Szemdaganatok

2005. január 1.

A szemhéjak és a szem elülső részének daganatai kívülről is jól láthatóak, a szem belsejének daganatait viszont már nehezebb észrevenni. Utóbbiak diagnózisa alapos szemészeti vizsgálatokkal és különböző képalkotó eljárásokkal lehetséges.

A szemben elég ritkán fordul elő daganatos betegség. Ezek jelentősége viszont nagy, mert a látást veszélyeztetik. Még a jóindulatú tumorok is okozhatnak komoly problémát, hiszen térfoglalásukkal a szemgolyó egyes részeit elnyomhatják helyükről, és akadályozhatják a működésüket. Mint mindenhol, a szem daganatainak esetében is igaz az, hogy minél korábban kerülnek felfedezésre, annál hamarabb meg lehet kezdeni a szakszerű kezelést, és annál nagyobb az esély a gyógyulásra.

A szemhéjak, illetve a szem elülső részének egyes daganatai kívülről jól láthatók. Ezeket hamarabb észre lehet venni, könnyebb felfedezni. A szem belsejének daganatai kívülről nem láthatók, eleinte nem is okoznak tüneteket, később elhelyezkedésüktől függően különböző működési zavarokat okozhatnak. Kimutatásuk alapos szemészeti vizsgálattal és különböző képalkotó eljárásokkal (pl. ultrahang, röntgen, CT-vizsgálat, vagy érfestéses eljárás) történhet.



A cikket az alábbi címen találja: http://daganatok.hu/szem-daganatai