A veserák tünetei

2005. január 1.

A veserák egy szűrésre nem alkalmas ráktípus, ultrahangos vizsgálatokkal azonban néha véletlenül is felismerhető. Az első és leggyakoribb tünet a vérvizelés, amely mellett a tompa és hasogató derékfájdalom a másik, szintén jellemző panasz.

Csakúgy, mint az összes többi ráktípusnál, fontos, hogy a veserák korai stádiumban kerüljön felismerésre. Problémát jelent viszont, hogy a veserák viszonylag későn okoz tüneteket, és szűrésre sem alkalmas ez a ráktípus. Napjainkban egyéb más betegségek miatt végzett ultrahangos vizsgálatok során egyre gyakrabban ismerik fel véletlenszerűen. A magasvérnyomás betegség hátterében szintén állhat vesebetegség - vesedaganat -, ezért a betegek hasi ultrahangos vizsgálata is hozzájárulhatna egy esetleges tumor mielőbbi diagnosztizálásához.

A veserák első tünete leggyakrabban a vérvizelés (hematuria), mely kisebb-nagyobb fokú lehet és fokától függően a vizelet különböző mértékű rózsaszínes, vöröses elszíneződését okozza. Vérvizelés esetén természetesen azonnal orvoshoz kell fordulni, aki megfelelő kivizsgálással deríti fel, hogy honnan származik a vérzés. A vérvizelés korántsem szükségképpen jelenti azonban veserák jelenlétét; a húgyúti fertőzés, a vesekövek és a vesét ért trauma is kiválthatja. Mindenesetre a vérvizelés a veserákos esetek mintegy 50-90%-ában kimutatható.

Másik szokványos tünet a deréktáji fájdalom, mely lehet tompa és lehet hasogató jellegű. Olykor pedig, ha a vese nagyobbra nő, a vesetájékon a bőrön át is tapinthatóvá válhat a daganat (ez csak az esetek kb. 10%-ában fordul elő).

Előbbi gyakoribb tünetek mellett, különösen a daganat előrehaladottabb stádiumában, kevésbé jellemző, általános tünetek - láz, rossz közérzet, gyengeség, súlyvesztés - is jelentkeznek. A veserák ereken belül történő terjedésének távoli következményeként pedig a betegek egy részénél a here körüli vénák tágulata alakulhat ki, mely a herezacskóban tömlőszerű képlet formájában tapintható. Ez azonban ritkán előforduló tünet és rendszerint csak előrehaladott veserák esetén lép fel.


A cikket az alábbi címen találja: http://daganatok.hu/veserak/a-veserak-tunetei