Bőrdaganatok - megelőzés és gyógyítás

2008. június 6.

A bőrdaganatok egyes típusai előfordulási gyakoriságukat illetően az összes daganatot megelőzik a statisztikai adatok alapján - idejében felismerve szerencsére legnagyobb részük gyógyítható. A Rákbetegek Országos Szövetsége és a Daganatok.hu legutóbbi rendezvényén Liszkay Gabriella, az Országos Onkológiai Intézet osztályvezető főorvosa beszélt a bőrdaganatok különböző típusairól.

A bőrdaganatok a legtöbb esetben korán felismerhetők, és egyszerű sebészi beavatkozással meggyógyíthatók. A nem-melanoma típusú bőrdaganatok, a "bazálsejtes karcinoma" és a "tüskéssejtes bőrrák" együttes előfordulási gyakorisága megelőzi az összes daganatfajtáét, azonban áttétet ritkán képeznek. Bazalioma esetén áttét kialakulása extrém ritka.

Egyre több melanomás eset

A legveszélyesebb bőrdaganatfajta a melanoma malignum. Magyarországon évente mintegy 1500 ilyen esetet regisztrálnak, és a betegek 25 százaléka meghal a betegség következtében. Az 1960-as évektől folyamatosan évi 3-8 százalékos emelkedés figyelhető meg az egész világon a melanomás esetek számában, azonban míg régen a betegek 60 százaléka belehalt a betegségbe, ma már vannak olyan országok, ahol csak 10 százalékuk bizonyul gyógyíthatatlannak. Sok függ attól, hogy időben orvoshoz fordulnak-e az emberek, mert terápiával az áttétes esetekben már csak a beteg élete hosszabbítható meg, a teljes gyógyulás igen ritka. Az európai statisztikákban nagyjából középen szereplünk a melanoma malignum előfordulási gyakoriságát illetően - ez megfelel annak, hogy az átlagos bőrtípusunk is "közepesnek" számít. Az alkati tényezők a skandináv országok lakóit hajlamosítják leginkább a bőrdaganatok kialakulására, hiszen a világos bőr és haj, kék szem érzékenyebbé tesz a nap káros hatásaira.

Kik a veszélyeztetettek?

A rizikócsoportba tartozóknak ajánlatos panasz nélkül is évente bőrgyógyászati ellenőrzésen részt venni. Ha valakinek a családjában több melanomás megbetegedés fordult elő, ha sok anyajegye van, mindenképp érdemes időnként ellenőriztetnie magát. A fehér bőr, a világos vagy vörös haj, a szeplősség, sőt a kék szem is hajlamosító tényezőnek számít a statisztikák szerint. Az immunrendszert érintő betegségekben szenvedőknél is fokozott odafigyelés szükséges. Akinek volt már valamilyen bőrdaganata, nagyobb az esélye a melanoma kialakulására is. Korán felismerve sebészi kimetszéssel a rosszindulatú, áttétképző hajlammal bíró bőrdaganat is gyógyítható. A melanoma először általában a nyirokcsomókban képez áttétet, később belső szervi áttétek is kialakulhatnak, például a tüdőben vagy az agyban. Ha már nyirokcsomó-áttét alakult ki, 60 százalékra csökken az 5 éves túlélés esélye, belső szervi áttét esetén pedig mindössze a betegek 1-2 százalékát sikerül meggyógyítani.

A melanoma diagnózisát megtekintéssel, illetve speciális bőrmikroszkóp, úgynevezett dermatoszkóp segítségével végzik az orvosok. Nehezíti az egyértelmű felismerést, hogy egy-egy orvos gyakorlata során igen kevés melanomás esettel találkozhat.

Hogyan védekezhetünk?

A melanoma kialakulásában legnagyobb szerepe a nap UV sugárzásának van, ami károsítja a DNS-t, és ezáltal daganatos sejtek jönnek létre. A nap káros hatásai ellen véd a szervezetben termelődő melanin, de ez nem mindenkinél egyforma. Az "eumelanin" képes kivédeni a veszélyes sugárzást, míg az elsősorban vörös hajúak szervezetében lévő "pheomelanin" nem. A bőrdaganatok hátterében az egyéni hajlamon kívül a sok napfény, a szabadban végzett munka, bizonyos vegyszerek és az ionizáló sugárzás állhatnak.

Fontos, hogy tisztában legyünk vele, hogy rizikócsoportba tartozunk, és még inkább tartsuk be a sokat ismételt alapvető védekezési lehetőségeket: lehetőleg ne tartózkodjunk a napon a déli órákban, figyeljünk a védelmet nyújtó ruházatra, inkább maradjunk árnyékban. Hasznos, de nem elegendő védelem a fényvédő krémek alkalmazása - a modern készítmények már védenek a nap UVA és UVB sugárzásától is.

Az előadás-sorozatról

A Rákbetegek Országos Szövetségével havonta közös rendezvényt tartunk a budapesti Parlament Café-ban. A 2004-ben indított tudományos ismeretterjesztő "előadásfolyamon" a kutatásban, gyógyításban, a daganatos betegek ellátásában dolgozó legavatottabb, legkiválóbb szakemberekkel találkozhatnak az érdeklődők. A résztvevők választ kaphatnak személyes kérdéseikre is, közös megbeszélés keretében. Az előadásokról beszámoló készül, mely elérhető honlapunkon. Az ingyenes előadás-sorozat helyszíne a Parlament Café (Budapest, V. kerület, Kossuth tér 9/a.), időpontja minden hónap első szerdája, 17:00 óra. A programokról érdeklődjön a szerkesztoseg@daganatok.hu címen, illetve a Rákbetegek Országos Szövetségének központi telefonszámán (06 1 225 7768).

 


A cikket az alábbi címen találja: http://daganatok.hu/20080606-bordaganatok-megelozes-es-gyogyitas