A tüdőrák tünetei - mik a legáltalánosabb panaszok?

Daganatok.hu 2013. szeptember 17.

A tüdőrákra elsősorban a tartósan jelenlévő, száraz köhögés, dohányosoknál pedig a köhögés jellegének megváltozása hívhatja fel a figyelmet. A tüdőrák gyakori tünete még a véres köpet is, amellyel ajánlott azonnal orvoshoz fordulni. Az elhúzódó és a többedszerre is ugyanott visszatérő tüdőgyulladás ugyancsak figyelmeztető jel lehet.

A tüdőrákra - mint a legtöbb daganattípusra - ugyancsak jellemző, hogy korai stádiumban szinte egyáltalán nem okoz tüneteket. Fájdalommal például kezdetben azért nem jár a tüdőrák, mert a tüdőben kevés fájdalomérző receptor található.

A betegek körülbelül egynegyedénél így a diagnózis felállításakor sincs jelen semmilyen tünet. A tüdőrákra jellemzően mellkasröntgen-vizsgálat, illetve CT-vizsgálat során derül fény.

A tüdőrák gyanúját keltő tünetek

Mivel korai tünetekről a fent leírtak miatt nem igazán beszélhetünk, inkább az idővel megjelenő, esetleg tüdőrákra utaló, általánosan jellemző tüneteket érdemes felsorolni. Ezek közül a legjellegzetesebbek:

Tartós köhögés, illetve a köhögés jellegének megváltozása (dohányosoknál)

A köhögés egyik formája az úgynevezett száraz köhögés, amely nem jár köpetürítéssel. Ez például utalhat tüdőrákra, főleg abban az esetben, ha a köhögéssel szemben általánosan alkalmazott kezelések nem hoznak javulást. A köhögés oka ilyenkor az, hogy a fejlődő daganat irritálja a környezetét, ami reflexes köhögést vált ki.

A köhögés megjelenése erősebb dohányosok esetében általában nem jelent új tünetet, mert a gyakori cigarettázás amúgy is irritálja a légutakat, és hosszabb idő után tartósan fennálló köhögést válthat ki. Dohányosoknál ezért főként az lehet a tüdőrák egyik jellegzetes tünete, ha megváltozik a köhögés jellege, vagy ha a köhögés súlyosabbá válik.

Véres köpet

Ez is a tüdőrák egyik általánosan jellemző tünete, amelyet az vált ki, hogy a daganat betör a növekvő légutakba.

A köhögéssel távozó vér mennyisége változó. Egyaránt előfordulhat vérrel enyhén csíkozott köpet, és nagy mennyiségű, friss piros vért tartalmazó köpet is. Bármennyi vért köhögjünk is fel, ezzel a tünettel azonnal orvoshoz kell fordulni.

Ismételten kiújuló hörgő- vagy tüdőgyulladás

Egy sima tüdőgyulladáson bárki áteshet - akár bármiféle tünet nélkül is - így ez önmagában még nem a tüdőrák tünete. A makacs, nehezen gyógyuló és a kezeléseket követően is gyakran visszatérő tüdő-, illetve hörgőgyulladás viszont már utalhat a tüdőrák jelenlétére.

A sima, "hétköznapi" tüdőgyulladásokat fertőzések okozzák. Más a helyzet, amikor a tüdőrák okoz tüdőgyulladást. A növekvő daganat egyrészt kívülről is összenyomhatja a légutakat, vagyis a főhörgőket, a hörgőket és a kisebb hörgőcskéket. A tüdőrák a légutak belsejében is növekedésnek indulhat, ezáltal szűkítve, vagy el teljesen is zárva azokat.

A tüdő azon területein, amelyeket korábban a daganat által elzárt légút látott el levegővel, megszűnhet a légcsere. Ez a tüdőgyulladás klasszikus tüneteihez (láz, gennyes köpet, köhögés) vezet. A tüdőrák által okozott tüdőgyulladásnál tehát nem egy fertőzés, hanem a hörgők szűkülete az, amely idővel tartós - és a daganat jelenléte miatt rendszeresen visszatérő - gyulladást okoz.

A tüdőrák miatt kialakult tüdőgyulladás 3-4 hónapig is fennállhat, vagy akár el sem múlik. Vagy ha el is múlik, a daganat helye miatt rendszeresen ugyanott tér vissza.

Állandósuló mellkasi fájdalom

A tüdőrákos betegek körülbelül negyedénél jelentkezik mellkasi fájdalom, amely jellemzően tartósan jelen van és igen kellemetlen.

Egyéb, általános tünetek

További, szintén tüdőrákra utaló tünetek a légszomj, a ziháló légzés, a rekedtség, illetve a tartós fáradtság, gyengeség, energiátlanság érzése. A tüdőrák előrehaladását kísérheti még a minden ok nélkül bekövetkező hirtelen testsúlycsökkenés, vagy éppen a gyakran visszatérő légúti fertőzések.

Az előrehaladott és áttétes tüdőrák tünetei

Előrehaladott tüdőrák esetén sokkal specifikusabbá válnak a tünetek, mint a betegség korábbi szakaszaiban.

Válltáji fájdalmak

A daganat terjedése miatt nyomás alá kerülhetnek a tüdőhöz közeli idegek. Ez a nyomás jellemzően válltáji fájdalmakat eredményez, de kar- és kézfájdalmak is jelentkezhetnek.

A tüdőrák áttétei által okozott tünetek

A tüdőrák áttétei által okozott tünetek attól függenek, hogy az áttét mely szervet vagy szerveket érinti. A tüdőrák leggyakrabban a májba, a csontokba, valamint az agyba ad áttétet.


A cikket az alábbi címen találja: http://daganatok.hu/tudorak/a-tudorak-sajatossagai-es-tunetei