Hozzáférhetőek a legkorszerűbb gyógyszerek Magyarországon?

Prof. Dr. Bodoky György centrumvezető főorvos az új onkológiai tömb avatásánProf. Dr. Bodoky György centrumvezető főorvos az új onkológiai tömb avatásán
Daganatok.hu 2017. július 18.
Megosztás:

"Álságos lenne azt mondani, hogy mindenhez hozzáférhetünk, de ma Magyarországon a kezelési lehetőségek nincsenek jelentősen elmaradva a nyugat-európaitól. Sőt, igazságtalan lennék az egészségbiztosítóval, ha nem tenném hozzá, hogy például Angliához képest liberálisabb a daganatellenes gyógyszerekhez való hozzáférés" - mondta a Világgazdaságnak adott interjújában prof. dr. Bodoky György, a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság tiszteletbeli elnöke.

"Az onkológiában ma már egyértelmű és világos tény az, hogy a betegek kiszolgálása, kényelme, a kezelések komfortja összefügg a kezelések eredményességével. A legutóbbi amerikai onkológiai kongresszuson az első előadás éppen arról szólt, hogy a betegek kiszolgálása, a betegkövetés, a személyre szóló ápolás sok esetben a legkorszerűbb gyógyszereknél is nagyobb túlélési előnyt biztosít" - mondja az interjúban az Egyesített Szent István és Szent László Kórház onkológiai centrumának vezetője.

Az osztályt nemrég újították meg, a Szent László Kórház telephelyen egy teljesen felújított épületbe költözött át. "A mi centrumunk ezzel a fejlesztéssel egy évszázadot lépett előre, és ettől az eredmények lényeges javulását is reméljük. Naponta kétszáz beteg fordul meg az ambulancián­kon, és 150 fekvőbeteget tudunk ellátni hetente, évente összesen 25 ezer eset kerül az osztályra" - mondta erről a centrumvezető onkológus főorvos.

Mennyit változtak a gyógyítás lehetőségei az elmúlt években?

"Szemben a 15 évvel ezelőtti, klasszikus kemoterápiával, amikor citosztatikus gyógyszereket adtunk, amelyek ugyan elpusztították a daganatsejteket, de értelemszerűen azzal együtt minden osztódó, vagyis egészséges sejtet is, ma egyre inkább személyre szabottan és célzottan tudjuk a betegeinket kezelni. Megismertük a daganatok molekulárbiológiai hátterét, amelynek a korrekciójával vissza tudjuk zökkenteni a sejteket az egészséges ciklusba, és ezáltal éveket tudunk nyerni. A célzott terápiá­val ezt a folyamatot sikerült olyannyira lelassítani, hogy az éveket ad a betegnek" - mondja a professzor.

"Az elmúlt két-három évben pedig már átléptünk az immunterápia korszakába. Ennek lényege: az immunrendszert hívjuk segítségül a gyógyításhoz, hogy a szervezet számára idegen daganatsejteket blokkolja. Ha a jövőbe ugorhatok, azt gondolom, hogy a következő lépés belátható időn belül a vakcináció lesz, magyarán: be fogjuk tudni oltani a betegeinket a daganat ellen."

Egy onkológusnak a halál nem ellenség, meg lehet szelídíteni

"Mondjuk húsz évvel ezelőtt egy vastagbélrákos beteg jó esetben 3-6 hónapot élt, ma, korszerű ellátás mellett ez a beteg 3-4 évet kell hogy éljen. De például egy tüdőrákkal, ami ma is halálos ítéletként él az emberek tudatában, és korábban tényleg hónapok alatt vezetett halálhoz, éveket élhet egy beteg. A célzott terápiáknak köszönhetően, a here- és a hematoló­giai daganatok is gyógyíthatók, és nagyon sok daganattípus - ilyen a prosztatarák, a hólyagrák vagy bőrtumorok - ugyanúgy kordában tartható, mint egy krónikus betegség, hosszú éveket együtt lehet élni vele. Egy melldaganatból, ha időben felfedezik, műtéti úton vagy műtéttel és kevés utókezeléssel ugyancsak meg lehet gyógyulni" - ismertette a különféle daganatok kezelésének jelenlegi eredményességét prof. dr. Bodoky György.

(Világgazdaság)

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.