Szűrés szabadnapokon is

2007. március 14.

Három jól felszerelt szűrőbusz járja Borsod-Abaúj-Zemplém megye kistelepüléseit hétvégénként, és a tapasztalatok szerint ez a módszer valóban alkalmas azok elérésére is, akik maguktól nem keresnének fel vizsgálóhelyeket. A buszokat a miskolci Semmelweis Kórház mellett épült Térségi Diagnosztikai Szűrőközpont működteti, mely április elsejétől teljes kapacitással várja a vizsgálatokra jelentkezőket.

A központban elérhető lesz tüdőszűrés, nőgyógyászati rákszűrés, vastag- és végbélrák szűrés, prosztata rákszűrés, szájüregi rákszűrés, bőrgyógyászati rákszűrés, szív- és érrendszeri megbetegedések szűrése, emellett lehetőség nyílik laborvizsgálatok végzésére, valamint életmód tanácsadásra is.

A vizsgálatokat háziorvosi vagy szakorvosi beutalóval a 300 forintos vizitdíj megfizetésével vehetik igénybe B.A.Z. megye lakói, beutaló nélkül 600 forintot kell fizetni. Ingyenesen végzik az ÁNTSZ által a megyében előírt éves tüdőszűrést, és a 25-65 éves nők behívó alapján történő háromévenkénti nőgyógyászati rákszűrését. A kitelepült szűréseken igyekeznek a helyi önkormányzatokkal megegyezni a vizitdíj átvállalásáról, mivel az rontja a vizsgálatokon való részvételre való hajlandóságot - mondta el Koleszár Lajos, a központot uniós pályázati pénzből létrehozó Semmelweis Kórház főigazgató főorvosa.

A hétvégéken tartott kitelepült szűrésekre nagy az érdeklődés - Koleszár Lajos szerint ez azt is bizonyítja, hogy sokkal többen járnának szűrővizsgálatokra, ha nem munkaidőben kellene felkeresni a vizsgálóhelyeket. A Szűrőközpont kapacitását késő délutáni, illetve hétvégi nyitva tartással is bővíteni szeretnék, amennyiben a finanszírozás lehetővé teszi.

A prevenció fontosságát hangsúlyozta Marázi László regionális onkológus szakfelügyelő főorvos, és kiemelte, hogy a rosszindulatú betegségekre vonatkozó megbetegedési és halálozási statisztikák Észak-Magyarországon, és ezen belül B.A.Z. megyében különösen rosszak.

Az országban kísérleti jelleggel már több helyen alkalmazott vastag- és végbélrák szűrésnek kiemelt jelentősége van Koleszár Lajos szerint - ha a kormányzati terveknek megfelelően elindul az erre vonatkozó program, a Szűrőközpont ebben az elsők között kíván részt venni. Az országban B.A.Z. megyében indult először ilyen vizsgálat, mintegy húsz éves tapasztalatuk van a témában - tette hozzá a főigazgató. A módszerek régóta rendelkezésre állnak, egy egyszerű székletteszt után, ha daganat gyanúja merül fel, béltükrözéses vizsgálattal, speciális átvilágítóberendezéssel vizsgálják a betegeket.


A cikket az alábbi címen találja: http://daganatok.hu/20070314-szures-szabadnapokon-is