Óvatos torna mellműtötteknek

2007. március 10.

Speciálisan mellműtöttek számára kialakított gyógytorna gyakorlatok is vannak azon a DVD-n, amit az Egészség Hídja Összefogás sajtótájékoztatóján mutattak be nőnap alkalmából. A mozgás fontosságát, a nyújtás, lazítás kiemelkedő szerepét hangsúlyozták a program résztvevői.

A mellrákból való felépülést segíteni kívánó DVD végén egy húsz perces programban külön mellműtéten átesett hölgyeknek szóló, otthon végezhető gyógytorna-gyakorlatok szerepelnek. A DVD elején mindenki számára ajánlott, úgynevezett "streching" tornagyakorlatokat mutat be Törös Károly oktató segítségével Sütő Enikő és Oroszlán Szonja. Ez a meditációs, nyújtó-lazító torna minden izmot és ízületet átmozgat, segít a stressz oldásában, a helyes légzés elsajátításában, és ezáltal támogatja a rehabilitáció folyamatát - derült ki az eseményen.

"Igen fontos, hogy a műtéten átesetteknek visszaadjuk a mozgáshoz való kedvet, és a lélek gyógyulásához is hozzájárul, ha az ember újra teljesértékűnek érezheti magát, ugyanúgy mozog, mint mások" - mondta el Véghné Gurmai Margit, a Pest megyei Flór Ferenc Kórház Reumatológiai és Fizioterápiás Osztályának gyógytornásza, aki a speciális gyakorlatokat mutatja be a DVD-n.

Három fő szempontra koncentrálnak a torna során: a műtétek után szükséges tartáskorrekcióra, tartáshibák megelőzésére, a felsővégtagok és a törzs mozgásállapotának mielőbbi helyreállítására és a keringés-javításra - sorolta a gyógytornász. Mint elmondta, a műtét utáni fájdalom, a mozgástól való félelem következtében kialakulhatnak bizonyos kényszertartások, kényszermozgások, amiket mielőbb le kell építeni, helyette tudatosítani kell a jó testtartást, a helyes mozgásirányt. A felsővégtagok mozgásállapotának visszaállítása is munkát igényel, mert -ugyan a műtét a vállízületeket nem érinti, de - a heg feszülése miatt korlátozottá válik a kar mozgása. A felső végtagok keringésének javítása, a keringés ellenőrzése azért különösen fontos, mert a nyirokcsomók eltávolítása hajlamosító tényező lehet egy későbbi nyirok-keringési zavar kialakulásához - figyelmeztetett a szakember.

A mell-levétel vagy -plasztika után a sebészeti oszályon már másnap elkezdik a gyógytornát a betegekkel, ahol a fokozatosság elvét betartva, mindig a fájdalomhatárig menve növelik a felsővégtagok mozgástartományát. Véghné Gurmai Margit szerint a kórházból hazatérő betegek már majdnem teljes tartományban tudják mozgatni a karjaikat, fontos azonban az otthoni szintentartás, illetve a mozgások intenzitásának növelése a minél jobb eredmény elérése érdekében. A DVD-n található gyakorlatokat mindenki számára ajánlja a gyógytornász - a frissen műtöttek illetve a mozgásból sok időt kihagyók számára a fokozatosság elvének betartásával, óvatosan végzendők, csak a fájdalomhatárig.

Dobrev Klára, az Egészség Hídja Összefogás fővédnöke szerint a DVD nem csak nőknek, hanem mindenkinek ajánlható, aki szívesen tornázik, vagy aki csak most kezdene el mozogni. Előnyként emelte ki, hogy otthon bárki, bármikor szakíthat rövidebb-hosszabb időt a DVD segítségével az egészségére.

Személyes példáját mondta el Körtvélyes Éva, az Egészség Hídja Összefogás elnöke a mozgás fontosságának alátámasztására. Évekkel ezelőtti műtétje után otthon strechingelt és jógázott, és ennek köszönhetően három-négy hét után a jógaórán már bármilyen pózba be tudta tenni a karját, ami még az egészségeseknek sem ment mindig.

Az egészséges életmód és a mozgás szerepéről beszélt a DVD-n gyakorlatait bemutató Sütő Enikő és Oroszlán Szonja is.

Az esemény meghívott vendégei rövid ízelítőt is adtak a speciális gyakorlatokból: együtt tornázott többek között Dobrev Klára, Sebestyén Márta, Csomor Csilla, Détár Enikő, Selmeczi Gabriella és Szily Nóra.

A DVD eladásából származó bevétel a mellrák ellen küzdő Egészség Hídja Összefogást támogatja.


A cikket az alábbi címen találja: http://daganatok.hu/20070310-ovatos-torna-mellmutotteknek