Homeopátia - messze még a viták lezárása

Megosztás:

A homeopátia alkalmazását szinte semmilyen betegség esetén nem tartják megfelelő klinikai vizsgálatokkal alátámasztottnak, sőt, elveit is tudományosan megalapozatlannak ítélik. Ugyanakkor számos tanulmány mutatott ki pozitív hatást homeopátiás készítményekkel kapcsolatban, volt olyan szer például, ami csökkentette a sugárterápia okozta hőérzetet a bőrön. Vizsgálatok folynak a viták eldöntésére, hogy vajon csak a jótékony hatásba vetett hit hatalma, vagyis a placebo hatás érvényesül, esetleg más is közrejátszik, vagy csak szubjektív beszámolók miatt tűnik úgy, hogy van valamilyen kedvező hatása ezeknek a szereknek.

A kórházi kezelés mellett szinte minden rákbeteg szeretne "saját maga is tenni valamit" a gyógyulásért. Rengeteg a csodaszer, illetve csodamódszer, annál kevesebb a megbízható információ. Sorozatunkban a világ egyik legnagyobb rákcentruma, a New York-i Sloan-Kettering Cancer Center ezzel kapcsolatos összeállításait közöljük, melyek magyar változatát az Országos Onkológiai Intézet lektorálásával készítjük.

A homeopátia tudományosan megalapozatlan elveken alapul. A klinikai vizsgálatok nem találtak egyértelmű bizonyítékot a homeopátiás gyógyszerek hatásosságára.

A homeopátiát több mint 200 évvel ezelőtt fejlesztették ki, és a "hasonló gyógyítja a hasonlót" elven alapul. Eszerint az elmélet szerint a betegnek, aki egy bizonyos tünetet tapasztal, olyan gyógyszert kell adni, amely kis mennyiségben tartalmaz növényi kivonatokat, állati kivonatokat, vagy ásványi anyagokat, amelyek normális mértékű szedése általában a tünet okozója.

Például annak a személynek, aki fejfájástól és hányingertől szenved, olyan gyógyszert adnak, amely nagyon kis mennyiségben tartalmazza azokat az anyagokat, amelyek a fejfájást és a hányingert kiváltják. Az ilyen anyagokat az eredeti erősségük egytizedétől egyezredéig, vagy még kisebb mennyiségig hígítják. A jelenlegi tudományos és orvosi ismeretek szerint egy ilyen oldat túlságosan híg ahhoz, hogy bármilyen élettani hatást gyakoroljon, mivel lehet, hogy az eredeti anyag egyetlen molekuláját sem tartalmazza.

Homeopaták azt állítják, hogy ez nem számít, mert a víz megtartja az eredeti anyag "emlékét". Nincs alapja annak az elképzelésnek, hogy a víznek "emlékezőtehetsége" van. Tudományosan megalapozott érvekkel megmagyarázhatatlan, miért lenne egy ilyen készítmény bármilyen hatással a szervezetre; egyszerűen azért, mert rendkívül híg.

Alkalmazási területek

  • Allergiák kezelése
    Nincs olyan tudományos bizonyíték, amely támogatná az ilyen típusú használatot, a klinikai vizsgálatok pedig ellentmondásos eredményeket hoztak.

  • Szorongás kezelése
    Tudományos bizonyítékok és klinikai vizsgálatok nem támasztják alá ezt az alkalmazást.

  • Reumatoid artritisz kezelése
    Nincs olyan tudományos bizonyíték, amely támogatná az ilyen típusú használatot, a klinikai vizsgálatok pedig ellentmondásos eredményeket hoztak.

  • Asztma kezelése
    Tudományos bizonyítékok és klinikai vizsgálatok nem támasztják alá ezt a használatot.

  • Egyszerű nátha kezelése
    Nincs olyan tudományos bizonyíték, amely támogatná ezt a használatot, a klinikai vizsgálatok sem voltak meggyőzőek.

  • Fájdalmas és heves menstruációs periódusok könnyítése
    Nincs olyan tudományos bizonyíték, amely támogatná ezt a használatot.

  • Szembetegségek kezelése
    Nincs olyan tudományos bizonyíték, amely támogatná ezt a használatot.

  • Aranyér kezelése
    Nincs olyan tudományos bizonyíték, amely támogatná ezt a használatot.

  • Szemölcsök kezelése
    Nincs olyan tudományos bizonyíték, amely támogatná ezt a használatot.

  • Sugárterápia mellékhatásainak kezelése
    Egy tanulmány azt mutatta, hogy a homeopátiás gyógyszer csökkentheti a sugárterápia okozta hőérzetet a bőrön.

Kutatási eredmények

Több mint 100 klinikai vizsgálatot végeztek homeopátiás készítményekkel, összességében vegyes eredménnyel. Számos tanulmány pozitív hatást mutatott ki a homeopátiás készítményekkel kapcsolatban, de vitatták, hogy ezek a kedvező hatások valóban a gyógyszerből, vagy egyszerűen a placebo hatásból eredtek. A placebo hatást a beteg valamilyen eseménnyel kapcsolatos elvárásai váltják ki, a "sugalmazás hatalma"-ként is szokták nevezni. Jelen esetben tehát elképzelhető, hogy a beteg a homeopátiás készítmény jótékony hatásába vetett hit pszicho-szomatikus hatásai miatt lesz jobban, nem pedig a gyógyszer működéséből fakadóan. Egy tanulmány újra áttekintett 89 klinikai vizsgálatot, és arra a következtetésre jutott, hogy statisztikailag a homeopátia pozitív hatásai nem egyedül a placebo hatásnak tulajdoníthatók. Ezzel szemben egy másik, 110 vizsgálatból álló tanulmányban épp azt állapították meg, hogy a homeopátiás gyógyszer nem jobb, mint a placebo. Ez a vita még messze van lezárástól.

Egy másik probléma, ami a homeopátia legtöbb klinikai vizsgálatát beárnyékolja, az az, hogy szubjektív (a beteg beszámolója alapján), nem pedig objektív (az orvos által észlelt) módon mérik a hatásosságot. Mivel az inter-individuális észlelés, memória, és beszámolók változóak, a szubjektív eredmények rendszerint kevésbé megbízhatóak.

Egy klinikai vizsgálat arra kért 253 egészséges, felnőtt alanyt, hogy számoljanak be klinikai tünetekről, miután véletlenszerűen kiválasztották őket arra, hogy vagy nagyon híg Belladonna kezelést, vagy placebot kapjanak. Laboratóriumi vizsgálatok nem találtak különbséget a két anyag között. Ezen kívül, minden csoportból nagyjából azonos számú ember mutatta ki a homeopátiás Belladonna kezelés "árulkodó" jeleit. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a nagyon híg homeopátiás orvosságoknak nincsenek megfigyelhető klinikai hatásai.

Figyelmeztetések

A homeopátiás gyógyszerek általában mellékhatás vagy toxicitás mentesek, de igen nagy veszélyt jelenthet, ha azt az orvosi-kórházi kezelés helyett alkalmazzák, főleg olyan súlyos betegségek esetében, mint a rák! Nincs bizonyíték arra vonatkozóan, hogy a homeopátia hatékony terápia lenne a rák esetében.

Ellenjavallat

Nem ajánlott homeopátiás szerek fogyasztása, ha ön rendszeresen fogyaszt mentát, kávét, teát, csokoládét vagy fűszeres ételeket.

Mellékhatások

  • Nem ismertek

Fontos !

Semmilyen laboratóriumi, illetve humán vizsgálat nem támasztja alá a közelmúltban több helyen bemutatott homeopátiás himlővakcina hatékonyságát.

A magyar változat a Sloan-Kettering Cancer Center engedélyével készült, a honlapjukon szereplő összeállítás 2009 március 23-án frissített változata alapján. Eredeti verzió: http://www.mskcc.org/mskcc/html/69254.cfm

* * *

Az Avemar speciális - gyógyászati célra szánt - fermentált búzacsírakivonatot tartalmazó tápszer daganatos betegek részére. Szedése ajánlott rosszindulatú daganatos megbetegedésben szenvedők klinikai onkológiai kezelésének (műtét, radioterápia, kemoterápia, immunterápia stb.) kiegészítésére. További információkért olvassa el tájékoztatóinkat.
(hirdetés)

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.