12 csatornás EKG készülék segíti a hematológiai betegek kezelését a Szent László Kórházban

Daganatok.hu 2018. január 27.
Megosztás:

A Magyar Onkohematológiai Betegekért Alapítvány tavaly februárban adománygyűjtést indított a Szent László Kórház Hematológiai és Őssejt-Transzplantációs Osztályának javára. A cél egy olyan professzionális 12 csatornás EKG készülék megvásárlása volt, amely lehetőséget nyújt a szívizom repolarizációjának automatizált vizsgálatára, mivel számos hematológiai gyógyszer ezt a folyamatot zavarja meg.

A MOHA kezdeményezése mellé állt a Magyar Örökség-díjas Budapesti Kórus és jótékonysági koncertjükkel segítették az adománygyűjtést. A tavalyi év folyamán a támogató magánszemélyek néhány ezer forintos összegtől százezres nagyságrendig juttattak el adományt a MOHÁ-nak, így idén januárban sikerült megvásárolni az EKG készüléket a szükséges tartozékaival együtt 1 200 000 Ft értékben.

"A MOHA nagyrészt olyan célzott támogatásokból gazdálkodik, melyek felhasználásáról tételes elszámolási kötelezettségünk van, így azokat más célra, például a minket megkereső betegek közvetlen támogatására nem fordíthatjuk. Amennyiben van olyan bevételünk, ami szabadon felhasználható, akkor törekszünk azt úgy hasznosítani, hogy a felnőtt hematológiai betegek minél szélesebb körben megtapasztalják annak eredményét, ezért centrumoknak vásárolunk tárgyi eszközöket, melyek a betegellátás során kerülnek felhasználásra. Fontos megjegyezni, hogy a MOHA állami támogatást nem kap, tagdíjat nem szedünk, minden programunk, szolgáltatásunk ingyenes." - mondta Kéri Ibolya, az alapítvány elnöke.

A MOHA korábban a Debreceni Egyetem Hematológiai Osztályának és a Szent László Kórháznak adott át kisebb adományokat, de a tavalyi célzott gyűjtés eredményeként most ezzel a drága műszerrel tudják segíteni az orvosok munkáját.

"Megható volt látni, ahogy a bankszámlán gyűlt a pénz, ráismertem nevekre és felidéződtek bennem sorsok, arcok, tragikus történetek. A MOHA Baráti Kör és a támogató csoportjaink tagjai, barátok, rokonok adták össze a pénzt az EKG-ra, de volt olyan hematológus, aki a tiszteletdíjáról mondott le a cél érdekében."

Az EKG készülék ünnepélyes átadására 2018. február 19-én, a Mielóma Támogató Csoport klubdélutánján kerül sor a Szent László Kórházban. Az eseményen a csoport fővédnöke, Dr. Mikala Gábor a mielóma multiplex kiújulását követő kezelési lehetőségekről tart előadást. A szervezők kérik, hogy a terem korlátozott befogadóképessége miatt részvételi szándékukat előzetesen jelezzék a moha@onkohemat.hu e-mail címen vagy a +36 20 439 8645-ös telefonszámon.

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Ajánló