Hány nap alatt ad védettséget az influenzaoltás, és kinek javasolt mindenképpen?

Daganatok.hu 2020. szeptember 28.
Megosztás:

Az influenza elleni védőoltásnak a koronavírus-járvány miatt idén az elmúlt éveknél jóval nagyobb lesz a jelentősége, a diagnózist is megkönnyíti az átoltottság, így várhatóan többen döntenek majd a vakcina beadatása mellett.

Bár a járvány második hulláma miatt hozott intézkedések valószínűleg az influenza terjedését is mérséklik, a hatóságok hangsúlyozzák: az átoltottság szerepe még sosem volt olyan fontos, mint most.

Mikor javasolt az oltás?

Az ÁNTSZ javaslata szerint ősszel érdemes kérni az influenza elleni védőoltást, még a szezon kezdete előtt, legkésőbb decemberig, az időponton nagyban múlik a hatékony védekezés. Azzal is fontos kalkulálni, hogy a beadás után azonnal nem ad védettséget az oltás, a kialakuláshoz nagyjából 10-14 nap szükséges.

Sokan tartanak az oltás után fellépő mellékhatásoktól, ám a hatóságok klinikai vizsgálatai és tapasztalatai szerint csak ritkán és rövid ideig jelentkezhet miatta hőemelkedés, enyhe végtagfájdalom, fejfájás, bőrpír, ám ezek sokkal enyhébbek az influenza során kialakuló tüneteknél, és az állapot súlyos szövődményekkel sem jár.

Idén szinte mindenkinek javasolják

Korábban a kockázati csoportokba tartozók, így az idős korosztály tagjai, a krónikus betegséggel, többek között daganatos betegséggel, asztmával vagy cukorbetegséggel élők, a várandós nők, továbbá a gyerekek számára volt adott a térítésmentes vakcina, ám viszonylag kevesen éltek a lehetőséggel. Idén az ígéretek szerint mindenkire kiterjesztik majd a térítésmentességet, ezzel várhatóan nőni fog az oltást kérők száma - írja a Femina cikke.

Az influenza elleni vakcinát évente a WHO által kiadott ajánlások szerint gyártják le, hogy az esetleges új mutációkra is hatásos legyen. Az oltás három-négy különböző, elölt, tehát nem élő vírustörzset tartalmaz. Széles körű hatékonysága miatt azoknak is javasolt, akik az előző szezonban már beadatták, vagy egy vírustörzs fertőzése miatt idén már megbetegedtek.

Miért fontosabb most, mint máskor?

Mivel az influenza és a koronavírus tünetei hasonlóak lehetnek, az átoltottság jelentősen megkönnyíti a diagnózist, és az egészségügyi ellátás terhét is csökkenti.

Egy további érv az influenzaoltás beadatása mellett, hogy akik egyszerre kapták el a koronavírust és az influenzát, ott - 58 kórházba került ember adatai alapján - 43%-os volt a halálozási ráta, a pusztán koronavírussal fertőzötteknél viszont csak 26,8% volt ez a szám. A szakemberek úgy vélik, a kettős fertőződésre leginkább a kétféle vírus valamelyike miatt kórházba kerülőknél nagyobb az esély.

(Femina)

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Ajánló