A prosztatarák tünetei

2005. január 1.

A prosztatarák is azon betegségek közé tartozik, amelyek korai fázisban tünetmentesek. A később jelentkező tünetek viszont hasonlóak lehetnek azokhoz, amelyeket a dülmirigytúltengés, a prosztatakövek jelenléte vagy a prosztata fertőzéses eredetű gyulladásai okoznak. Panaszok esetén ezért kell szakorvoshoz fordulnunk, aki képes a pontos diagnózis felállítására.

A prosztatarák korai időszakban gyakran nem okoz tüneteket. Amikor tünetekhez vezet, azok rendszerint az alábbiak:

gyakori vizelés, különösen éjjel

nehezen induló vizelés

a vizelet-visszatartás nehézsége

gyenge, vagy vizelés közben időnként megszakadó vizeletsugár

fájdalmas, égető érzés vizelés közben

vér megjelenése a vizeletben vagy az ondóban.

A már igen előrehaladott, áttétekkel járó esetekben deréktáji fájdalom, a csípőben vagy a comb felső részében jelentkező merevség, fájdalom mutatkozik.

E tünetek bármelyikének észlelése esetén urológus szakorvoshoz kell fordulni, mert csak az tudja megállapítani, hogy milyen megbetegedés áll az észlelt tünetek hátterében. A felsorolt tüneteket ugyanis nemcsak prosztatarák idézheti elő. Hasonló tüneteket eredményezhet az idős emberekben igen gyakran kialakuló dülmirigytúltengés, valamint a prosztata fertőzéses gyulladása, vagy prosztatakövek jelenléte is. Ezek elkülönítése, illetve a prosztatarák biztos diagnózisának felállítása sokoldalú, gondos szakorvosi kivizsgálást tesz szükségessé.


A cikket az alábbi címen találja: http://daganatok.hu/prosztatarak/a-prosztatarak-tunetei