Új májjal élni

2009. június 12.
Megosztás:

Az 55 éves Hegedűs Péteren 1999-ben végeztek májátültetést, tehát éppen tíz esztendeje, hogy új májjal él.

Hogy mitől kapott annak idején májzsugorodást, azt máig nem tudja egyértelműen megmondani. Az biztos, hogy döntő része volt benne a Hepatitis "C" vírussal történt fertőződésének, de, hogy azt hol, és hogyan szerezte, arról fogalma sincs.

- Még azt is mondták, hogy esetleg örököltem a fertőzést - próbálja megfejteni a rejtélyt.

- Az alkoholnak nem volt benne szerepe? - kérdezem

- Ittam én rendesen - ismeri el. - De állítólag mégsem az alkohol okozta nálam a májzsugort.

Annyi bizonyos, hogy a máját már nem lehetett megmenteni. Egyértelmű volt, hogy Hegedűs Péteren csak a transzplantáció segíthet.

- Mennyit kellett az új májra várnia?

- Az előzetes vizsgálatokkal együtt három év volt a várakozási idő, mire a Baross utcai klinikán végre megtörtént az életmentő műtét.

- Hogyan él azóta?

- Ha azt mondanám, hogy újra a régi vagyok, az nem lenne igaz. De jól vagyok megint, nincs semmi panaszom. Valójában egészségesnek érzem magam.

- Kontrollra nem kell visszajárnia?

- Néha vissza kell mellem, mert a "C" vírus visszajöhet, és megtámadhatja az új májamat is. Jobb a békesség.

- És hogy áll most az alkohollal?

- Nem tiltottak el tőle, de nemigen fogyasztok szeszes italokat. Ha néha megpróbáltam, azt tapasztaltam, hogy másképpen hat rám, mint annak idején, a műtét előtt. Nem okozza azt a kellemes érzést. Akkor meg minek?

Olvassa el a Kor Kontroll Társaság "Ne légy rabja!" című rendezvényén készült másik két írásunkat is:

Májzsugor és májrák

Négyszáz májátültetés

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.