A petefészekrák tünetei

2005. január 1.

A petefészek-daganatok körülbelül 80%-a nem rák, hanem jóindulatú daganat. Ezek szintén a petefészek megnagyobbodásához vezetnek, így a méretnövekedés önmagában még nem jelent diagnózist. Miről ismerhető még fel a petefészekrák?

A petefészekrák fejlődésének korai szakában nem okoz tüneteket. Ez a magyarázata annak, hogy a petefészekrák az esetek 70%-ában a betegség előrehaladott stádiumában kerül csak diagnosztizálásra, amikor a daganat már szétterjedt a hasüregben. A rák előrehaladottabb szakában fellépő tünetek sem látványosak, és főként nem kórjelzők. Ilyen tünetek a hasi teltségérzés, étkezéskor a szokatlanul korán bekövetkező jóllakottság érzése, egyéb gyomor-bél panaszok, kismedence-táji fájdalmak. Nagyobbra növő daganat vagy hasűri szóródás esetén emellett vizeletürítési zavarok, gyakori vizelés, székrekedés és más, a növekvő daganat által okozott nyomási tünetek is előfordulnak. A hasűri szóródást kísérő hasűri folyadékgyülem megnövekedett hasűri nyomást okoz, következményesen köldöksérv kialakulása jelentkezhet.

A növekvő petefészek-daganat a petefészek megnagyobbodását eredményezi. Nőgyógyászati vizsgálat során a megnagyobbodott petefészek jól tapintható. Nem véletlen ezért, hogy a petefészek-daganatok túlnyomó többsége éppen ilyen, rendszerint más okból végzett nőgyógyászati vizsgálat során kerül felderítésre. Mindjárt meg kell azonban említeni, hogy megnagyobbodott petefészkek tapintása korántsem azonos a petefészekrák diagnózisával, hiszen jóindulatú daganatok is petefészek-megnagyobbodásához vezetnek, és mint említettük, a petefészek-daganatok 80%-a nem rák, hanem jóindulatú daganat.


A cikket az alábbi címen találja: http://daganatok.hu/petefeszekrak/a-petefeszekrak-tunetei