A létező legkorszerűbb PET/CT berendezés Magyarországon

2008. május 21.

A napokban átadott PET/CT készülék segít, hogy minél többet tudjunk a daganatos folyamatokról, így kezelni is jobban tudjuk a betegeket - mondta az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója a Pozitron-Diagnosztika Központban beállított, csúcstechnológiát képviselő gépről.

 

Prof. Dr. Kásler Miklós szavai szerint a PET/CT technika legkorszerűbb formája került az országba a Siemens "TruePoint HD PET/CT" berendezésével. Ebből a készülékből mindössze néhány darab működik az egész világon.

Dr. Lengyel Zsolt a gép bemutatásakor a betegek számára egyik legfontosabb változásként a vizsgálati idő lerövidülését - mintegy felére csökkenését emelte ki. Mint elmondta, a berendezés a korábbiaktól eltérően fél óra helyett akár 15 perc alatt képes a teljes test felvételek elkészítésére.

Másik jelentős újítás, hogy a kamera térbeli felbontóképességét két milliméterre sikerült javítani. Ez körülbelül 60%-al jobb, mint a ma használatban lévő többi PET/CT készüléké. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a korábbiaknál jóval kisebb elváltozásokról is megállapítható a PET/CT felvételeken, hogy milyen valószínűséggel jó vagy rosszindulatú.

Az érzékenység javulása abban is segít, hogy rövidebb ideig kell a pácienseknek mozdulatlanul feküdni a vizsgálat alatt, és minimális a bemozdulás veszélye.

(Olvassa el PET/CT vizsgálatokról készült részletes írásunkat a Diagnosztika rovatban!)

Fájdalommentes vizsgálat szívkatéterezés helyett

A rákdiagnosztikai eszköz mellett egy szintén világszínvonalú berendezést is bemutattak, mely a szívinfarktus, illetve egyéb szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, korai felismerésében jelent a betegek és orvosok számára hatalmas előrelépést.

Az üzembe helyezett berendezés jelentőségét az adja, hogy teljesen fájdalommentesen, ambuláns - mindössze néhány perces - vizsgálattal a szív valósághű, 4 dimenziós ábrázolása válik lehetővé. A vizsgálat a páciens számára semmilyen kellemetlenséget nem jelent és közel 100%-os biztonsággal képes kizárni a koszorúér szűkületeket olyan korai fázisban, amikor nem jelentkeznek még panaszok. A 2 fejes, 64 szeletes "Siemens Somatom Definition Dual Source CT" a világviszonylatban elérhető legmodernebb berendezés erre a célra, amely két sugárforrás és detektor panel segítségével minden eddiginél jobb időbeli és térbeli felbontást tesz lehetővé.

Műszerezettségben fejlettebb országokban végzett tanulmányok szerint a koszorúérfestéseknek, 30-40 %-a negatív, azaz az emberek 30-40 %-ába csak azért vezetnek a szívükbe katétert, hogy kiderüljön, nincs koszorúér- betegsége. Ezekben az esetekben a non-invazív Cardio-CT vizsgálattal a katéterezés elkerülhető - hangzott el a bemutatón.

A vizsgálat egyelőre csak saját finanszírozásban érhető el, mintegy 160 ezer forintért. A helyi szakemberek elmondták, hogy máris száz körüli a vizsgálatra előjegyzett páciensek száma.

Magyarországon évente megközelítőleg 40.000 ember halálát okozzák szív- és érrendszeri megbetegedések. A korai felismeréssel megelőzhetők, illetve eredményesen kezelhetők a később súlyos állapotot, sok esetben halált okozó koszorúér-betegségek.

 

 


A cikket az alábbi címen találja: http://daganatok.hu/20080521-a-letezo-legkorszerubb-petct-berendezes-magyarorszagon