Művészetterápiás foglalkozás is segíti a gyermekek gyógyulását Debrecenben

Fotó: Debreceni Egyetem (www.unideb.hu)Fotó: Debreceni Egyetem (www.unideb.hu)
Daganatok.hu 2014. március 17.
Megosztás:

Betegségük alatt több hónapot is eltölthetnek a Debreceni Egyetem Gyermekgyógyászati Intézet Gyermekhematológiai-onkológiai Tanszékén a kis betegek. Az olykor fájdalmas kezelések nehézségeit enyhítheti, ha a gyermekek festéssel, rajzolással, vagy bármilyen kézműves tevékenységgel oldhatják belső feszültségeiket.

Betegségük alatt több hónapot is eltölthetnek a Debreceni Egyetem Gyermekgyógyászati Intézet Gyermekhematológiai-onkológiai Tanszékén a kis betegek. Az olykor fájdalmas kezelések nehézségeit enyhítheti, ha a gyermekek festéssel, rajzolással, vagy bármilyen kézműves tevékenységgel oldhatják belső feszültségeiket.

Miholecz Judit klinikai gyermek szakpszichológus 2009 novembere óta dolgozik a tanszéken, ahol leukémiás, anémiás, hemofíliás, szolid tumorban szenvedő gyermekeket is kezelnek. A gyermekek gyógyulását mese- és művészetterápiás foglalkozás is segíti. A mese azon túl, hogy gondolkodásra, a képzelőerő fejlesztésére ösztönöz, emocionális szinten megtanít valakivel azonosulni, így valamely szereplőn keresztül sokkal könnyebb a gyermekeknek önmagunkról is beszélni.

A művészetterápiás foglalkozás segít a szorongást oldani, a kórházi körülmények okozta izolációt csökkenteni, kifejezésre kerülhet mindaz, amit nem tudunk szavakba önteni. A szakember szerint a heti kétszeri foglalkozások alatt a gyermekek az alkotói folyamat révén megélhetik a Flow-élményt, melynek során az ember teljesen elmerül abban, amit éppen csinál, belefeledkezik, átadja magát a folyamatnak, és ebben örömét leli. Az alkotások a gyermekek belső világát tükrözik.- Amikor a gyermekek bekerülnek az osztályra, a szabadságuk korlátok közé szorul. Alá kell vetniük magukat az életük megóvása érdekében a nélkülözhetetlen kezeléseknek, vizsgálatoknak, vagy például egy vérvételnek. Erős a külső kontroll és sok a kötelesség. Ezért a foglalkozásokon mi teret engedünk a szabad akaratnak. Mindig a gyermekek döntik el, mihez van kedvük: mesélni, rajzolni, festeni, beszélgetni - magyarázza a szakpszichológus. Legszívesebben olajpasztellel és vízfestékkel dolgoznak a gyermekek. A szakember pedig azt tanácsolja a szülőknek, hogy gyűjtsék a rajzokat, melyeken keresztül nyomon lehet követni a gyermekek gyógyulási folyamatát.

A tanszékre sok önkéntes jár, akik társasjátékoznak a kicsikkel, felolvasnak nekik, együtt alkotnak velük. A 21 éves, gyógyszertári szakasszisztensi végzettségű Szabó Mónika is szabad idejében kezdte el látogatni a gyerekeket. Ma már kéthetente kreatív foglalkozásokat szervez számukra. Minden alkalommal más-más ötletes mű kerül ki az ügyes kezek közül. Hol tányért festenek, hol kulcstartót varrnak, máskor képeslapot készítenek, vagy szalvéta technikát használnak a dekoráláshoz. A fiatal lány szerint a gyerekek annyira lelkesek, és olyan sok pozitív visszajelzést adnak számára, ami őt is feltölti.A hosszú kezelés, lábadozás során a gyerekek nem mehetnek közösségbe, magántanulói státuszba kerülnek. A kórházban Ácsné Engi Mónika és Szilágyi Krisztina kórházpedagógusok tanítják, szükség esetén korrepetálják őket egyéni, ritkán kiscsoportos formában. Ha jobban érzik magukat, a tanszék mesekönyvekkel, rajzeszközökkel, játékokkal felszerelt játszószobájában tanulnak, ha gyengélkednek, saját kórtermükben írják a leckét. A gyerekek félévente, évente záróvizsgát tesznek.

Szilágyi Krisztina szerint ez a jól működő rendszer a kórházpedagógusok és a gyerekek közös munkája mellett az iskolával és a szülőkkel való szoros együttműködésének is köszönhető. A tanítónő tagja a Kórházpedagógusok Egyesületének (KOPE) és az Európai Kórházpedagógusok Egyesületének (HOPE). Mint mondja, külföldön sokkal jobban elismerik a segítő szakmát és az önkéntességet, itthon kicsit rögös az út, de a jó csapatnak és a sok alapítványi segítségnek köszönhetően ma már ők is kiváló feltételek között dolgozhatnak.

(Debreceni Egyetem)

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Ajánló