekszik megtalálni a daganatos betegségben szenvedők számára az adott időpontban legmegfelelőbb kezelési lehetőségeket.

Ezek egyaránt lehetnek a hagyományosan alkalmazott kezelési módszerek - kemoterápia vagy sugárterápia - lehetnek azonban olyan célzott daganatellenes gyógyszerek is, amelyek kifejezetten az adott daganat kialakulásában oki szerepet játszó, meghibásodott génekre hatnak. Annak eldöntésére, hogy alkalmazható-e egy betegnél célzott kezelés, vagy épp ellenkezőleg, ez semmiképp nem javasolt a számára a megfelelő gyógyszercélpont hiánya miatt, molekuláris diagnosztikai vizsgálatokat végzünk.

Legújabb szolgáltatásunk keretében folyamatosan segítjük a betegek kezelésében résztvevő onkológusokat abban, hogy pácienseiket az aktuálisan elérhető legjobb kezelésben részesítsék: dinamikus döntéstámogatási rendszerünk többek között arról nyújt információt, hogy terápiaváltás esetén, abban az adott pillanatban milyen célzott kezeléssel kapcsolatban áll rendelkezésre a legtöbb információ a következő terápiás vonalban.

A hozzánk forduló és akár 5 éven át is kísért betegeink így egészen biztosak lehetnek abban, hogy ott és akkor a számukra legmegfelelőbb kezelést kapják, a döntés meghozatala ugyanis a páciens molekuláris diagnosztikai profiljának és a célzott kezelésekről rendelkezésre álló összes orvosi adat részletes informatikai elemzése alapján történik.

(X)

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.