NNK: megkezdődött az antigénalapú gyorstesztek összehasonlító vizsgálata

MTI | Daganatok.hu 2020. október 7.
Megosztás:

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) megkezdte az antigénalapú gyorstesztek összevetését, összehasonlító klinikai vizsgálatát a PCR-tesztekkel.

Amennyiben ezek a gyorstesztek kellően érzékeny és valós adatokat szolgáltatnak, használni fogják azokat a gyorsabb diagnózis felállításához.

Az összehasonlító vizsgálatok célja, hogy azt a gyorstesztfajtát válasszák ki, amely érzékenységében legjobban megközelíti a PCR tesztekét.

Az eredmények értékelését követően diagnosztikus célra, a járványügyi védekezés egyik fontos eszközeként használják majd az antigénalapú gyorsteszteket Magyarországon - írták.

Mit mutat ki az antigénteszt?

Magas specificitású, a PCR-hez képest alacsonyabb érzékenységű, de annál olcsóbb vizsgálati módszer.

A vírust közepes vagy magas mennyiségben ürítő páciensek légúti mintáinak elemzése során a vírus S-proteinjét mutatja ki.

Abban az esetben ideális, ha nagy valószínűséggel COVID-19-el fertőzött a beteg, és ezt szeretnénk kimutatni.

A koronavírus-tesztek fajtáiról itt olvasható egy mindenre kiterjedő és jól érthető összefoglaló: Minden, amit tudni kell a COVID-19 tesztekről

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Ajánló