Kemoterápiás és nanorészecskés kezelést tesztelnek agydaganatok ellen

MTI | Daganatok.hu 2019. január 19.
Megosztás:

Olyan nanorészecskéket alkottak, amelyek behatolnak a tumorba, és a kemoterápiás gyógyszereket közvetlenül a rákos sejtekbe irányítják.

A Santiago de Compostela-i Egyetem molekuláris orvostudománnyal és krónikus betegségekkel foglalkozó központja (CiMUS) tudósainak közlése szerint a kísérleti terápiát sikeresen tesztelték egerekbe ültetett emberi tumorokon: Azoknak az egereknek, amelyek csak kemoterápiát kaptak, kétszer akkora volt a daganatuk, mint azoknak, amelyek kemoterápiás és nanorészecskés kezelést is kaptak" - mondta Marcos Garcia Fuentes kutatásvezető.

Az új kezelés nem csupán csökkenti a jelenlegi rákellenes gyógyszerek mérgező tulajdonságait, de abban is segít, hogy a gyógyszerek könnyebben jussanak be a rákos sejtek belsejébe.

Még nem mindenhol alkalmazható a célzott daganatterápia

A tumor okozására hajlamos gének gyógyszeres gátlása (célzott daganatterápia) alapvető fontosságú a személyre szabott rákkezelések kifejlesztéséhez. Ezek azonban még nem minden tumortípus esetében használhatóak széles körben a stabilitással és a testen belüli szállítással kapcsolatos problémák miatt. A kutatócsoport reményei szerint az általuk agydaganatban vizsgált terápia a jövőben más tumorok, például melanóma kezelésében is hatékony lehet.

"Ha minden jól megy és megkapjuk a cégek támogatását, 4-5 éven belül elkezdhetjük a klinikai próbákat emberi páciensekkel" - mondta Garcia Fuentes. 

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Hírek az Avemarról:

Ajánló