A rákbetegek becsapásának legjobb módszerei - a Daganatos Betegek Napján elhangzott előadások videón

Daganatok.hu 2017. február 25.
Megosztás:

A Magyar Klinikai Onkológiai Társaság szakmai támogatásával 2016-ban is megrendezésre került a Daganatos Betegek Napja, ahol egyaránt szó esett a legújabb immunonkológiai terápiákról és az egyszerű immunerősítő készítmények közötti különbségekről, a rákbetegek lelki terheiről és a "beteg" lélek áthangolásáról, a rákbetegek csodaszerekkel történő átverésének módszereiről, valamint az életminőséget akár jelentősen is javítani képes mozgásformákról és diétákról.

Dr. Lakatos Gábor, a budapesti Egyesített Szent István és Szent László Kórház onkológusa arról beszélt, hogy mi különbözteti meg a legújabb immunonkológiai kezeléseket a bármelyik patikában beszerezhető egyszerű immunerősítő készítményektől: az immunterápia a daganatellenes kezelések olyan formája, amely az immunműködés gyógyszeres befolyásolása révén igyekszik daganatmentessé tenni a betegeket, az "immunerősítő" készítmények ezzel szemben nem gyógyszerek és nem rendelkeznek célzott daganatellenes hatással sem.

Az immunonkológiai terápiák hatékonyságát minden esetben szigorú szabályok szerint végzett klinikai vizsgálatok támasztják alá, az immunerősítő készítmények esetében azonban nem beszélhetünk a hatékonyságot alátámasztó vizsgálatokról: az utóbbiak esetében a hatékonyságot nem, csak a készítmény biztonságosságát kell alátámasztani. 

Az előadásból kiderül, hogy miképpen küzd az immunrendszer a daganatok ellen, hogy segítik ezt a küzdelmet a legújabb immunonkológiai terápiák, és hogy mit is takar valójában az a fogalom, hogy "immunerősítés".

Rohánszky Magda, a budapesti Tűzmadár Ház onkopszichológusa arról beszélt, hogy miként lehet daganatos betegként a halál helyett az életre koncentrálni: a rákbetegségek egyes fajtái ma már 80-90%-ban gyógyíthatóak, a rákbetegséggel kapcsolatos negatív hiedelmek azonban csak nagyon lassan változnak. Korántsem minden esetben van tehát szó halálos betegségről, és bár egyes daganattípusok esetében ez még mindig így van, a rák általában véve ma már sokkal inkább egy krónikus betegségnek tekinthető. Minden rákkal diagnosztizált beteg életében a bizonytalanság és a kiszámíthatatlanság a legnehezebb, de mindezek ellenére is az a legjobb hozzáállás, ha valaki végig hisz abban, hogy a kezelés végül sikeres lesz.

Rohánszky részletesen ismertette a betegség lefolyása során felmerülő jellegzetes lelkiállapotokat, majd beszélt arról is, hogy milyen pszichológiai és szociális támogatásban részesülhet ma egy rákbeteg Magyarországon.

Dr. Zupkó István, a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerhatástani és Biofarmáciai Intézetének munkatársa arról beszélt, hogy milyen jelekből lehet a legbiztosabban felismerni, ha be akarnak csapni minket valamilyen hatástalan, ámde csodás gyógyulást ígérő készítménnyel. A komplementer és alternatív medicina (CAM) definíciójának ismertetése után ismertetésre kerültek a magyar nyelven is elérhető gyógyszerinformációs adatbázisok, majd a komplementer és alternatív kezelések különféle formái, amelyeket a rákbetegek több mint 80%-a alkalmaz a kezelése során.

Zupkó bemutatta azokat az általános jellemzőket is, amelyek alapján jó eséllyel felismerhető, ha valaki olyan szert akar eladni nekünk, amelynek hatékonyságáról semmiféle tudományos bizonyíték nem áll rendelkezésre. Ilyen jellemzők például, hogy nem találunk hiteles adatokat a készítmény hatékonyságáról, féligazságokat olvasunk, klinikai vizsgálati eredmények helyett pedig csak sikeres gyógyulásokról szóló anekdotákat, illetve különféle összeesküvés-elméleteket az onkológia és a gyógyszeripar különféle összefonódásairól és a betegek elől eltitkolt valódi információkról (ezek közül az egyik leggyakoribb, hogy a kemoterápia nem más, mint méreg, amely teljesen hatástalan a daganatok ellen).

Az előadásból számos további érdekes részletet tudhatunk meg arról, hogy miként ismerhetőek fel a daganatok gyógyításáról szóló áltudományos cikkek és weboldalak.

Seregély Bea gyógytornász olyan mozgásformákat mutatott be előadásában, amelyekkel akár jelentősen is javítható a rákbetegek mindennapos életminősége. Az előadásból kiderül, hogy mikor van szükség a gyógytornász szakemberek segítségének igénybevételére, és hogy általánosságban milyen javulások érhetőek el így az életminőségben.

"Mit egyek, hogy jobban legyek?" Kisa Judit dietetikus előadásából kiderül, hogy milyen életeket érdemes elkerülnie-e egy rákbetegnek, és melyek azok a diéták, amelyek viszont kifejezetten javasolhatóak egy-egy kezelés alatt, illetve ezeket követően. Az előadás részletesen ismerteti azokat a divatdiétákat is, amelyek rendszeresen előkerülnek a magyar médiában is, mint olyan módszerek, amelyekkel "kiéheztethető" a daganat (ilyen például a ketogén diéta, amelynek hátteréről korábban Brjeska Mónikát, a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karának korábbi dietetikus hallgatóját és a vastagbélrákkal élőket segítő Van Holnap! Zsákos Alapítvány önkéntesét kérdeztük: Meggyógyítja-e a rákot a ketogén diéta?).

Hogyan segíthet a pszichológus a daganatos betegeknek? A szakemberek előadásait követően egy beszélgetésre is sor került, amelyben Rohánszky Magda és két korábbi, jelenleg már gyógyult rákbeteg beszélgetnek arról, hogy milyen támogatást adnak a ma már a legtöbb magyar onkológiai centrumban ingyenesen is elérhető onkopszichológusok, vagyis azok a pszichológus szakemberek, akik kifejezetten a rákbetegeket érintő lelki problémák kezelésére szakosodtak.

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.