A gégeműtött beteg beszédképességének károsodása és helyreállítása

2007. április 3.

A logopédus és a beszédterapeuta sokat segíthet a gégeműtött betegnek, a beszéd helyreállításához azonban a páciens türelmére is kitartására is szükség van. Részleges gégeirtást követően akár már 1-2 héten belül is visszanyerhető a megszokott beszédmód.

A legsúlyosabb pszichés megterhelést a gégeműtött beteg számára a beszédképesség elvesztése jelentheti. Kezdetben csak gesztikulálva, tárgyakra rámutatva, vagy írásban tud kommunikálni környezetével. A beteg számára e súlyos lelki megrázkódtatást jelentő helyzetben a hozzátartozók, családtagok és a barátok megértő támogatásukkal sokat segíthetnek, hogy a beteg túljusson a legnagyobb nehézségeken.

Míg részleges gégeirtás esetén 1-2 héten belül a legtöbb beteg újra a megszokott módon tud beszélni, teljes gégeirtást követően a beteg számára a legnagyobb kihívást az jelenti, hogy meg kell tanulnia új módon beszélni. Ebben a beszédterapeuta segítsége nélkülözhetetlen, de a siker elérése a beteg részéről is rendkívül kitartást, szívósságot és türelmet kíván. A hangképzésnek többféle új módját próbálhatja ki a beteg, fontos azonban, hogy egyet, a számára legmegfelelőbbnek tűnőt, alaposan elsajátítsa.


A cikket az alábbi címen találja: http://daganatok.hu/gegerak/a-gegemutott-beteg-beszedkepessegenek-karosodasa-es-helyreallitasa