A HER2 pozitív emlőrák célzott kezelése

2005. január 1.

Mi az a HER2?

A HER2 (human epidermális növekedési faktor receptor 2-es típusa) az összes emberi sejt felszínén megtalálható receptor. Az emlőben normális körülmények között fontos szerepük van a tejelvezető csatornák kifejlődésében azáltal, hogy a sejteknek üzeneteket küldve, növekedésre és szaporodásra késztetik őket. Ha valamilyen hiba folytán túl sok ilyen receptor alakul ki a sejtek felszínén (a normálisan előforduló tízezres nagyságrend helyett milliós számban), akkor emlődaganat kifejlődésének lehetünk szemtanúi.

Mit jelent a HER2-pozitív emlőrák? Mi a HER2-ellenes kezelés lényege?

Ma már tudható, hogy az emlőrák nem egységes kórkép, inkább egy gyűjtőfogalom, több, egymástól jól elkülöníthető ráktípus tartozik ide. Abban az esetben beszélünk HER2-pozitív emlőrákról, ha a HER2-receptorok nagyon nagy számban fordulnak elő az emlőrák sejtjeinek felszínén. Minden ötödik emlőrák ide tartozik. A megsokszorozott HER2-receptorok különböző módszerekkel kimutathatók, így a HER2-pozitív emlőrákos esetek kiválaszthatók. A HER2-receptorok kimutatásának jelentőségét az adja, hogy létezik HER2-ellenes célzott ellenanyag terápia. Ez a kezelés specifikusan képes gátolni a HER2 receptorok működését, ezáltal csökkentve a daganatos sejtek túlszaporodását. A kezelés további előnye, hogy mivel célzottan ellenanyagot juttatnak a szervezetbe, közvetett módon aktiválni tudják a beteg immunrendszerét a daganatsejtek ellen. Ez úgy történik, hogy a beadott ellenanyagok megkeresik a daganatsejtek felszínén lévő HER2-receptorokat, hozzájuk kötődve mintegy hidat képeznek az immunrendszer sejtjei és a daganatsejt között. A folyamat végeredménye, hogy a célzott ellenanyag terápia segítségével az immunrendszer mozgósított sejtjei elpusztítják a daganatos sejteket.

 A célzott ellenanyag terápia bevezetése előtt a HER2-pozitív emlőrák nehezebben kezelhetőnek, rosszabb prognózisúnak, agresszívabb lefolyásúnak számított, ami azt jelentette, hogy ez az emlőrák típus gyakrabban és korábban adott távoli áttéteket. Mára a kezelés megfordította ennek a betegségnek a megítélését/lefolyását, mintegy "megszelídítve" azt.

Kiknél alkalmazható a HER2-ellenes célzott ellenanyag kezelés?

Az emlőrákos betegek mintegy ötöde HER2-pozitív. A HER2-státusz meghatározása ma már hazánkban is a szokványos diagnosztika részévé vált, mert e nélkül nem lehet elkezdeni az emlőrákos betegek gyógyszeres kezelését. Ez azt jelenti, hogy HER2-pozitív emlőrákban teljesen más gyógyszereket szükséges adni, mint HER2-negatív emlőrákban. A rutin onkológiai gyakorlatban az emlőrák kórlefolyását/kezelését meghatározó tényezők jól ismertek; az emlőrákos beteg kezeléséről egy több szakorvosból álló csapat (ún. onkoteam) kötelessége e tényezők ismeretében meghozni a legjobb döntést. A HER2-státusz az egyik legfontosabb kérdés az adott beteg kezelési tervének meghatározásakor.

Hogyan és hol dől el, ki kap HER2-ellenes célzott ellenanyag kezelést?

A műtét során eltávolított mintából a kórház patológiai osztályán határozzák meg a HER2-státuszt. A speciális anyagokkal/eljárással kezelt, megfestett és mikroszkóp alatt látható kép alapján a patológus állapítja meg a HER2-státuszt. Előfordul olyan eset, hogy az egyszeri vizsgálat után a patológus megerősítést kér a HER2-státusz megítélésére, ezért a mintát tovább küldi újabb vizsgálatok elvégzése céljából. Mindez azért történik, hogy minden valódi HER2-pozitív emlőrákos beteg a részesülhessen az ellenanyag terápiában. Ezen megerősítő vizsgálatok a bizonytalan HER2-státuszúnak ítélt emlőrákos betegek további egyharmadában pozitív eredményt hozhatnak, ezáltal biztosítva számukra is a célzott kezelés lehetőségét.

Kinek, milyen formában és mennyi ideig adják a kezelést?

A HER2-ellenes célzott ellenanyag kezelésnek az emlőrák korai és előrehaladott szakaszában is van jelentősége.

Korai emlőráknak nevezzük azt az állapotot, amikor az emlőrák mellett legfeljebb azonos oldali nyirokcsomó áttéteket észlelnek, ezért a betegség még műthető stádiumban van. Az emlőrákok többsége, a korai szűrés eredményeképpen ide tartozik. A HER2-pozitív emlőrákos betegek esetében a műtét után kemoterápiás kezelés kezdődik esetleges sugárkezeléssel kiegészítve. A célzott ellenanyag kezelés a kemoterápiás kezelés után, vagy azzal egyidejűleg kerül alkalmazásra három hetenként, infúzió formájában. A kezelést a legjobb hatás elérése érdekében jelen tudás alapján egy évig vagy a betegség kiújulásáig kell folytatni.

Áttétes HER2-pozitív emlőrákról akkor beszélünk, ha az emlőrák a késői felismerés miatt már távoli szervekbe is áttéteket adott. Ebben az esetben a HER2-ellenes ellenanyag kezelés hetente kerül alkalmazásra, ugyancsak infúzió formájában, kemoterápiával együtt adva. A kezelés folytatása a betegség rosszabbodásáig történik, akár a kemoterápiás gyógyszer elhagyása után is. A célzott kezelés bizonyos esetekben jelentős mértékben meghosszabbította a betegek életét, nem ritka a többéves kezelés sem a betegség rosszabbodása nélkül, ami korábban szinte elképzelhetetlen volt.

Azon betegekben, aki soha sem kaptak még előzőleg betegségükre célzott HER2-ellenes ellenanyag kezelést, és már többszöri kemoterápiás kezelésben részesültek, lehetőség van ezen kezelési formát akár önmagában is alkalmazni.

Ma már lehetőség van arra, hogy az a HER2-pozitív emlőrákos beteg, aki egyben hormon receptor pozitív is, és a kemoterápiás kezelésre nem alkalmas vagy nem vállalja azt, célzott ellenanyag kezelést kapjon a hormon ellenes gyógyszerrel kombinálva.

Mellékhatások a HER2-ellenes ellenanyag kezelés során

A célzott HER2-ellenes ellenanyag kezelésnek lényegében egyfajta specifikus mellékhatása van, ami a szívműködés átmeneti működés zavarát okozhatja. Ez csupán a betegek néhány százalékát érinti, és az esetek többségében nincs maradandó károsodás. A betegek szív-ultrahangos nyomon követésével korán felismerhetők az esetleges mellékhatások.

A kezelés hatékonysága

A HER2-ellenes célzott ellenanyag kezelés (orvosi hatóanyagneve: trasztuzumab) lényegesen megváltoztatta a HER2-pozitív emlőrákról alkotott képet. Azelőtt a HER2-pozitív emlőrák volt a legrosszabb prognózisú betegség az emlőrák típusok között, mára viszont a helyzet megfordult: az ebben a típusú áttétes emlőrákban szenvedő betegek hosszú évekig (3-5 év) is élhetnek jó életminőségben, a korai emlőrákos betegeknél pedig mintegy felére csökkent a betegség kiújulása.

Hogyan juthat hozzá a beteg a kezeléshez?

A javallat alapján kétféleképpen biztosított a gyógyszerhez való hozzájutás.

A távoli áttétes HER2-pozitív emlőrákos betegek számára a nagy onkológiai centrumokban a kórház rendelése alapján biztosított a gyógyszer.

Korai HER2-pozitív emlőrákos betegek esetében jelenleg egyedi méltányossági kérelem útján tudja minden beteg, illetve a kezelőorvosa kérvényezni a gyógyszert az Országos Egészségügyi Pénztártól (OEP) a megfelelő formanyomtatványok kitöltésével, és a kórrajz leírásával. Az OEP Egyedi Méltányossági Főosztálya egy hónapon belül dönt a kérelemről és optimális esetben a beteg megkapja a gyógyszert.

Éveken belül gyomorrákban is alkalmazható lehet a kezelés

Jelen pillanatban késői fázisú klinikai vizsgálatok folynak gyomorrákban a HER2 ellenes célzott ellenanyaggal; várhatóan néhány év múlva ott is alkalmazható lesz a gyógyszer.

 


A cikket az alábbi címen találja: http://daganatok.hu/celzott-daganatterapia/a-her2-pozitiv-emlorak-es-kezelese