Mit kell tudni a fájdalomcsillapításról? - Dr. Vasváry Artúrné előadása

2011. január 19.
Megosztás:

Sok daganatos beteg a megfelelő információk hiányában nincsen tisztában azzal, hogy nem muszáj együtt élnie a fájdalommal. Mik a legfontosabb tudnivalók krónikus fájdalmak csillapításról? Dr. Vasváry Artúrné előadása a HER2-Klub 2010 decemberi évzáró rendezvényén hangzott el.

Az előadás kivonata

Mi a különbség az akut és a krónikus fájdalom között?

Egész röviden: ha például fáj a fejem, vagy megütöttem magam és valamilyen fájdalmat érzek, ezek az akut fájdalmak. De kialakulhat akut fájdalom a kemoterápiával kapcsolatban is pl. a tű helyén. Ezekre jellemző, hogy magának a problémának a megoldásával a fájdalom is megoldódik.

A fájdalom másik típusa a krónikus fájdalom. Ez esetben egy hosszan tartó, szinte mondhatnánk, állandó fájdalomról van szó. Ha krónikus fájdalomról van szó, nagyon fontos, hogy az folyamatosan megfelelően fogva, kezelve legyen. A fájdalom ugyanis az egész személyiséget átalakíthatja, agresszívvé, vagy visszahúzódóvá teheti, ami a család részére is nagyon megterhelő lehet.

Együttműködés az orvossal

A fájdalom eredményes kezeléséhez az orvossal együtt kell működni.

  1. 1. Először is minden esetben mondjuk el az orvosnak, hogy milyen fájdalmunk van. Nagyon fontosak az orvos szempontjából azok az információk, hogy égető, szúró, olyan, mintha csavarnának, szakaszos stb… sorolhatnám. Nagyon sok magyar szó van erre, és a betegek el is tudják mondani, milyennek érzik a fájdalmat.
  2. 2. Fontos, hogy mindig elmondjuk az orvosnak, hogy honnan ered szerintünk az a fájdalom.
  3. 3. A harmadik nagyon fontos dolog, hogy mindig elmondjuk azt is, hogy mi az, ami növeli a fájdalmunkat, tehát milyen mozgás, milyen időjárás az, amely növeli a fájdalmat.

Az orvos ennek alapján tudja kiválasztani azt a kezelést, ami a legmegfelelőbb a betegnek, figyelembe véve egyéb problémáit, betegségét is.

Mit kell tudni az ellenőrzött gyógyszerekről?

A krónikus fájdalom második és a harmadik lépcsős kezelésében az ún. ellenőrzött gyógyszereket adják. A betegek ezektől szoktak félni, pedig a legbiztosabb gyógyszerekről van szó. Ezek az ellenőrzött gyógyszerek. Lehetnek mellékhatásaik, mert minden készítménynek van. Ezek a mellékhatások elmúlnak, egy kivételével: a székrekedést folyamatosan kezelni kell székletlazítókkal. A többi mellékhatás: az álmosság, a hányás, hányinger, egy kis zavarodottság általában egy hét alatt rendeződik, beáll a megfelelő hatékonyság.

Ami nagyon fontos: ezek a gyógyszerek nem azonnal hatnak. Ezek a gyógyszerek ún. retard, azaz késleltetett hatású gyógyszerek. Ez azt jelenti, hogy az első bevétel, vagy a tapasz felragasztása után nem hat rögtön, hanem nyolc-tizenkét óra múlva fejti ki a hatáást. Ezért ezeket a szereket óra szerint kell szedni. Nem naponta vagy kétnaponta, hanem tizenkét, huszonnégy, negyvennyolc, hetvenkét óránként, attól függően, hogy milyen gyógyszerről van szó. Ezeket az időintervallumokat nagyon szigorúan be kell tartani.
A gyógyszereket akkor is be kell venni, ha nem érzünk fájdalmat. Mert ha megvárjuk, hogy visszatérjen a fájdalom, és csak akkor vesszük be a gyógyszert, akkor újra ki kell várni azt a 8-10 vagy még több órát, amíg újra kifejti a hatását.

Nagyon sok beteg a tapaszt letépi, mert szerinte nem ér semmit, a gyógyszert nem veszi be, mert szerinte az sem ér semmit. Ennek az egyik leggyakoribb oka, hogy nem tartja be azt a szabályt, amit ezeknek a gyógyszereknek az alkalmazásánál be kell tartani.
Már vizsgálatokkal alátámasztott tény, hogy azok a betegek, akiknél megfelelő fájdalomcsillapítást érnek el, azok a betegek lényegesen tovább élnek. Ezeket a gyógyszereket ugyanis évekig lehet használni. Tehát nem kell attól félni, hogy már itt a halál, nem kell attól félni, hogy rászokok, hogy függővé válok, és ettől hosszú távon még nagyobb lesz a fájdalmam. Az orvosok kezében ma már ott a megfelelő tudás, és megfelelő gyógyszerek állnak rendelkezésre, hogy a fájdalmat kezelni tudják.

A fájdalom mérése

A fájdalom szubjektív, tehát nem lehet másképpen mérni, csak egy ún. vizuális-analóg skálán. Ez egy tíz fokú skála, amin a nulla a fájdalmatlan állapotot, a tíz a legerősebb fájdalmat jelöli. Ezen a beteg jelöli be, hogy szerinte neki milyen a fájdalma. Naplószerűen alkalmazva a fájdalom időbeli változását is nyomon lehet követni. Az orvos ez alapján állítja be a kezelést.

Hogyan juthatok fájdalomcsillapítóhoz?

A krónikus fájdalom csillapítására minden eszköz elérhető Magyarországon. És bizonyos esetekben ezek 100%-ig támogatott gyógyszerek, amiket a háziorvos írhatja fel, nem kell a klinikustól semmiféle javaslat. A törvény háziorvost ír elő, a háziorvos köteles a fájdalmat kezelni.

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Hírek az Avemarról:

Ajánló