Előrelépés a gyermekkori daganatok kezelésében

Dr. Peták István, az Oncompass Medicine tudományos igazgatójaDr. Peták István, az Oncompass Medicine tudományos igazgatója
Daganatok.hu 2017. június 5.
Megosztás:

Az Oncompass Medicine Hungary Kft egy pályázat keretében olyan orvosi döntéstámogató rendszert fejleszt daganatos gyermekek számára, amely ötvözi a génhibák azonosítására legalkalmasabb és legkorszerűbb szekvenálási technológiák és az Oncompass Calculator döntéstámogató szoftverünk képességeit a daganatos gyerekek leghatásosabb kezeléshez jutása érdekében.

A gyermekkori daganatok hatékony gyógyítása nagy szakmai kihívást jelent, mivel az alacsony esetszám nagy genetikai variabilitással társul. Ezért nehéz hatásos gyógyszer-készítményeket és megfelelő terápiás stratégiákat kifejleszteni.

Az eddigi kutatások szerint a gyermekkori daganatokban azonosított genetikai hibák csak részben fednek át a felnőttkori megbetegedésekhez köthető génhibákkal. A gyermekkori daganatok kezelése ezért széleskörű molekuláris jellemzést és a felnőttkori daganatokra jellemző génhibák spektrumán kívül eső genetikai eltérések azonosítását igényli.

Erre az NGS technológia és a teljes exom vizsgálat (WES) nyújt lehetőséget.

Orvosi döntéstámogató rendszer daganatos gyermekek számára

Az Oncompass Medicine Hungary Kft a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap KFI-16 kódszámú, Vállalatok K+F tevékenységének támogatása pályázati kiíráson 403 077 524 Ft vissza nem térítendő támogatást nyert.

A pályázatban olyan WES-alapú orvosi döntéstámogató rendszert fejlesztünk daganatos gyermekek számára (ONCOMPASS-WES-PED), mely ötvözi a génhibák azonosítására legalkalmasabb és legkorszerűbb szekvenálási technológiák és az Oncompass Calculator döntéstámogató szoftverünk képességeit a daganatos gyerekek leghatásosabb kezeléshez jutása érdekében. Fejlesztéseink érintve az elemzési algoritmusunkat és az evidencia adatbázisunk gyerekkori daganatokra való kibővítését, forradalmasítani és egységesíteni fogja a WES-alapú vizsgálatok kiértékelését és klinikai interpretációját.

A fejlesztésekkel 3-4 hétre kívánjuk rövidíteni a molekuláris információ alapú terápiás döntésig eltelt időt is. A gyerekkori daganatok kezelésének ez az újszerű megközelítése nemcsak hazai, hanem nemzetközi viszonylatban is újdonságtartalommal bír. A program megvalósítása nemzetközileg versenyképesebbé teszi Magyarországot a gyermekkori daganatok diagnosztikája, betegellátása, sőt az innovatív gyógyszerkutatás terén is.

Együttműködés hazai és nemzetközi gyermekonkológiai központokkal

A projekt és a termék sikerességét az Oncompass Medicine Kft. több ezer betegen végzett molekuláris diagnosztikai eredményei, valamint cégünk orvos alapítója, Dr. Peták István szavatolja, aki Gábor Dénes Díjban részesült a rákuttatás terén végzett műszaki innovációs tevékenységéért. Cégünk hazai és nemzetközi gyermekonkológiai központokkal működik együtt, mely lehetővé teszi, hogy a termék beépüljön a mindennapi onkológiai ellátásba.

(Oncompass Medicine)

 

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Ajánló