Kivédhető a kemoterápia alatti májkárosodás

2009. március 2.

A kemoterápia alatti májkárosodás és a májrák megelőzésében is szerepe van a hepatológiai szűréseknek. Bizonyos esetekben a máj részletes, fájdalommentes vizsgálata is elvégezhető egy gép segítségével.

Ha valaki kemoterápiát kap, károsodhat a mája. Nem mindegy, hogy milyen a "kiindulási alap", vagyis a máj rákkezelések előtti állapota, hiszen a gyógyszerek 70-80 százaléka a májban bomlik le.

Az új Budai Hepatológiai Centrumban többféle szűrést végeznek, a legnagyobb újdonságot az ún. FibroScan géppel történő vizsgálat jelenti. A készülék segítségével a májkárosodás súlyosságát, a fibrózis mértékét tudják meghatározni teljesen fájdalommentesen, olyan esetekben, amiket eddig szövettani vizsgálattal ellenőriztek.

A daganat meghatározásához szükséges szövettani vizsgálatot természetesen ez az eljárás nem helyettesíti, de fontos információt ad a máj állapotáról például a kemoterápiás gyógyszerek megválasztásához - mondta el a Daganatok.hu kérdésére Dr. Makara Mihály, a László Kórház hepatológusa. Ha valakinek károsodott a mája, lehetőség van rá, hogy a májban lebomló gyógyszerek helyett olyat kapjon, ami a vesén át ürül ki, vagy legalább csökkentsék a dózist - tette hozzá a főorvos.

A hepatológiai vizsgálatok másik fontos funkciója a "monitorozás", vagyis a vér és a májenzimek figyelése a súlyos károsodások elkerülése érdekében.

A májrák megelőzése

A különböző szűréseknek a májdaganatok megelőzésében is fontos szerepe van - tudtuk meg Makara Mihálytól. A direkt rákkeltő Hepatitis B vírus ellen szerencsére már minden 14 éves gyermeket beoltanak, de a Hepatitis C-t ilyen módon nem lehet kivédeni. Ez a vírus bonyolultabb módon válthat ki daganatos betegséget, mint a Hepatitis B: oxidatív stresszt, gyulladást, folyamatos és fokozott sejtújraképződést okoz, ezáltal alakulhat ki a tumor.

Különös veszélyt jelent, hogy a Hepatitis C vírus akár 50 évig lappanghat, anélkül, hogy bármilyen panaszt okozna. Mire az első tünetek jelentkeznek, már a máj 80 százaléka tönkrement, a működő májsejtekből kötőszövet keletkezett, köznapi nyelven kialakult a májzsugor.

Ma már a vérátömlesztések ilyen szempontból is ellenőrzötten történnek, de aki 1993 előtt esett át transzfúzión, abban jelen lehet a Hepatitis C vírus, érdemes ellenőriztetnie magát - figyelmeztetett Makara Mihály.

Magyarországon az emberek mintegy 1 százalékában lehet jelen a Hepatitis B vagy C vírus, de 1 millió ember mája nem megfelelő az elhízás, az alkohol vagy a gyógyszerek miatt - derült ki a szakértő szavaiból.

A www.majmoly.hu oldalon egy teszt segít megbizonyosodni róla, hogy ki veszélyeztetett valamilyen májbetegség szempontjából, illetve leírják, mi ilyenkor a teendő.

A FibroScan géppel történő vizsgálat egyelőre nem OEP finanszírozott, 19.600 forintba kerül. A Májbetegekért Alapítványon keresztül lehetőség van támogatást kérni, ha hepatológus szakorvos igazolja a vizsgálat szükségességét, térítésmentesen is elvégezhetik a szűrést.

A Hepatitis C, azaz a "májmoly vírus"

1989-ben történt felfedezését követően a tudomány mára tisztázta a "májmoly vírus" (Hepatis C vírus) terjedésének pontos útjait: a vírus kizárólag vér útján fertőz, máshogy nem kerülhet az emberi szervezetbe. Ezután éveken, sőt, évtizedeken keresztül észrevétlenül pusztíthatja a májat, ugyanis a máj gyulladása nem jár fájdalommal, és a májsejtek 70-80 százaléka is elpusztulhat anélkül, hogy panaszok jelentkeznének. A Hepatitis C vírus által okozott májsejt pusztulást (szakszóval: molyrágás-nekrózist), a kötőszövetes átalakulás követi. Sajnos akkor, amikor a májsejtek helyét kötőszövet foglalta el, már nincs segítség. A kötőszövet összehúzódik, és visszafordíthatatlan májzsugor vagy májrák alakulhat ki.

A hepatitis C vírus okozta idült májgyulladás azonban nemcsak, hogy kezelhető, de gyógyítható betegség, ellentétben a közhiedelemmel, a széles körben terjesztett tévhitekkel, amelyek szerint gyógyíthatatlan, halálos betegség. Tény, hogy a fel nem ismert vagy kezeletlen betegség szövődményeinek köszönhetően valóban akár halálos is lehet. Az idejében felismert fertőzés esetén azonban a betegség korai stádiumában elkezdett kezeléssel teljes gyógyulás érhető el: a kórokozó elpusztítható, a beteg végleg vírusmentessé válik, és a májbetegsége is - értelemszerűen - megszűnik.

A Májbetegekért Alapítványról>>>


A cikket az alábbi címen találja: http://daganatok.hu/20090302-kivedheto-a-kemoterapia-alatti-majkarosodas