Bemutatjuk a kaposvári onkológiai centrumot

2009. május 7.

Mintegy 5000 daganatos esetet láttak el 2008-ban a Kaposi Mór Oktató Kórház onkológiai osztályán. A tüdőtumoros és a hematológiai betegeken kívül mindenki itt kapja a gyógyszeres kezelését, sebészeti ellátásuk általában a kórház területén, sugárterápiájuk a Kaposvár-Toponáron lévő egészségügyi központban történik. Dr. Győrffy Károly centrumvezető főorvossal többek között az elérhető kezelésekről, a diagnosztikai háttérről és a betegek várakoztatásáról beszélgettünk.

onkológiai centrum adatlap
  • Elérhetőségek...
  • Részletes adatok...
  • Szolgáltatások...
  • Orvosok...
  • Térkép...
  • .... a kaposvári onkológiai centrumot bemutató oldalunkon >>>

    Milyen betegeket lát el az intézmény?

    Minden fajta szolid tumoros beteget ellátunk, a tüdődaganatosok kivételével - ők Mosdósra kerülnek, a kórház onko-pulmonológiai részlegére. A hematológiai betegeket a belgyógyászat egy külön részlegén kezelik. Területileg Somogy megye tartozik hozzánk, de regionális feladatot is ellátunk, tekintettel arra, hogy itt működik az egyik legkorszerűbb sugárterápiás intézet a kaposvári egyetemen, az egészségügyi központban. Tolna megyéből, Baranya megyéből, Zala megyéből, Veszprém megyéből, sőt, Pest megyéből is fogadunk betegeket, tehát gyakorlatilag országos szintű intézményként működünk.

    Mekkora az osztály?

    Az osztály 43 ágyas, 2008-ban 4976 esetünk volt, ez havi átlagban 414 esetet jelent. Kúraszerű, nappali ellátásban kezeljük azokat, akiknek állapota ezt megengedi - erre a célra 6 kórtermünk van 16 ággyal.

    9 klinikai onkológus szakorvos, 1 pszichiáter és 1 pszichológus dolgozik az osztályon. Emellett van 4 diplomás ápolónk, 11 okj-s, 6 általános, 5 asszisztens és 3 adminisztrátor.

    Milyen kezelések érhetők el?

    Sebészet területén a májsebészeten kívül minden elérhető a kórházban: van idegsebészet, mellkassebészet, általános sebészet, hasi sebészet, stb.

    A sugárterápia az egészségügyi központban, Kaposvár-Toponáron van, ahol három géppel dolgoznak. Azok a sugárterápiás betegek, akik hotelellátásra szorulnak, hozzánk kerülnek, emellett vannak olyanok, akik kemo-radioterápiát kapnak, és szintén mindkét helyen kezeljük őket.

    Az osztályon a betegek kemoterápiáját végezzük - a legújabb, célzott terápiás szereket is alkalmazzuk indokolt esetben, de sajnos az áruk miatt egyelőre nem rutinszerűen.

    Milyen diagnosztikai háttérrel dolgoznak?

    A diagnosztika tökéletesen megoldott: 24 órás MR szolgálat, folyamatos CT szolgálat működik helyben, és kint az egyetemen is működnek CT-k és MR-ek. Nagyon nagy előny a betegeinknek, hogy a nyomon követésük nem ultrahanggal vagy röntgennel történik, hanem CT-vel, MR-rel, ami azt jelenti, hogy sokkal korábban tudjuk az esetleges áttéteket felfedezni.

    A patológián az általános szövettani vizsgálatokon kívül molekuláris genetikai vizsgálatokat is el tudnak végezni.

    Hogyan döntenek a betegek kezeléséről?

    A daganatos betegek ellátása csak onkoteam döntés alapján történhet; ez nálunk szentírás. Hetente kétszer ülésezik az onkoteam, a lokalizációknak megfelelő szakemberekkel. Ott van a sebész, a belgyógyász, az idegsebész, az urológus, a bőrgyógyász, a radiológus és a mammológus. A tüdőgyógyászokkal külön onkoteamet tartunk.

    Mennyire tudják elkerülni a betegek várakoztatását?

    A gyógyszeres kezelésre nincs várólista, az onkoteam döntés után négy héten belül minden beteg kezelését meg kell kezelni.

    A betegek ellátása előjegyzés alapján történik, de ha valaki soron kívül érkezik, természetesen nem küldjük el, hanem megvizsgáljuk. Napi szinten másfél-két órás várakozás előfordulhat, hiszen több mint 100 beteget látunk el egy nap.

    Hétköznapokon délután hat óráig, pénteken délután öt óráig van kitolt rendelés. Ez a betegek kényelmét szolgálja - sajnos Magyarországon még nem szoktak hozzá.

    Hogyan alakították ki a betegek környezetét?

    A mostani épületekben átmenetileg vagyunk, európai uniós támogatással egy teljesen új tömböt alakítanak ki, ahol helyet kap majd az onkológia is. Jelenleg külön épületben van az onkológiai osztály, külön épületben vannak az ambulanciák, valamint a gondozók.

    A mostani osztályon egy-kettő-három-négyágyasak a szobák, közös vizesblokkok vannak a folyosón.

    A betegek lelki kezelésével ki foglalkozik?

    Ahogy említettem, van külön pszichiáter és pszichológus, ezen kívül az egyházak részéről rendszeresen járnak a beteglátogatók.

    A végstádiumú betegek ellátását hogy, illetve hol oldják meg?

    Sajnos nincs megnyugtatóan megoldva - amennyiben lehet, egyágyas kórterembe tesszük az ilyen betegeket, hogy a hozzátartozó nyugodtan mellette lehessen. Nincs kegyeleti szoba jelenleg, de tervezzük a kialakítását. Bent fekvő hospice ellátás nincs Kaposváron, legközelebb Nagyatádon van egy húszágyas hospice és Pécsett. A kórház mosdósi részlegén vannak krónikus osztályok - oda küldjük a betegeinket, akiknek nincs aktív kezelésre szükségük, csak szupportív ellátásra. Működik két otthonápoló szolgálat a környéken - egyikük Kaposvár kis vonzáskörzetében vállal hospice ellátást, a másik az egész megyében.

    A kiegészítő, alternatív szerekről-módszerekről mit szoktak mondani a betegeknek?

    Ragaszkodunk a standard kezelésekhez. Azt mondjuk a betegeknek, hogy mindig tájékoztassanak bennünket, bármit szednek, mert valamikor árt, a kezelés hatásfokát csökkentheti az alternatív kezelés.

    Milyen fejlesztések történtek, illetve várhatók a közeljövőben?

    A siófoki városvezetés a betegek kérésére kezdeményezte, hogy az ottani kórházban is legyen onkológiai ellátás. Kialakítottunk egy együttműködést a kórházzal, így onkológiai gondozást és kúraszerű, nappali ellátást ott is végzünk. Diagnosztikából is sok minden elérhető Siófokon, így a betegek egy részét meg tudjuk kímélni a felesleges utazástól.

    Fontos még beszélni a komplex mammográfiás központunkról, ami négy éve alakult, és nagyon jól működik. Két profilja van: egyrészt a 45-65 év közötti nők szűrése, másrészt a klinikai mammográfiás vizsgálatok elvégzése. Szükség esetén biopsziát végeznek, illetve a nem tapintható tumoroknál a jelölést is nagyon magas színvonalon megcsinálják. Az emlősebészet szintén magas szintű, tökéletes a diagnosztikus háttér és teljesen megoldott a terápiás háttér is, úgyhogy büszkeségünk ez a központ.


    A cikket az alábbi címen találja: http://daganatok.hu/20090507-bemutatjuk-a-kaposvari-onkologiai-centrumot