Fokozza-e a túlélést az aszpirin szedése emlőrákban?

Daganatok.hu 2010. március 25.
Megosztás:

Nagy port vert fel az elmúlt hetekben az a Journal of Clinical Oncology-ban megjelent tanulmány, amely azt sugallatot keltette, hogy az aszpirin szinte csodákra képes a rákgyógyításban. Az új amerikai tanulmány szerint az aszpirin szedése fokozhatja az emlőrák túlélési esélyeit, és csökkentheti a betegség kiújulásának kockázatát is. Hangsúlyozni kell azonban, hogy a tanulmány nem egy klinikai vizsgálat eredményeiről számol be, hanem egy megfigyeléses tanulmányról van szó. A korai emlőrákkal diagnosztizált betegekben több mint 50 százalékkal csökkent a daganat kiújulásának és a daganat miatti elhalálozásnak a kockázata, ha a műtétet, illetve a sugár- és/vagy kemoterápiát magában foglaló kezelések befejezése után rendszeresen aszpirint fogyasztottak.

Az összefüggést egy 1976-ban elindított és 4164 emlőrákos egészségügyi dolgozót vizsgáló utánkövetéses vizsgálat (Nurses' Health Study) eredményeiből sikerült kimutatni. Az ápolónőket 1976 és 2002 között 1-es, 2-es illetve 3-as stádiumú emlőrákkal diagnosztizálták. A résztvevők életkora 1976-ban 30 és 55 év közé esett. A vizsgálatban felmérték azt is, hogy a nővérek fogyasztottak-e aszpirint, de a tanulmány egyik nagy hátránya, hogy a fogyasztott aszpirin mennyiségét nem rögzítették. A szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére szedett aszpirin tipikus adagja 81 milligramm/nap. Az USA-ban a szív- és érrendszeri megbetegedések elkerülésére sokan szednek aszpirint, és nem csak azokban a korosztályokban, amelyekre a megelőzési ajánlás vonatkozik. A jelenlegi ajánlás az 55-79 éves nők részére javasolja az aszpirin szedését a stroke megelőzésére: az ajánlás hangsúlyozza, hogy az aszpirin szedéséről minden esetben a háziorvossal egyeztetve, a kockázatok és az előnyök mérlegelése után kell dönteni. Az aszpirin szedése azért nem veszélytelen, mert gyomorvérzést okozhat.


A 4146 résztvevő nőnél 2006-ig 400 esetében alakult ki áttét, és 341-en hunytak el. A heti két-ötszöri aszpirinszedés 60 százalékkal csökkentette az áttétek kialakulásának és 71 százalékkal az emlőrák miatti halálozásnak a kockázatát. A heti hat-hétszeri aszpirinszedés ezzel szemben csak 43 százalékkal csökkentette az áttétképződés, és 64 százalékkal az elhalálozás kockázatát. Az áttétképződés és az elhalálozás kockázata nem különbözött statisztikailag, ha az aszpirint nem szedő nők kockázatát a heti egyszer aszpirint fogyasztók kockázatával hasonlították össze. "Ez az első olyan tanulmány, amely szerint az aszpirin statisztikailag is kimutatható mértékben csökkenti az emlőrák okozta halálozás, illetve az áttétképződés kockázatát. Eredményünk olyan nőkre vonatkozik, akik a korai emlőrákban alkalmazott kezeléseken estek át. Ha sikerülne mindezt klinikai vizsgálatokban is igazolni, akkor az aszpirin a gyógyítás egyszerű, olcsó és viszonylag biztonságos szere lehetne, amely javíthatná az érintettek életminőségét és élethosszát" - mondta dr. Michelle Holmes, a Harvard Egyetem orvosi iskolájának docense. Holmes az Amerikai Klinikai Onkológusok Társaságának (ASCO) szaklapjában megjelent cikk vezető szerzője. Ugyanebben a tanulmányban azt is kimutatták, hogy a hetente 6-7-szer nem szteroid gyulladáscsökkentőt (ibuprofen hatóanyag) fogyasztók körében is 48 százalékkal csökkent a halálozás kockázata. Azoknál, akik az utóbbi szereket a fentinél ritkábban fogyasztották, illetve akik paracetamolt tartalmazó gyulladáscsökkentőt szedtek, nem volt kimutatható a kockázatcsökkenés.

Hogyan hathat az aszpirin a rák ellen? Egyelőre még nem teljesen tisztázott, hogy az aszpirin hogyan hat a rákos sejtekre. Egyesek szerint a gyulladás a rák egyik árulkodó tünete, ezen felfogás szerint az aszpirin gyulladáscsökkentő hatásának lenne köszönhető az áttétek kialakulásának megakadályozása. A kérdéssel kapcsolatban prof. dr. Kéri György, a Semmelweis Egyetem Orvosi Vegytani, Molekuláris Biológiai és Pathobiokémiai Intézetének kutatója elmondta, hogy a rákos megbetegedések többnyire jeltovábbítási hibákra, hamis üzenetekre vezethetők vissza, ilyeneket generálnak például az onkogének, de a gyulladásos megbetegedések során felszabaduló úgynevezett mediátor molekulák is hasonló hatást eredményezhetnek. (Az onkogének arra serkentik a sejteket, hogy tumorsejtekké váljanak, a mediátor molekulák pedig elsősorban szabályozó funkciókat látnak el.) "Az aszpirin hatása részben a gyulladásos folyamatok mérséklésével magyarázható, de ez természetesen nem minden tumortípusra áll, sőt a gyulladásos mechanizmusok sem mind reagálnak az aszpirinre. A tumorok hátterében összetett jelátviteli zavarok állnak, és ennek csak egy részét képezik a gyulladásos mechanizmusok. Ezeknek a folyamatoknak egy részere hathat az aszpirin" - mondta Kéri.
A korábbi tanulmányok már szintén felvetették az aszpirin lehetséges rákgyógyító és rákmegelőző képességét. Ugyanakkor több olyan tanulmány is ismert, mely nem mutatott ki összefüggést a mellrák és az aszpirinszedés között. Egy vastag- és végbélrákos betegeket vizsgáló tanulmány viszont azt az eredményt hozta, hogy hosszabb a túlélése azoknak a betegeknek, akik aszpirint szednek. Ezenkívül az élő szervezeten kívül (in vitro) végzett kísérletek is azt mutatták, hogy az aszpirin csökkenti az emlőrákos sejtek ellenálló-képességét és növekedését. Nagyon fontos, hogy a rákbeteg minden általa szedett egyéb készítményről tájékoztassa orvosát, illetve kérje ki orvosa véleményét, hiszen egyes szerek módosíthatják az alkalmazott terápia hatásosságát. A kezelés hatékonyságát akár a C-vitamin fogyasztása is akadályozhatja. Emiatt javasolható, hogy a beteg a terápia befejezése után fogyasztott kiegészítő szerekről és esetleges alternatív gyógymódokról is kérje ki orvosa véleményét.

 

Forrás:
Large Analysis Finds Breast Cancer Patients Who Take Aspirin Reduced Risk Of Metastasis And Death By Half
Aspirin Linked To Increased Breast Cancer Survival
Women Warned Aspirin Reports May Be Misleading

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.