Indul az "Az év praxisa" pályázat

Daganatok.hu 2010. március 15.
Megosztás:

Az Országos Alapellátási Intézet (OALI)első alkalommal hirdeti meg "Az év praxisa" díjat, amit három orvos nyerhet el. Nemcsak a páciensek, hanem az önkormányzatok, tisztiorvosi szolgálatok, civil szervezetek, kórházi osztályok, szakorvosok javaslatait is várják. A pályázat célja, hogy a háziorvosok és munkatársaik olyan nyilvános elismerésben részesüljenek, amelytől egy kicsit mindenki jobban érzi magát. Az orvos attól, hogy felelősségteljes munkája, életmentése, nem hiábavaló. A beteg pedig attól, hogy nyilvánosságra kerülnek dicsérő szavai. A díjat azok az orvosok és nővérek kaphatják meg, akik szakértelmükkel és empátiájukkal egyaránt kivívják betegeik bizalmát, együttműködését.

Sokan vannak a háziorvosi praxisban, akik rendkívüli munkát végeznek, anélkül, hogy kirakatban lennének, anélkül, hogy ők lennének a hírek főszereplői. Pedig a 6800 háziorvos kapuőr szerepe nem puszta szlogen, hiszen rajta múlik a beteg sorsa, jó és pontos diagnózisa, hogy időben kerüljön szakorvoshoz, és hogy a megfelelő terápiát kapja. Nála jobban senki sem ismeri a beteg szokásait, családi és szociális helyzetét, mindennapi konfliktusait, szorongásait. És jó pszichológusként azt is pontosan tudja, hogy egy jó szó, egy mosoly, egy simogatás, mekkora gyógyulásba vetett reményt, mekkora hitet adhat betege számára.  Egy kórházban sok az orvos, lehet konzultálni, a gyógyítás a szakmai nyilvánosság előtt zajlik, a háziorvos viszont a rendelő magányára utalva óriási felelősséggel dönt.

Ha Ön, mint páciens úgy véli, hogy háziorvosa és a vele együtt dolgozó nővér mindent megtett gyógyulásáért, küldje el saját történetét orvosa és munkatársa nevével és elérhetőségével (cím, telefonszám, e-mail) együtt. A beérkezett történetek alapján orvosokból, jeles közéleti személyiségekből álló zsűri tesz javaslatot a díjazottakra.

Jelöléseiket, gyógyulásuk történetét levélben az Országos Alapellátási Intézet címére: 1135 Budapest Jász u.84-88.(postacím: 1426 Budapest, Pf.155.) vagy e-mailben azevpraxisa.hu ajánló oldalán küldhetik be 2010 november 30.-ig. A történet ne legyen hosszabb 3 gépelt oldalnál! A beküldött történeteket, jelöléseket a www.azevpraxisa.hu honlapon közzé teszik, ehhez a beküldő hozzájárulását a pályázaton történő részvétellel elfogadottnak tekintik. Azokat a történeteket tárják a nyilvánosság elé, amelyek közléséhez a bennük szereplő orvos és nővér hozzájárult. Az írások az orvos neve alapján ABC-rendben kerülnek fel a honlapra. A történetek beküldése után a zsűri valamennyi tagja az általa legjobbnak ítélt 10 történetet javasolja a második körbe. A zsűritagok által kiválasztott történetek közül a második körben az olvasók választhatják ki a legjobbakat: december 6. és 16. között pontozhatják a honlapon elérhető történeteket egy 1-től 5-ig terjedő skálán. Az Önök szavazatai alapján legmagasabb pontszámot elérő 3 történet orvos- nővér főszereplője kapja "Az Év praxisa" pályázat OALI díját.

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.