Pszichológiai szűrést vezetnének be minden rákbetegnél

Dr. Mailáth Mónika, a Magyar Pszichoonkológiai Társaság (MPOT) elnökeDr. Mailáth Mónika, a Magyar Pszichoonkológiai Társaság (MPOT) elnöke
Daganatok.hu 2019. január 7.
Megosztás:

Minden daganatos betegség diagnózisával szembesülő embernél rutinszerűen fel kellene mérni a pszichológiai állapotot is, majd az orvosi kezelések mellett az aktuális mentális, érzelmi, lelki szükségleteknek megfelelő segítséget is felajánlani - vallja dr. Mailáth Mónika, a Magyar Pszichoonkológiai Társaság (MPOT) elnöke. A kezdeményezés egyelőre egy - a későbbi lépéseket megalapozó - vizsgálat keretében tíz osztályon, összesen ötszáz beteggel indul el.

A pszichológiai szűrés lényege, hogy minden egyes betegnek, aki új páciensként megjelenik az onkológián, felmérik az aktuális érzelmi állapotát is. Nagy kihívást jelent, hogy mivel már most is nagyon zsúfoltak a rendelők, olyan módszert találjanak, amely egyszerre gyors és megfelelően hatékony.

- Hosszas kérdőívek kitöltése és értékelése hasznos lehetne, de nem reális célkitűzés akkor, amikor minden egyes beteghez el akarunk jutni. A nemzetközi tapasztalatok alapján egy elsődleges kapcsolatfelvételnek és állapotrögzítésnek hatékony eszköze lehet egy rendkívül egyszerű módszer is: distressz hőmérőnek nevezik azt a hőmérő alakú skálát, ahol 0-10 között egyszerűen be kell jelölni, hogyan érzi magát aktuálisan a beteg. Ez a gyakorlatban úgy zajlik, hogy néhány mondatban leírjuk, elmondjuk mit értünk distressz alatt, majd megkérjük a beteget, jelölje meg, az elmúlt egy hétben mennyire érezte azt, hogy distressz nehezíti az életét. Egy mellékelt problémalistán utána azt is bejelölheti, hogy mi okozott számára nehézséget. Itt a betegségen kívüli okok is megjelölhetők a gyermekneveléstől az anyagi gondokig - ismerteti Mailáth Mónika.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása alapján a Nemzetközi Pszichoonkológiai Társaság (IPOS) 2010. évi kongresszusán a légzés, a pulzus, a testhőmérséklet, a vérnyomás és a fájdalom mérése mellé bekerült a distressz is, mint az élettani jellemzők egyik fontos mutatója. A distressz hőmérőt már több mint húsz nyelvre lefordították és a világ több mint harminc országában használják. Akiknek a magasabb distressz szintje indokolja, azoknak felajánlják a pszichológiai segítséget, amelyet a teszt eredményétől függetlenül egyébként bárki önmaga is kérhet. A második körben, a következő találkozás alkalmával, aki elfogadja, azzal már részletesebben kitérnek egy-egy konkrét problémára, hogy személyre szabott pszichológiai terápiát állíthassanak össze számára.

Amint arról a Rákgyógyítás.hu portál beszámolt, tíz intézmény vesz részt a pszichoonkológiai szűrés bevezetését célzó kutatásban, amely keretében egyelőre összesen 500 új betegekkel töltenek ki egy nagyon egyszerű pszichológiai szűrőkérdőívet, amelyet az állapotfelmérést célzó státuszvizsgálat részének tekintenek. Budapesten a Dél-pesti Centrumkórház onkológiai centruma mellett működő Tűzmadár Alapítvány, az Országos Onkológiai Intézet, a Semmelweis Egyetem Onkológiai Központ, a Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet részese a programnak. Vidéken a Szegedi Tudományegyetem Onkoterápiás Klinika és a Hematológia, a Debreceni Egyetem Onkológiai Klinika, a Pécsi Tudományegyetem Onkoterápiás Intézete, Kecskeméten a Bács-Kiskun Megyei Kórház Onkoradiológiai Központ, Nyíregyházán pedig a Jósa András Oktatókórház onkológiai osztálya vesz részt a kezdeményezésben. A felmérés eredményeit értékelik, majd a tapasztalatok alapján tesznek ajánlást arra, milyen pszichológiai szűrőmódszert javasolnak általános hazai bevezetésre, illetve milyen értékektől tartják indokoltnak a pszichológiai, pszichiátriai segítségnyújtást. 

(MKOT)

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Ajánló