Kihasználatlan a modern MR gép

2007. március 21.

A tumort a gyulladástól megkülönböztetni képes, sok más vizsgálat kiváltására alkalmas MR berendezést működtet egy éve a Semmelweis Egyetem Neurológiai Klinikáján lévő Szentágothai János Tudásközpont MR Kutatóközpontja. A fél-egy órás vizsgálat alatt az eddig használt képalkotó eljárásokkal nyerhető információ többszörösét adja a gép. Havonta 150-170 gyermeket és majdnem ugyanennyi felnőttet vizsgálnak a Központban - a cél a napi 24 órás működés lenne a jelenlegi 14-15 óra helyett.

"A fejtől a lábujjig" bármi vizsgálatára alkalmas az új MR készülék; elsősorban daganatok, gyulladások, fertőzések, fejlődési rendellenességek diagnosztizálására használjuk - mondta el dr. Rudas Gábor, az MR Kutatóközpont igazgatója. Az eddig ismert képalkotó eljárásokkal nem lehetett ilyen pontosan behatárolni, hogy például agydaganat esetén a sebésznek pontosan mekkora területet érdemes eltávolítania, hogy a beteg valóban csak a feltétlenül szükséges mértékben sérüljön - emelte ki az igazgató az egyik legfőbb előnyt. Agyi infarktus vagy agyvérzés után is hatalmas segítséget jelenthet egy azonnali MR vizsgálat, és az itt kapott információk alapján biztonsággal eldönthető, hogy érdemes-e az egyáltalán nem veszélytelen terápiát elkezdeni.

A világszínvonalú, "3 Teslás" MR Közép-Kelet-Európában összesen két helyen elérhető egyelőre: Budapesten és Bécsben. Csak ez a fajta gép képes úgynevezett funkcionális MR vizsgálatra, amivel gyakorlatilag pontosan követhető az agyban a különböző funkciókért - például a tapintásért, a hallásért, a látásért - felelős területek működése. Az idegpályák pontos ábrázolása is segít elkerülni, hogy egy műtét következtében felesleges sérülés érje a beteget. A "spektroszkópia" alapján eldönthető, hogy jóindulatú vagy rosszindulatú a daganat a szervezetben. Az MR vizsgálat elektromágneses térben történik, aminek semmiféle káros hatása nincs a szervezetre - mondta el Rudas Gábor.

A gép működését egyelőre szinte teljes mértékben a Semmelweis Egyetem finanszírozza; február hónapra például 41.699 forint támogatást kapott a Kutatóközpont a vizsgálatokra az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól (OEP) - tudtuk meg Rudas Gábortól. A betegek számára a vizsgálat térítésmentes - járó betegként szakorvosi beutalóval fogadják azokat, akiknél indokolt egy bonyoltabb vizsgálat elvégzése. "Egy itteni MR vizsgálatért- az összetettségtől függően - 15-70 ezer forint közötti összeget fizetnek a kórházak a bent fekvő betegek után" - mondta az igazgató, és hozzátette, hogy a kapott megbízható és pontos információk birtokában több más vizsgálat válik feleslegessé, és valóban a leghatékonyabb kezelést kaphatja a beteg. A Kutatóközpont évi 60-70 millió forintost támogatást próbál elérni az OEP-nél, ami Rudas szerint azonnal több száz millió forintos megtakarítást jelentene az államnak a kiváltott vizsgálatok és a lehetővé váló célzott kezeléseken megspórolható kiadások révén. A támogatással heti hét napon, napi 24 órában tudnák fogadni a speciális vizsgálatot igénylő betegeket - most heti öt napon, napi 14-15 órát működik a gép.


A cikket az alábbi címen találja: http://daganatok.hu/20070321-kihasznalatlan-a-modern-mr-gep