A mellrák megelőzése már nem a jövő

2007. április 3.

Emlőrák elleni védőoltás lehetősége is felmerült a bizonyítottan vírus-tartalmú daganatok ellen, erre azonban még sokat kell várnunk. A modern kezelésekkel a kialakult betegség miatti halálozás felére csökkenthető, de kevesen tudják, hogy ugyanezek a módszerek sok esetben a megelőzésben is sikerrel alkalmazhatók. Már bizonyított, hogy egyszerű étrendi változtatásokkal is rengeteget tehetünk a kockázat csökkentésére. A Daganatok.hu Dr. Kahán Zsuzsannát, a Szegedi Tudományegyetem Onkoterápiás Klinikájának docensét kérdezte az emlőrák megelőzési lehetőségeiről.

Létezhet védőoltás mellrák ellen?

Vannak olyan egértörzsek, amelyeknél nagyon gyakori az emlődaganat. Ezeknek a daganatában kimutatható egy retrovírus, ami 95 százalékos egyezőséget mutat a humán emlőrákvírussal. Az egereknél bizonyított, hogy szoptatással vagy egyszerű testi kontaktussal is átkerülhet ez a vírus anyáról gyermekre - nem kizárt, hogy a humán emlőrák vírus is terjedhet így. Egy tavaly decemberi San Antonioban rendezett emlőrák-kongresszuson arról tartottak előadást, hogy a Nyugat-Európában és Észak-Amerikában előforduló emlődaganatok jelentős része - mintegy 30 százaléka - tartalmaz egy vírusrészecskét, amely fertőzéses ereredetű lehet, hiszen a többi egészséges szövetben nem mutatható ki. Az még nem bizonyított, hogy a vírus okozza az emlőrákot, csak hogy jelen van. Ha bebizonyosodik, hogy valóban a vírus váltja ki a betegséget, akkor ezt a típusú mellrákot meg lehetne előzni védőoltással. Ez tekintélyes hányada lehet az emlőrákoknak, de ezenkívül még sokféle típusa van a betegségnek, amik különböző okok miatt alakulnak ki, különböző kezelést igényelnek, különböző a prognózisuk. A kutatócsoport vizsgálatai egyébként még azt is felvetik, hogy az egerek az emberi vírus terjesztésében is felelősek lehetnek. Ez persze nem bizonyított - csupán epidemiológiai megfigyelésre alapozott feltételezés, mely a humán emlőrák-vírust tartalmazó daganatok és az "európai, amerikai" egérfajta teljesen egyforma elterjedése alapján vetődik fel.

A kongresszuson az étrend gyógyításban és megelőzésben játszott szerepéről is szó volt. Ilyen egyszerű módszerrel valóban tehetünk a mellrák kialakulása ellen?

Lassan az emlőrák kapcsán is úgy beszélünk a megelőzésről, mint más betegségek esetén. Ahogy a szívinkfarktus megelőzhető, egyre inkább úgy néz ki, hogy az emlőrák is az. Ha nincs is minden típusára biztos "tipp", de egyes emlőrákokra egyértelműen jó a preventív gyógyszeres kezelés, és megelőző hatású az ideális testsúly, ami tulajdonképpen a kalória-bevitel és -leadás helyes arányát tükrözi. Ne legyen túl nagy kalória tartalmú az étrendünk, ha keveset mozgunk. Fontos, hogy a kalóriabevitelben 20 százaléknál kevesebb legyen a zsír aránya - ez egyértelműen védő hatású. Segít a megelőzésben a hormonkezelések kerülése is - ami nem pusztán azt jelenti, hogy a klímaxban nem adunk hormonpótlást, hanem hogy például a terhesség szempontjából ideális életkorban nem védekezünk a teherbe esés ellen.

Ez azt jelenti, hogy a mostani fogamzásgátlók is károsak lehetnek?

A fiatal korban alkalmazott fogamzásgátlás nem jó az emlőrák szempontjából; növeli a kockázatot. De hasonlóan káros lehet a túlzott hormonkezelés a pozitív családtervezés érdekében. Mindenféle a hormonháztartásba való beavatkozás hátrányos az emlőrák-kockázat szempontjából. Ezzel szemben a korai - harminc éves kor alatti - terhesség például védő hatású. A terhesség ugyanis az emlő mirigyállományának teljes kifejlődésére jó hatással van, és ez véd a rákkeltők okozta hatások ellen.

A szoptatás illetve a szoptatás hiánya mennyire befolyásolja a kockázatot?

A szoptatás hiánya nem számít bizonyított kockázati tényezőnek - vannak olyan adatok, amik alátámásztják az összefüggést, vannak, amelyek elvetik, tehát nem egyértelműen megállapítható a szoptatás védő hatása.

Említette, hogy preventív gyógyszeres kezelés is alkalmazható bizonyos esetekben - ezzel milyen eredményt lehet elérni?

A kemo-prevenciónak nevezett öt éven át tartó gyógyszeres kezeléssel fokozott hajlam esetén csaknem felére csökkenthető a betegség kialakulásának kockázata. Ez az életkortól független, el lehet kezdeni 30 évesen és 60 évesen is a kezelést.

Hol érhető el a módszer?

A gyógyszert Magyarországon is alkalmazzák kezelésre, de preventív célra csak az USA-ban van törzskönyvezve. Ott a háziorvos felírhatja a páciensének, ha úgy látja, fokozott hajlama van emlőrákra. Erre következtethet például a beteg mellének röntgenképéből, abból, ha sok emlődaganat fordult elő a családban, ha jóindulatú daganatot távolítottak el korábban a mellből. Elsősorban a hormon receptor pozitív, vagyis hormonérzékeny emlődaganatok előfordulása előzhető meg gyógyszeresen, ami az összes emlőrákos eset 75 százalékát jelenti.

Mikor lesz elérhető a magyar nők számára is a gyógyszeres megelőzés?

A Szegedi Onkoterápiás Klinikán lehetőség van bekapcsolódni egy megelőző programba. Itt egy terápiás szerként már alkalmazott gyógyszer, egy úgynevezett aromatázgátló hatásosságát vizsgáljuk a megelőzésben. Világszerte közel kétszáz centrumban folyik a kipróbálás, összesen 10 ezer nőt vonnak be a programba. Itthon négy éve van lehetőség folyamatosan bekapcsolódni - a fokozott rizikócsoportba tartozó nők öt éves mellrák-megelőző kezelést kapnak. Egészséges, a klímax állapotában lévő nők jelentkezhetnek, náluk megvizsgáljuk, hogy valóban fokozott rizikócsoportba sorolhatók-e. Ezt valószínűsíti, ha valakinek a családjában több emlődaganatos eset fordult elő, ha jóindulatú csomót távolítottak el a melléből, ha nagyon korán volt az első és nagyon későn az utolsó menstruációja, ha nagyon későn, vagy egyáltalán nem vállalt gyereket.

Hol lehet jelentkezni a programra?

Ez az IBIS 2 elnevezésű program, a Szegedi Onkoterápiás Klinikán lehet érdeklődni. E-mailben is lehet jelentkezni a kahan@onko.szote.u-szeged.hu címen, illetve telefonon a 06-62/54-54-06-os számon.


A cikket az alábbi címen találja: http://daganatok.hu/emlorak/a-mellrak-megelozese-mar-nem-a-jovo