Az alkoholfogyasztás növelheti a mellrák kiújulásának veszélyét

2009. december 14.
Megosztás:

Heti 3-4 alkoholos ital elfogyasztása az alkohol fajtájától függetlenül 30 százalékkal növeli a mellrák kiújulásának kockázatát. A már nem menstruáló, és a túlsúlyos nők még ennél is nagyobb kockázattal kell szembenézzenek ha fogyasztanak alkoholt - derül ki a legújabb Kaiser Permanente tanulmányból.

Korábban már kimutatták, hogy az alkoholfogyasztás összefüggésben állhat a mellrák kialakulásával, kevés adat állt azonban eddig rendelkezésre ahhoz, hogy az alkoholfogyasztás és a mellrák kiújulásának kockázatáról kijelentéseket lehessen tenni.

A Kaiser Permanente oaklandi (Kalifornia) székhelyű egészségügyi szolgáltató kutatásában a "Life After Cancer" elnevezésű epidemiológiai tanulmány 1997 és 2000 között invazív (gyorsan terjedő) mellrákkal diagnosztizált  1897  túlélőjét vizsgálták 8 éves utánkövetéssel.  A nyolc esztendő alatt 349 esetben újult ki a mellrák, és összesen 332 nő halálozott el a mellrák, vagy egyéb okok következtében. A tanulmányban résztvevők fele egyáltalán nem, másik fele pedig mérsékelt mennyiségben fogyasztott alkoholt. A kutatók évente kérdőíveket töltettek ki a résztvevőkkel annak felmérésére, hogy ki mennyi, és milyen alkoholt fogyasztott az előző évben. A nők 90 százaléka bort, 43 százaléka különböző likőröket, 36 százaléka pedig sört fogyasztott.

"Azok a hölgyek, akiket korábban mellrákkal diagnosztizáltak, jobban tennék, ha csak maximum két alkoholos italt fogyasztanának el hetente, különösen azok a nők, akik túlsúlyosak, és azok, akik már nem menstruálnak. Ezek az eredmények hozzásegítik a mellrákon átesett nőket ahhoz, hogy jobban informáltan dönthessenek életmódjukról" - mondta Dr. Marilyn L. Kwan a Kaiser Permanente kutatója.

Az eredményeket az amerikai rákkutató társaság december 9-13 közötti, San Antonio-ban tartandó szimpóziumán mutatják be.

Daganatos betegség és táplálkozás

Az egyik legfontosabb dolog, amit tehet annak érdekében, hogy maximalizálja a rákgyógyító kezelés hatását és elősegítse gyorsabb felépülését, hogy a lehető legjobb tápláltsági állapotba hozza magát. Honlapunkon olvashat a megváltozott tápanyagigényről, a megfelelő táplálkozás fő akadályairól, valamint a speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszerek szerepéről.

Részletek: Daganatdieta.hu

Étrend rákbetegségben

Kérdezze dietetikusunkat!

Kalkulátorok

Receptek

(hirdetés)

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.