Csökkent a várakozási idő az Országos Onkológiai Intézetben

Daganatok.hu 2018. március 8.
Megosztás:

Az intézetben jelenleg a kuratív eseteknél a gyorsítókon az előjegyzési idő a régebbi gépeken 1 nap, míg a három új gépen 5-6 nap. A palliatív besugárzás előjegyzési ideje ugyancsak rövidebb mint egy hét, ami azt jelenti, hogy az intézetben jelenleg nincs sugárterápiás várakozási idő.

Az Országos Onkológiai Intézet Kelet-Közép Európa egyetlen komprehenzív rákcentruma a sugárterápiás fejlesztéseknek köszönhetően nem csak új betegkezelési lehetőségeket teremt a lakosság számára, hanem tovább erősíti az intézet nemzetközi helyzetét is. 

A fejlesztéseknek köszönhetően a sugárterápiás géppark megújult, három új besugárzó gép került az intézetbe és egy CyberKnife, amelynek ünnepélyes átadására február 4-én került sor. A CyberKnife a fotonterápiában a jelenleg elérhető legmodernebb és legprecíziósabb eszköz, amellyel lerövidíthető a kezelési idő, és hatékonyabbá tehető a besugárzás.

A sugárterápia az onkológiai betegellátás területén a daganatos betegek kezelésében a második leggyakrabban alkalmazott terápiás eljárás, amelynek célja a rosszindulatú daganat elpusztítása, a daganat növekedés megfékezése és a fájdalomcsillapítás is.

Az intézetben történt fejlesztések befejeződése után február elejétől teljes kapacitással dolgozik mindegyik gép. Az OOI Sugárterápiás részlegén évente közel 9000 beteg besugárzását végzik.

Jelenleg naponta 540 beteg kezelése folyik az intézetben, amiből több mint 50% (267 beteg) intenzitásmodulált radioterápiában részesül. Hat gyorsító berendezés két műszakban, a röntgen-terápia egy, de hosszított műszakban, míg a CyberKnife egyelőre egy műszakban üzemel.

A CyberKnife készüléken elindult kezelések alkalmazása az agyi sugársebészeti és frakcionált kezeléseknél, gerinc tumor, prosztatarák, és fej-nyaki reirradiációs eseteknél történik.

(Országos Onkológiai Intézet)
 

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Ajánló