Dr. Dank Magdolna: Ma már a leginkább "precíziós gyógyászatról" beszélünk

Dr. Dank MagdolnaDr. Dank Magdolna
Daganatok.hu 2015. szeptember 11.
Megosztás:

Terjedelmes írást közölt a PharmaOnline dr. Dank Magdolna, a Semmelweis Egyetem ÁOK Radiológiai és Onkoterápiás Klinika osztályvezető főorvosának tollából, amelyben az elsősorban emlődaganatokkal foglalkozó onkológus szakember hangsúlyozza: a klasszikus kemoterápiák mellett új molekulák és új támadáspontok léptek be a kezelési stratégiába, így a legtöbb esetben ma már személyre szabott vagy még inkább "precíziós gyógyászatról" (precision medicine) beszélünk.

Az utóbbi 25 évben az onkológia igen gyors fejlődésen ment át, és e fejlődés eredményei megjelentek a mindennapi klinikai gyakorlatban is. A klinikai vizsgálatok száma hatalmas, több ezer molekula áll jelenleg is kipróbálás alatt. Állandóan változó terápiás területről van szó, amely a közeljövőben folyamatosan alakítja a korszerű, egyénre szabott daganatterápiát.

Az ideális biológiai jelzőanyag (biomarker) még nem került leírásra

A molekuláris terápia feltételezi a biomarkerek pontos ismeretét, amelyek kimutatása prediktív és prognosztikus értékű. Számos biomarker van a klinikai gyakorlatban, így például az EGFR-mutáció nem kissejtes tüdőrákban, a HER2 fokozott expressziója vagy génamplifikációja emlőrákban és gyomorrákban, a KRAS mutáció nem kissejtes tüdőrákban és a RAS-panel vastagbélrákban.

A legtöbb célzott terápia esetén már rendelkezünk jól kimutatható biomarkerrel, de az ideális biomarker még nem került leírásra. Fontos megemlíteni, hogy egyes célzott készítmények mintegy univerzálisan alkalmazhatók, például a VEGF-ellenes antitest, a bevacizumab az érújdonképződést gátolja, ami minden daganat növekedésének és áttétképzésének alapja. Az érújdonképződés gátlása számos daganattípus esetében vizsgálat tárgya, jelenleg emlő-, tüdő-, vastagbéldaganat, glioblastoma, vesesejtes carcinoma, ovariumcarcinoma és cervixcarcinoma kezelésében bizonyítottan hatékony - írja dolgozatában dr. Dank Magdolna.

Az onkológiában jelenleg használt alapvető készítmények:

HER2-ellenes terápiák

Emlődaganatok HER2-gátló kezelése: az emlőrák terápiájában mára már több, célzott, HER2-ellenes terápia van jelen a napi gyakorlatban (trastuzumab és pertuzumab, illetve a lapatinib), és még több készítménnyel folyik klinikai vizsgálat 

HER2-gátlás gyomortumorokban: a HER2 fokozott expressziója gyomorrákban 15-25% körül van, ami, úgy tűnik, rosszabb prognózissal és agresszívabb lefolyással jár. Ahhoz, hogy kiválaszthassuk a HER2-pozitív gyomorrákos betegek alcsoportját, a gyomorrákminták HER2-tesztelése szükséges a trastuzumab alkalmazhatóságához.

VEGF-gátlás

A metasztatikus vastag- és végbéldaganat terápiájában először a biológiai készítmények közül a VEGF-inhibitor bevacizumab került törzskönyvezésre.

EGFR-gátlás

A korábban tárgyalt humán epidermalis növekedési faktor receptor családnak első tagja, az EGFR kiemelkedő jelentőségű a vastagbéldaganatok terápiájában is. Az EGFR-útvonalból adódó biomarker a RAS-státus, ami azt jelenti, hogy a korábban megkövetelt K-RAS-státus mellé ma már az N-RAS-státusnak is vad típusúnak kell lennie ahhoz, hogy biológiai kezelést lehessen tervezni áttétes vastag- és végbélrákos betegek esetében.

További részletek a PharmaOnline cikkében: Biológiai gyógyszerek az onkológiában

Miben segítenek Önnek az Oncompass Medicine szakemberei?

Az Oncompass Medicine molekuláris diagnosztikai laboratóriuma és információs központja az elmúlt több mint egy évtized genomikai kutatási eredményeit és molekuláris diagnosztikai módszereit alkalmazva igyekszik megtalálni a daganatos betegségben szenvedők számára az adott időpontban legmegfelelőbb kezelési lehetőségeket.

Ezek egyaránt lehetnek a hagyományosan alkalmazott kezelési módszerek - kemoterápia vagy sugárterápia - lehetnek azonban olyan célzott daganatellenes gyógyszerek is, amelyek kifejezetten az adott daganat kialakulásában oki szerepet játszó, meghibásodott génekre hatnak. Annak eldöntésére, hogy alkalmazható-e egy betegnél célzott kezelés, vagy épp ellenkezőleg, ez semmiképp nem javasolt a számára a megfelelő gyógyszercélpont hiánya miatt, molekuláris diagnosztikai vizsgálatokat végzünk.

Legújabb szolgáltatásunk keretében folyamatosan segítjük a betegek kezelésében résztvevő onkológusokat abban, hogy pácienseiket az aktuálisan elérhető legjobb kezelésben részesítsék: dinamikus döntéstámogatási rendszerünk többek között arról nyújt információt, hogy terápiaváltás esetén, abban az adott pillanatban milyen célzott kezeléssel kapcsolatban áll rendelkezésre a legtöbb információ a következő terápiás vonalban.

A hozzánk forduló és akár 5 éven át is kísért betegeink így egészen biztosak lehetnek abban, hogy ott és akkor a számukra legmegfelelőbb kezelést kapják, a döntés meghozatala ugyanis a páciens molekuláris diagnosztikai profiljának és a célzott kezelésekről rendelkezésre álló összes orvosi adat részletes informatikai elemzése alapján történik.

(X)

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Ajánló