Az emlődaganat és a táplálkozás

2007. szeptember 24.

"Jót s jól! Ebben áll a nagy titok" A Magyar Rákellenes Liga idén különleges kiadvánnyal készült az emlőrák hónapjára - a szervezet egy kifejezetten emlődaganatos betegek számára összeállított receptfüzettel hívja fel a figyelmet a betegség gyakoriságára, valamint arra, hogy a megfelelő táplálkozás nemcsak a megelőzés, hanem a gyógyulás időszakában is kiemelten fontos tényező.

"Az elmúlt években a kutatások színterébe került az emlőrák és a helyes táplálkozás közötti összefüggés. Kutatási eredmények számolnak be arról, hogy a műtét utáni étrendnek, a zsírszegény diétának fontos szerepe van a gyógyulásban, s csökkenti a daganat kiújulásának esélyét." - hangsúlyozza Dr. Dank Magdolna, klinikai onkológus, egyetemi docens.

"A tájékozottság sok esetben a gyógyulás kulcsa lehet" - ezt szem előtt tartva indított útjára tavaly a Magyar Rákellenes Liga egy új programot "Mert hiszem, hogy van holnap!" címmel a daganatos betegek informálására. "Kevesen tudják, hogy a korán - még a daganatos áttétek kialakulása előtt - felfedezett emlőrák az esetek 95 százalékában gyógyítható, vagy hogy az emlőráknak sok megjelenési formája lehet: vannak enyhébb kórjóslatú megjelenései, de előfordulnak nagyon rosszindulatúak is - egyes formái jól reagálnak bizonyos típusú kezelésre, mások kevésbé. A kór kimenetelét nagyban megszabja, használja-e a daganat a szervezet hormonkészleteit, avagy jelen van-e az agresszívabb lefolyást okozó, úgynevezett HER2 receptor. A hagyományos kezelések mellett ma már lehetőség van az ún. biológiai válaszmódosító bevetésére, ezáltal egyénre szabott kezelést adunk. Jelentőségét az adja, hogy kemoterápiával kombinálva a daganat kiújulásának esélyét a felére csökkenti." - mondta Dr. Dank Magdolna.

Táplálkozási szokásaink életünk minden területére kihatnak - megalapozzák hangulatunkat, erőnlétünket, koncentrálóképességünket, s nem utolsósorban felelősek egészségünk állapotáért. Ha már betegek vagyunk, különösen fontos, hogy odafigyeljünk az étrendünkre.

Emlőrák esetében megfelelő táplálkozással nemcsak csökkenteni tudjuk a kialakulás esélyét, hanem - a megfelelő terápia mellett - a betegség alatt is megőrizhetjük erőnlétünket, változatos és tápanyag tartalom szempontjából is megfelelő étrenddel nemcsak pszichésen, hanem fizikailag is hozzájárulunk a betegség legyőzéséhez.

"Fontos, hogy a kemo-, sugár-, hormon-, és célzott biológiai terápia, valamint a műtétek idején különös figyelmet fordítsunk a helyes étrendre. A megfelelő táplálkozás segít megtartani az erőnlétet, újraépíteni a kezelések és betegség következtében lebontott vagy rongálódott egészséges sejteket, szöveteket, továbbá fontos szerepet tölt be a mellékhatások legyőzésében, illetve a fertőzések megelőzésében, leküzdésében." - mondja a szakértő, Henter Izabella dietetikus.

A receptfüzetben dietetikus és onkológus szakértők felügyelete ötletes receptek és színes tippek kerültek összeállításra, amelyek nem csak egészségesek, hanem segítségükkel könnyen és gyorsan finom ételeket varázsolhatunk az asztalra.

A kiadványt a Liga nemcsak a betegek, hanem mindazok figyelmébe ajánlja, akik változtatni szeretnének egy egészségesebb élet érdekében. Az ingyenes receptfüzet megrendelhető a Magyar Rákellenes Ligától az alábbi elérhetőségeken a készlet erejéig:

Telefon: 06-1-321-7445

A Magyar Rákellenes Liga RÁKÁSZ (Rákellenes Általános Szolgálat)

1123 Budapest, Greguss utca 2.

E-mail: info@rakliga.hu


A cikket az alábbi címen találja: http://daganatok.hu/20070924-az-emlodaganat-es-a-taplalkozas