Italpor formájában is elérhető az Avemar

Daganatok.hu 2013. november 12.
Megosztás:

Elérhető az Avemar új, továbbfejlesztett változata: az italpor - amely egy természetes eredetű édesítőszernek köszönheti kellemes ízét - a bélbaktériumok működésére is jótékony hatást gyakorol a benne található élelmi rostoknak köszönhetően. Az italpor az eddigiekkel megegyező mennyiségben tartalmazza a fermentált búzacsíra-kivonatot, így továbbra is érvényes a szakhatóság által kiadott eredeti ajánlás: a speciális - gyógyászati célra szánt - tápszert a daganatos betegek kezelésének kiegészítéseként, az onkológiai kezelések előtt, alatt és azok befejeződése után folyamatosan, megszakítás nélkül ajánlott alkalmazni.

Novembertől italpor formájában is elérhető az Avemar új, továbbfejlesztett változata. Az italpor - a granulátumhoz és a filmtablettához hasonlóan - továbbra is fermentált búzacsíra-kivonatot tartalmaz, az eddigiekkel megegyező mennyiségben (tasakonként 5,5 gramm). A hatóanyag-tartalom tehát nem változott, az új termékben azonban már a kellemesebb ízhatást biztosító stevia édesítőszer került felhasználásra, a granulátumban alkalmazott gyümölcscukor (fruktóz) helyett.

Az italport édesítő szer egy Dél-Amerikában őshonos, szubtrópusi évelő növény, a Stevia rebaudiana leveléből származik. Nem mesterséges édesítőszerről, hanem természetes eredetű kivonatról van tehát szó. Az Európai Unió 2011-ben engedélyezte, hogy a növény levelének megfelelő tisztaságú standard kivonatát édesítőszerként alkalmazzák. A megfelelő tisztaság azt jelenti, hogy az édesítő hatásért felelős szteviol-glikozidoknak legalább 95%-ban kell jelen lennie a kivonatokban. Az új italpor természetesen megfelel ennek a követelménynek, hiszen a benne alkalmazott kivonat 98%-os szteviol-glikozid tartalommal jellemezhető (tasakonként 24,16 milligramm).

A stevia kivonat - amellett, hogy a fruktóznál kellemesebb ízt biztosít, mesterséges utóíz nélkül - nem növeli sem a vércukorszintet, sem pedig a kalóriabevitelt. Az italpor ennek köszönhetően gond nélkül beilleszthető a rákbetegek dietetikus által javasolt étrendjébe.

Hogyan hat, kinek javasolt az Avemar?

2012 júliusában volt immár tíz éve, hogy az Avemart - Magyarországon elsőként - speciális, gyógyászati célra szánt tápszerként ismerték el a daganatos betegek kezelésének kiegészítésére. Az Avemar hatásairól, hatékonyságáról és eredményeiről összesen 34 tudományos publikáció olvasható az amerikai pubmed adatbázisában.

Ahogyan arról korábbi cikkeinkben részletesen beszámoltunk, többféle ráktípusban is megvizsgálták már, hogy milyen eredmények érhetőek el az Avemar onkológiai kezelések mellett történő, kiegészítő alkalmazásával. Vastagbélrák esetén csökkenő áttétképződési hajlamot és jelentősen alacsonyabb halálozást tapasztaltak az Avemarral végzett kiegészítő kezelés esetében. Melanomában egy hét éves utánkövetésű klinikai vizsgálat mutatott jelentősen hosszabb túlélési eredményeket az Avemart is kapó betegcsoportban. Fej-nyaki tumorokban (elsősorban a szájüreg rosszindulatú daganatainál) lassítható a betegség előrehaladása, növelhető az ötéves túlélés és javítható az életminőség az Avemar tartós, kiegészítő terápiaként történő alkalmazásával - írja a Magyar Arc-, Állcsont- és Szájsebészeti Társaság állásfoglalása.

Az Avemar hatásmechanizmusáról két korábbi cikkünkben írtunk. A másodikban dr. Hidvégi Máté előadásának teljes videófelvétele is megnézhető:

Hogyan hat a ráksejtekre az Avemar?
 

Hogyan hat és kinek javasolt az Avemar? - Hidvégi Máté előadása videón

Hogyan alkalmazható az italpor?

Az italpor egyszerűen elkészíthető, emellett könnyen és egyenletesen elkeverhető, ami a kukorica alapanyagú, vízoldható élelmi rostoknak köszönhető (tasakonként 5,13 gramm). A rostok kedvező élettani tulajdonságokkal jellemezhetőek: jól emészthetőek, cukormentesek, kímélik a fogakat, emellett prebiotikus hatással is rendelkeznek. A prebiotikus hatás azt jelenti, hogy a rostok változatlan formában jutnak el a vastagbélig (hiszen nem bontják le őket a gyomor-bélrendszer felső szakaszának emésztőenzimjei), ahol aztán képesek előnyös módon befolyásolni egyes bélbaktériumok működését. Az élelmi rostok bélbaktériumokra gyakorolt kedvező hatását tudományos vizsgálatok támasztják alá.

Az élelmi rostok három további, szintén kedvező élettani tulajdonsága, hogy glikémiás és inzulinémiás indexeik egyaránt alacsonyak, ahogyan a kalóriatartalmuk is. A glikémiás index azt fejezi ki (százalékban), hogy egy szénhidrátnak, illetve egy adott szénhidráttartalmú élelmiszernek mekkora a vércukorszint-emelő hatása a glükózhoz képest. A glükóz glikémiás indexe 100: a 70-nél nagyobb értékek magasnak, az 56-69 közé esőek közepesnek, míg az 55-ös vagy ennél kisebb értékek alacsonynak számítanak. Az inzulinémiás index (vagy röviden csak inzulin index) hasonló a glikémiás indexhez, de nem a vércukorszint, hanem egy-egy élelmiszer (amelyben nem feltétlenül van szénhidrát) inzulinszint-emelő hatását adja meg. Az élelmi rostok alacsony glikémiás és inzulinémiás indexe, valamint csekély kalóriatartalma ugyancsak elősegíti, hogy az italport mindenféle nehézség nélkül az étrendünk rendszeres részévé tegyük. A rostok az Avemar kiegyensúlyozott felszívódásának megőrzését is elősegíthetik.

Az Avemar italpor 14 tasakot tartalmazó dobozban kerül forgalomba, így 90 kilogramm alatti testtömeg esetén kétheti adagnak felel meg. Egy tasak Avemar italpor nettó tömege 14,5 gramm, súlya így közel 15%-kal, energiatartalma 40%-kal, szénhidrát-tartalma pedig 67%-kal kevesebb, mint a granulátumé. A 2005-ben kialakított, fruktóz ízesítésű tasakos granulátum (30 tasak/doboz), valamint a 2010-ben megjelent, ízesítés nélküli filmtabletta formátum (150, 300, illetve 600 tabletta/doboz) változatlanul forgalomban marad.

Szedhető-e az Avemar az onkológiai kezelések alatt?

A legtöbb gyógynövényt, kivonatot, étrend-kiegészítőt nem vizsgálták kemoterápiás szerekkel együtt, és nem nézték meg, hogy kölcsönhatásba lépnek-e a kemoterápiás szerekkel (vagy más rákellenes gyógyszerekkel, illetve a sugárterápiával). Nem lehet tudni róluk, gyengítik-e a kezelések hatékonyságát, növelik-e a mellékhatásokat. A fermentált búzacsíra-kivonat esetében más a helyzet: a készítményt gyógyszerkutatók és onkológusok szigorú gyógyszer-kölcsönhatási vizsgálatoknak vetették alá, hogy eldönthessék, adható-e együtt a kemoterápiás és egyéb rákellenes kezelésekkel.

A Semmelweis Egyetem I. sz. Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézetében megállapították, hogy az Avemar "több mint additív módon potenciálta a klinikumban alkalmazott" kemoterápiás szerek (DTIC, 5-FU) "áttétképzést csökkentő hatását". Az Avemart e szerint nem csak lehet, de ajánlott is a kemoterápiás kezeléssel együtt alkalmazni. Az Országos Közegészségügyi Intézetben az Avemarral folytatott gyógyszer-kölcsönhatási vizsgálatok összefoglaló közleménye azt írja, hogy az "Avemar ... adható együtt citosztatikus gyógyszerekkel anélkül, hogy növekedne a toxicitás vagy csökkenne a citosztatikumok daganatellenes hatása".

A moszkvai Blohin Onkológiai Központban melanómás betegekkel végzett klinikai vizsgálat szerint a kemoterápiás kezelés Avemarral kiegészítve "hatékonyabbnak bizonyult az önmagában alkalmazott kemoterápiánál". Az egyik vezető németországi onkoterápiás központ (Halle) kutatási közleménye így fogalmaz: az Avemar "alkalmas arra, hogy a kemoterápiás kezelést vele kombinálják". Az Egyesült Államok egyik rangos rákcentrumának (Moffitt Cancer Center, Tampa) publikációja szerint az Avemar "erősítheti a meglévő rákterápiás anyagok hatékonyságát."

Forrás:
 Dr. Hidvégi Máté

* * *

Az Avemar speciális - gyógyászati célra szánt - fermentált búzacsírakivonatot tartalmazó tápszer daganatos betegek részére. Szedése ajánlott rosszindulatú daganatos megbetegedésben szenvedők klinikai onkológiai kezelésének (műtét, radioterápia, kemoterápia, immunterápia stb.) kiegészítésére. További információkért olvassa el tájékoztatóinkat.
(hirdetés)

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Ajánló