Az emlők önvizsgálata

2005. január 1.

Fiatal felnőtt korától kezdve minden nőnek gondot kell fordítania emlőinek rendszeres vizsgálatára. Némi gyakorlat után a legkisebb elváltozást is azonnal észre fogja venni, és így az orvosi beavatkozás is idejében történhet.

Az alábbiakat legkésőbb 20 éves kortól havonta egyszer, lehetőleg a menstruációs periódust követően végezze el, amikor a mell nem érzékeny vagy duzzadt (a menstruáció lezajlását követő hétvége a célszerű időpont, amikor az emlő a legpuhább és a legkönnyebben áttapintható).

Ha menstruáció nem rendszeres, akkor vizsgálja melleit minden hónapban lehetőleg ugyanazon a napon. A menstruáció elmaradását követően, a változó korban is minden hónapban egyszer, egy meghatározott napon történjék az önvizsgálat.

Az önvizsgálat ajánlott menete

Kezdje a vizsgálatot az emlők megtekintésével: látható-e jelentős nagyságbeli különbség, esetleg a bőr behúzódása, megvastagodása. Tekintse meg az emlőket tükörben több irányból, csípőre tett, majd fej fölé emelt kézzel.

emlőrák, mellrák: a mell önvizsgálata, a mellbimbó behúzódása, váladékozás

mellrák szűrése: az emlő önvizsgálata (emlőrák)

mellrák, emlőrák, önvizsgálat: mellbimbó környéke

Mikor forduljon orvoshoz, mikor javasolt a mammográfia?

Ha az emlők önvizsgálata során vagy bármikor az alábbi tünetek valamelyikét észlelné, haladéktalanul forduljon orvoshoz:

Ne felejtse el, hogy először meg kell "ismerkednie" saját emlőjével, így az első vizsgálatok alkalmával felfedezett gyanúsnak látszó dolgok (esetleg göbök is) valószínűleg ártalmatlannak tekinthetők, inkább a későbbiekben bekövetkező változásokra kell figyelnie. Ha azonban már ekkor először érzi, hogy valami rendellenességet tapasztalt, keresse fel orvosát. A legtöbb esetben a talált elváltozás vagy emlőcsomó nem rákos eredetű, de megnyugodni csak pontos szakorvosi vizsgálat után szabad.

Különösen fontos, hogy rendszeres orvosi ellenőrzésen is részt vegyen. Átlagos kockázati csoportba sorolt nők esetében ajánlott

Az emlők orvosi vizsgálata

Egyénileg már 20 éves kortól ajánlható, hogy évente egyszer szakorvos vizsgálja meg a melleket. Ezt célszerű a rendszeres nőgyógyászati vizsgálat keretében elvégezni.

A mammográfia


A cikket az alábbi címen találja: http://daganatok.hu/osszeallitas-a-szurovizsgalatokrol/emloszures-es-az-emlo-onvizsgalata/az-emlok-onvizsgalata