Brüsszelben a vastag- és végbélrákos betegekért

2008. március 14.

A legfrissebb adatok szerint Európában évente 400 ezer új vastag- és végbélrákos megbetegedés fordul elő, és 212 ezren halnak meg e daganattípus következtében. Az Európai Parlament elnöke szorgalmazta a szűrések bevezetését minden Európai Uniós országban. A "meggyógyulhatsz" Egyesület a francia székhelyű, nemzetközi "europacolon" nevű szövetség Magyarországi képviseleteként küzd tovább a betegség ellen.

Brüsszelben, az Európai Parlament komplexumának területén találkozhattak idén a vastag- és végbélrák ellen küzdő szervezetek a világ minden tájáról. Az "europacolon" (Európai Bélrákos Szövetség) által szervezett több napos rendezvényt egy, a bél szakaszait mintázó díszlettel tették szemléletessé, melyen a különböző megbetegedéseket is látványosan érzékeltették. Az európai vastag- és végbéldaganat elleni kampány indításaként márciust hivatalosan is az e ráktípussal szembeni küzdelem hónapjává nyilvánították.

Magyarországot a "meggyógyulhatsz" Egyesület elnöke, Dobolyi László képviselte a rendezvényen. Dobolyi májáttétei miatt jelenleg is kemoterápiát kap - egy órás ambuláns kezelése közben nyilatkozott a Daganatok.hu-nak a brüsszeli eredményekről és a hazai tervekről.

Remény a nemzetközi összefogásra

Mint azt Dobolyi elmondta, a brüsszeli rendezvényen Hans-Gert Pöttering, az Europa Parlament elnöke is jelen volt, és úgy nyilatkozott, hogy minden támogatást maximálisan megad a vastag- és végbélrák ellen küzdő szervezeteknek. Ennek egyik fő elemeként kiemelte, hogy megpróbál nyomást gyakorolni azokra az uniós országokra, ahol még nem megoldott a szűrés.

"A rák-ellenes bizottság elnök-helyettese, Dr. Adamas Adamou előadásában megemlítette, hogy az Európai Parlament képviselői petíciót nyújtanak be a tagországok kormányainak, felszólítva őket, hogy sürgősen lépjenek a szűrésekkel, a betegség megelőzésével kapcsolatban." - olvasható a "meggyógyulhatsz" Egyesület honlapján.

Együttműködés az europacolonnal

A "meggyógyulhatsz" Egyesület elnöke beszámolt arról is, hogy egy szerződés aláírásával ezután az europacolon Magyarországi képviseleteként működnek tovább, ami reményeik szerint jelentősen megkönnyíti majd munkájukat. Az Országos Onkológiai Intézetben és a László kórházban rendszeresen megtartott betegklubjaik mellett az ország összes onkológiai ellátóhelyén szeretnék a betegeket megszólítani és segíteni. Legközelebbi két eseményükön terveik szerint a betegséggel kapcsolatos pszichológiai tényezők feldolgozásában járatos orvos-szakértők tartanak majd előadást (a végleges programról Programajánlónkban, illetve az Egyesület honlapján találnak információt az érdeklődők).

Dobolyi László és Jola Gore-Booth, az europacolon elnöke a szerződés aláírása után


A cikket az alábbi címen találja: http://daganatok.hu/20080314-brusszelben-a-vastag-es-vegbelrakos-betegekert