Méhnyakrák: javítja a túlélést a gyógyszeres és a sugárterápia kombinált alkalmazása

2010. január 28.

Egy átfogó elemzés megerősítette azt a korábbi tapasztalatot, miszerint a sugárkezelés mellett alkalmazott kemoterápia javítja a túlélési esélyeket méhnyakrákos nőknél. A tizenöt klinikai tanulmány eredményeit újraelemző felmérés tekinthető a témában végzett eddigi legátfogóbb kutatásnak.

A méhnyakrák nőknél világszerte a második leggyakoribb ráktípus: a betegség általában a negyven év felettieknél alakul ki, Magyarországon évente több mint ezer új beteget fedeznek fel és kezelnek. A méhnyakrák kezelésének módszere többek között a betegség stádiumától függ. Az I-es és II-es stádiumú daganatok esetében leggyakrabban sebészi eljárást alkalmaznak, a III-as és a IV-es fázisban - illetve sokszor a többi stádiumban is - együtt alkalmazzák a sugár- és a kemoterápiát. "Ma már, ha a méhnyaki daganatok esetén sugárkezelésre gondolunk, az radiokemoterápiát jelent, a betegség összes stádiumában" - mondta a Daganatok.hu-nak dr.Pete Imre, az Országos Onkológiai Intézet Nőgyógyászati Osztályának osztályvezető főorvosa.

A korábbi kezelési irányelvek azóta változtak meg jelentősen, hogy az amerikai Nemzeti Rák Intézet (National Cancer Institute) 1999-ben kiadta ajánlásait: ebben az állt, hogy a kizárólag röntgensugarakkal végzett kezelés alternatívájaként érdemes megfontolni a radiokemoterápiát is, vagyis a kemoterápia sugárkezelés melletti kiegészítő alkalmazását. Az elmúlt évtizedben világszerte a kétféle kezelési mód együttes alkalmazása vált tehát a méhnyakrákban szenvedő nők általánosan elfogadott kezelési módszerévé.

Claire L. Vale (Medical Research Council Clinical Trials Unit, London) és munkatársai tizenöt olyan korábbi klinikai vizsgálat adatait hasonlították össze a túlélés szempontjából, amelyben a résztvevők vagy csak sugárkezelésben, vagy a sugárkezelés és a kemoterápia kombinációjában részesültek. A tanulmányokban összesen 3452 nőt vizsgáltak. Az eredmények azt mutatták, hogy a sugárkezelés kemoterápiával történő kiegészítése - a sima sugárterápiával összehasonlítva - abszolút értékben véve 6%-kal növelte az ötéves túlélést (a relatív növekedés nagyjából 20%-os volt). Pontosan számszerűsítve mindez azt jelentette, hogy öt évvel a terápia befejezését követően a kemoradioterápiás csoportokban 100 nőből 66-an, a csak sugárkezelést kapó csoportokban pedig 60-an voltak életben. A túlélési idő növekedése a platinaalapú és a nem platinaalapú kemoterápiás szereknél is egyaránt igaznak bizonyult - olvasható a MedPage Today beszámolójában.

További eredmény, hogy a kemoradioterápiás kezelés csökkentette a méhnyaki daganatok kiújulásának esélyeit, továbbá kisebb eséllyel fordult elő, hogy a tumor más területekre is továbbterjedjen. Az adatok egy kisebb alcsoportja emellett arra enged következtetni, hogy ha a kombinált kezelés abbahagyását követően tovább alkalmazzák a gyógyszeres kezelést, azzal még tovább javíthatóak a túlélési arányok. Ennek teljes igazolására azonban további vizsgálatokat is el kell majd végezni, mert a jelenlegi adatok ezzel kapcsolatban még nem jelentenek kellő bizonyítékot.

"Metaanalízisünk egyértelműen igazolta, hogy a sugárkezelés kemoterápiával együtt történő alkalmazása előnyösebb, mint a sima sugárkezelés. A terápia gyógyszeres kiegészítése mérsékelt, de statisztikailag is értékelhető javulást eredményez a túlélésben, a méhnyakrák összes vizsgált stádiumában" - mondta Claire L. Vale kutatásvezető.

Az eredeti tanulmány a Cochrane Database of Systematic Reviews idei első számában jelent meg.


A cikket az alábbi címen találja: http://daganatok.hu/20100128-mehnyakrak-javitja-a-tulelest-a-gyogyszeres-es-a-sugarterapia-kombinalt-alkalmazasa