A szénsavas cukrozott üdítők fogyasztása összefüggésbe hozható a hasnyálmirigyrák kialakulásával

Daganatok.hu 2010. február 12.
Megosztás:

Egy új tanulmány szerint a heti két vagy annál több pohár cukrozott szénsavas üdítőitalt fogyasztóknak több mint kétszer nagyobb a kockázata a hasnyálmirigyrákban való megbetegedésre. A kutatók szerint a cukrozott üdítőitalok fogyasztása az inzulinszint emelésén keresztül vezethet a hasnyálmirigy-daganat kialakulásához.

A Minnesotai Egyetem Közegészségügyi Intézetének docense, Dr. Mark Pereira vezette tanulmány több mint 60 ezer szingapúri nőt és férfit vizsgált 14 éven át. Az eredmények szerint a hetente átlagosan 5 szénsavas cukrozott üdítőitalt fogyasztóknak a hasnyálmirigyrákban való megbetegedést illetően 87 százalékkal növekszik a kockázatuk. Pereira szerint az eredmények az USA-ra és más fejlett országokra is kivetíthetőek. "Szingapúr gazdag ország, kiváló egészségügyi ellátással. Kedvenc szabadidős elfoglaltságnak számít a vásárlás és az étkezés, ezért az eredmények más nyugati országokra is értelmezhetők lehetnek" - mondja Pereira. Ugyan előfordulása nem túl gyakori, a hasnyálmirigyrák túlélési rátája meglehetősen kedvezőtlen. Csak a betegek 5 százaléka éli meg a diagnózis pillanatától számított 6. év kezdetét. Ennek egyik oka, hogy a korai tünetek nehezen ismerhetők fel, az előrehaladott daganat pedig már csak igen nehezen kezelhető.

Dr. Susan Mayne, a Yale Egyetem Rákkutató Központjának igazgatója szerint az eredmények interpretálásakor szem előtt kell tartani a tanulmány korlátait is. Mayne rámutatott, hogy a felfedezett összefüggést csak viszonylag kis esetszám mellett - 140 hasnyálmirigyrákot diagnosztizáltak a tanulmány 14 éve alatt - mutatták ki (annak ellenére, hogy nagy volt a mintavétel), ezért nem biztos, hogy ez az összefüggés ok-okozati kapcsolatot jelez: "Az üdítőitalok fogyasztása több más egészségtelen életmódra utaló magatartással, mint például a dohányzással és a vörös húsok fogyasztásával is együtt járt a szingapúri mintában" - mondta Mayne.

Pereira utalt arra, hogy a nem dohányzók esetén ugyanarra az eredményre jutottak, és az adatokat az egyéb táplálkozási szokások figyelembe vételével korrigálva is hasonló eredmények születtek. Pereira is egyetértett azzal, hogy azok, akik nagy mennyiségben fogyasztanak szénsavas cukrozott üdítőitalokat, általában kevéssé egészségtudatosan élnek, szerinte azonban ezek az italok különösen veszélyesek a hasnyálmirigyre: "Az üdítőitalok magas cukortartalma megemelheti a szervezet inzulintermelését, ami véleményünk szerint hozzájárul a hasnyálmirigy rákos sejtjeinek növekedéséhez" - mondja Pereira.

A kutatók nem találtak összefüggést a gyümölcslevek fogyasztása és a hasnyálmirigyrákban való megbetegedés között, végső következtetésük szerint a szénsavas cukrozott üdítőitalok rendszeres fogyasztása egyéb tényezőktől függetlenül is szerepet játszhat a hasnyálmirigyrák kialakulásában - olvasható a MedicalNewsToday beszámolójában.

A tanulmányt az Amerikai Rákkutató Társaság Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention című online kiadásának februári számában publikálták.

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Hírek az Avemarról: